Χοληστερίνη: Προσθέστε αυτά τα μπαχαρικά στη διατροφή σας για να τη μειώσετε χωρίς φάρμακα

μπαχαρικά για χοληστερίνη

Έχετε κάνει πρόσφατα έλεγχο της χοληστερίνης σας; Ακόμα κι αν είστε υγιείς, μπορεί να έχετε υψηλή χοληστερίνη και να μην το γνωρίζετε, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Αυτό συμβαίνει επειδή η υψηλή χοληστερίνη συνήθως δεν συνοδεύεται από συμπτώματα, γι’ αυτό θα πρέπει να την ελέγχετε κάθε τέσσερα έως έξι χρόνια. Περίπου το 25% των ατόμων άνω των 20 ετών έχουν ολικό επίπεδο χοληστερόλης πάνω από 200.

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών σας, σύμφωνα με το Penn Medicine. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αναπτύξετε καρδιακή νόσο ή να πάθετε εγκεφαλικό.

Αν και η υψηλή χοληστερίνη αντιμετωπίζεται συχνά με στατίνες, αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η απώλεια βάρους, η άσκηση 150 λεπτά την εβδομάδα και η αύξηση των διαλυτών ινών στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης σε μόλις έξι εβδομάδες.

Η προσθήκη μπαχαρικών όπως η κανέλα στη διατροφή σας μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της συνολικής χοληστερίνης.

Η κανέλα μπορεί πράγματι να μειώσει τη χοληστερίνη

Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση του 2022 στο Complementary Therapies in Clinical Practice, η κανέλα θα μπορούσε να μειώσει ελαφρώς την ολική χοληστερόλη, την LDL (την «κακή» χοληστερόλη) και τα τριγλυκερίδια σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και άλλες διαταραχές.

Ωστόσο, η ποσότητα της κανέλας που χρησιμοποιείται σε κλινικές μελέτες είναι πολύ μεγαλύτερη από το να την πασπαλίζετε στο πρωινό σας λάτε. Η βελτίωση της HDL (η «καλή» χοληστερόλη) στη μελέτη σήμαινε ότι οι συμμετέχοντες προσλάμβαναν περισσότερο από 1,5 γραμμάριο κανέλας την ημέρα.

Σε μια μελέτη του 2017 στο Lipids in Health and Disease, οι Ινδιάνοι της Ασίας με μεταβολικό σύνδρομο έπαιρναν κάψουλες με 3 γραμμάρια κανέλας κάθε μέρα. Μετά από 16 εβδομάδες, η HDL τους αυξήθηκε και η LDL και η ολική χοληστερόλη μειώθηκαν.

Ωστόσο, άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα κανέλας δεν είχαν καμία επίδραση, ειδικά σε σύγκριση με μια χαμηλή δόση στατίνης. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2023 στο Journal of the American College of Cardiology, η λήψη 2.400 χιλιοστόγραμμα κανέλας κάθε μέρα για 28 ημέρες δεν άλλαξε σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης των ανθρώπων.

Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί και να μην υπερβάλλετε με τα συμπληρώματα κανέλας, σύμφωνα με το The Conversation. Η κανέλα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε υψηλές δόσεις επειδή περιέχει κουμαρίνη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την ηπατική νόσο. Η κανέλα Cassia έχει πολύ περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης.

Άλλα μπαχαρικά που μπορεί να μειώσουν τη χοληστερίνη

Η έρευνα εξέτασε επίσης την επίδραση άλλων μπαχαρικών και συμπληρωμάτων στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης. Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2018 στο Clinical & Medical Biochemistry, το τζίντζερ μπορεί να λειτουργήσει ενεργοποιώντας τα ένζυμα που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί τη χοληστερίνη αντί να την αποθηκεύει στο σώμα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 5 γραμμαρίων την ημέρα ενός συμπληρώματος τζίντζερ για τρεις μήνες μείωσε την LDL χοληστερόλη κατά 17% και τη συνολική χοληστερόλη κατά 9%.

Αν και το σκόρδο προωθείται πολλές φορές ως μπαχαρικό που μειώνει τη χοληστερίνη, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ λένε ότι το σκόρδο μπορεί να έχει μικρή επίδραση στη χοληστερίνη. Τα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών είναι μικτά.

Μια μετα-ανάλυση του 2018 στο περιοδικό Medicine διαπίστωσε ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει ελαφρώς την LDL και τη συνολική χοληστερόλη ενώ αυξάνει την HDL. Ωστόσο, η μελέτη του 2023 στο Journal of the American College of Cardiology διαπίστωσε ότι το σκόρδο στην πραγματικότητα αύξησε την LDL.

Ένα άρθρο του 2017 στο Nutrition Journal συγκέντρωσε τα αποτελέσματα επτά μελετών και διαπίστωσε ότι ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει την LDLκαι τα τριγλυκερίδια. Η έρευνα δείχνει ότι ο κουρκουμάς έχει πιο σημαντική επίδραση σε άτομα που έχουν μεταβολικό σύνδρομο.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top