Αυτά τα δύο είδη ψαριών μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση-Τι πρέπει να προσέξετε

είδη ψαριών

Τα περισσότερα είδη ψαριών θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ένα υγιεινό πιάτο, με άφθονα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που δεν είναι μόνο ευεργετικά για την καρδιά και τον εγκέφαλο, αλλά μπορούν επίσης να μειώσουν τη φλεγμονή.

Το σώμα δεν μπορεί να παράγει αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό, επομένως πρέπει να το λαμβάνουμε από τις τροφές. Όμως, ενώ είναι δελεαστικό να φάτε όποιο ψάρι βρεθεί στα χέρια σας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλες οι ποικιλίες τόσο καλές για την υγεία σας. Στην πραγματικότητα, δύο είδη ψαριών μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξετε υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση είναι πρόδρομος για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τη διατηρείτε υπό έλεγχο. Αυτό σημαίνει λοιπόν να προσέχετε τι τρώτε. Γνωρίζατε όμως ότι, παρά το γεγονός ότι είναι γεμάτα πρωτεΐνες και βασικά θρεπτικά συστατικά, τα ψάρια σε κονσέρβα και τα καπνιστά ψάρια μπορούν πραγματικά να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση;

Ο Abbas Kanani, φαρμακοποιός στο Chemist Click Online Pharmacy, συνιστά τον περιορισμό τέτοιων τροφίμων εάν υποφέρετε ήδη από την πάθηση. «Τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίσουν την ποσότητα που τρώνε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση», εξηγεί ο ειδικός στη Mirror και συμπληρώνει:

«Το σώμα συγκρατεί το νερό όταν τρώμε αλάτι. Όταν τρώμε υπερβολικές ποσότητες αλατιού, το επιπλέον νερό στο αίμα προκαλεί επιπλέον πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση».

«Το καπνιστό ψάρι μπορεί να είναι μια φθηνή και βολική επιλογή, αλλά έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Εάν το περιλαμβάνετε στη διατροφή σας, καταναλώνετε το σε μικρές ποσότητες και συνδυάστε το με άλλα υλικά χωρίς προσθήκη αλατιού», είπε με τη σειρά της η διαιτολόγος Victoria Taylor στο British Heart Foundation.

Πώς να ελέγξετε την πρόσληψη αλατιού στο φαγητό

Για να έχετε τον έλεγχο στην πρόσληψη αλατιού, το Blood Pressure UK συνιστά να κοιτάτε τις ετικέτες των τροφίμων και να αποφεύγετε αυτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, δηλαδή περισσότερο από 1,5 γραμμάριο ανά 100 γραμμάρια. Δυστυχώς, η φιλανθρωπική οργάνωση θεωρεί τα ψάρια σε κονσέρβα ιδιαίτερα πλούσια σε αλάτι, που σημαίνει ότι θα πρέπει να προσπαθείτε να τα αποφεύγετε ή να βρείτε μια εναλλακτική με χαμηλότερο αλάτι.

Το ίδιο ισχύει και για το καπνιστό ψάρι, καθώς το μισό πακέτο περιέχει συχνά περίπου 1,5 γραμμάριο αλάτι, που είναι ήδη το ένα τέταρτο της μέγιστης συνιστώμενης πρόσληψης για έναν ενήλικα, δήλωσε στο Express.co.uk. η Sheena Bhageerutty, Βοηθός Διατροφολόγος στο Consensus Action on Salt, Sugar and Health.

«Προσπαθήστε να περιορίσετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπου είναι δυνατόν, ή επιλέξτε εναλλακτικές με χαμηλότερο αλάτι, όπως κονσερβοποιημένα ή φρέσκα ψάρια που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, ενώ εξακολουθούν να είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3», πρόσθεσε η ειδικός.

Μια καλή ιδέα είναι να στραγγίζετε και να ξεπλένετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το υγρό με βάση το νάτριο.

Scroll to Top