Το κρητικό βότανο που καταπολεμά την γρίπη, ρίχνει την πίεση και ανακουφίζει από την αρθρίτιδα

βότανο

Δείτε ένα κρητικό βότανο που χρησιμοποιήθηκε από την αρχαία ιατρική και καταναλώνεται ως τις μέρες μας. Που πιθανώς ωφελεί και τι να προσέξετε.

Στην αρχαία ιατρική χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία διάφορων γυναικολογικών προβλημάτων. Στην μαγειρική βράζεται ή τσιγαρίζεται και συχνά προστίθεται σε ομελέτες. Η κατανάλωση πρέπει να γίνεται σε μικρές δόσεις ακόμη και αν σας αρέσει η χαρακτηριστική πικράδα του φυτού γιατί μπορεί να έχει και παρενέργειες πέρα από τα οφέλη.

Τι είναι η Αβρωνιά

Είναι φυτό που ζει πολλά χρόνια με στέλεχος, που τυλίγεται όπως του αμπελιού. Αναπτύσσεται αρκετά, μέχρι τρία μέτρα. Τα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς, που στενεύουν στην άκρη, που γίνονται μυτερά.

Τα άνθη του έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο, πάνω σε αραιά τσαμπιά. Η ρίζα του είναι σαν αδράχτι κονδυλώδης με σκούρο χρώμα εξωτερικά ενώ ο καρπός του φυτού αυτού είναι ωοειδής με σπόρους σφαιρικούς.

Πιθανά οφέλη

  1. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και κατακράτηση υγρών
  2. Αντιμετώπιση της γρίπης
  3. Μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων
  4. Πιθανή συμπληρωματική θεραπεία κατά του καρκίνου

1. Ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα και κατακράτηση υγρών

Τα εκχυλίσματα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ή ως εμετικό, αφού μπορούν να προκαλέσουν εμετό. Είναι επίσης διουρητικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί να διευκολύνει την ούρηση μειώνοντας την κατακράτηση υγρών και βοηθώντας ενδεχομένως στην αντιμετώπιση υπέρτασης.

2. Αντιμετώπιση της γρίπης

Πολλοί διατείνονται ότι στην πράξη το συγκεκριμένο βότανο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πυρετού, του πόνου και του βήχα που προκαλείται από τη γρίπη. Επί του παρόντος, ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

3. Μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων

Πιθανώς να έχει αντιφλεγμονώδη δράση και αυτός είναι ο λόγος που πολλοί το παίρνουν για να μειώσουν τον πόνο και τη φλεγμονή των αρθρώσεων. Οι ρίζες του έχουν ιστορικά χρησιμοποιηθεί στην τουρκική λαϊκή ιατρική και εφαρμόζονται σε πάσχουσες αρθρώσεις για την ανακούφιση από τον πόνο.

Η αβρωνιά επίσης συχνά συνδυάζεται με άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα και διαφημίζεται ως φάρμακο για την αρθρίτιδα, που στοχεύει στη μείωση της φλεγμονής στις αρθρώσεις για την παροχή ανακούφισης από τον πόνο.

4. Πιθανή συμπληρωματική θεραπεία κατά του καρκίνου

Σε φυτικές εφαρμογές, η αβρωνιά ίσως μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία για όσους υποβάλλονται σε θεραπεία κατά του καρκίνου. Τα εκχυλίσματα από τη ρίζα της αβρωνιάς μπορεί να έχουν ιδιότητες που καταπολεμούν τους όγκους, βοηθώντας στην επιβράδυνση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

Τα ισχυρά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται για ασθενείς με καρκίνο απαιτούν ιατρική συνταγή και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές για να προσδιοριστεί η ασφάλειά τους για ανθρώπινη χρήση.

Μια in vitro μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα ρίζας αβρωνιάς είχε τοξική επίδραση σε δύο τύπους καρκίνου – το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων κεφαλής και τραχήλου και το αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου της μήτρας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της αβρωνιάς στη μείωση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση των πιθανών αντικαρκινικών ιδιοτήτων της.

Τι να προσέξετε

Η χρήση του φυτού χωρίς την επίβλεψη ειδικού μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες ακόμη και όταν λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες. Τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι εξαιρετικά αραιωμένα πριν από τη χρήση και πρέπει να παρασκευάζονται προσεκτικά και σωστά από εξουσιοδοτημένο επαγγελματία. Η χρήση της αβρωνιάς για θεραπευτικούς σκοπούς θέλει προσοχή, γιατί δεν είναι ακίνδυνη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top