Ένα ποτήρι από αυτό το ρόφημα, ρίχνει τη χοληστερόλη, αποτρέπει τις καρδιακές παθήσεις και προλαμβάνει το εγκεφαλικό

ρόφημα, γάλα, καρδιακές παθήσεις

Ένα ποτήρι την ημέρα από αυτό το ρόφημα θα μπορούσε να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις και το εγκεφαλικό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Όσοι πίνουν τακτικά γάλα βρέθηκε ότι έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης – η οποία μπορεί να προκαλέσει θρόμβους αίματος. Παρουσίαζαν, επίσης, μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου κατά 14%, λένε οι επιστήμονες. Η μελέτη βασίζεται σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους στη Βρετανία και τις ΗΠΑ και είναι η μεγαλύτερη στο είδος της.

Όσοι είχαν μια μετάλλαξη που τους επέτρεπε να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος φάνηκε ήταν λιγότερο επιρρεπείς σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρούνται εδώ και χρόνια βλαβερά για την υγεία της καρδιάς, αλλά όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η θεωρία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Vimal Karani, διατροφολόγος από το Πανεπιστήμιο Reading, δήλωσε: «Βρήκαμε μεταξύ των συμμετεχόντων ότι εκείνοι που είχαν μια γενετική παραλλαγή που συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος,  είχαν υψηλότερο ΔΜΣ και σωματικό λίπος, αλλά κυρίως είχαν χαμηλότερα επίπεδα καλής και κακής χοληστερόλης. Διαπιστώθηκε, επίσης,  ότι όσοι είχαν τη γενετική παραλλαγή είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου».

«Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι η μείωση της πρόσληψης γάλακτος μπορεί να μην είναι απαραίτητη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων»,  πρόσθεσε.

Η διεθνής ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, βρετανικά αρχεία γεννήσεων του 1958 και τη μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης στις ΗΠΑ. Δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης και των αυξημένων επιπέδων χοληστερόλης.

Όσοι κατανάλωναν υψηλές ποσότητες είχαν χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο αίμα. Αυτές περιλάμβαναν τόσο την  «LDL» η «κακή» χοληστερόλη που φράζει τις αρτηρίες όσο και την καλή εκδοχή της χοληστερόλης την «HDL».

Αυτό ίσχυε παρά το γεγονός ότι τα επίπεδα ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος) ήταν υψηλότερα από όσους δεν πίνουν γάλα. Περαιτέρω ανάλυση άλλων μεγάλων μελετών έδειξε ότι όσοι πίνουν γάλα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, δήλωσε ο καθηγητής Karani.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια παραλλαγή στο γονίδιο που σχετίζεται με την πέψη της λακτόζης – σάκχαρα που βρίσκονται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Ανακάλυψαν ότι μια παραλλαγή λόγω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να αφομοιώσουν τη λακτόζη καλύτερα ήταν ένας καλός τρόπος για τον εντοπισμό εκείνων που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα γάλακτος.

Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν τον μεταβολισμό έχουν από καιρό συσχετιστεί με την υπερβολική «αδυναμία» στα γαλακτοκομικά προϊόντα – συμπεριλαμβανομένου του γάλακτος. Ωστόσο, τα δεδομένα της βρετανικής βιοτράπεζας έδειξαν ότι όσοι είχαν μετάλλαξη λακτάσης ήταν 11% λιγότερο επιρρεπείς στον διαβήτη τύπου 2, τη μορφή που συνδέεται με την παχυσαρκία.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι η υψηλότερη πρόσληψη γάλακτος αύξησε τις πιθανότητες διαβήτη ή φλεγμονής, είπε ο καθηγητής Karani. Και πρόσθεσε: «Η μελέτη δείχνει σίγουρα ότι η κατανάλωση γάλακτος δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, παρόλο που υπήρξε μια μικρή αύξηση του ΔΜΣ και του σωματικού λίπους μεταξύ των καταναλωτών γάλακτος».

«Αυτό που σημειώνουμε στη μελέτη είναι ότι παραμένει ασαφές εάν η περιεκτικότητα σε λιπαρά στα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλει στα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης ή οφείλεται σε κάποιο άγνωστο παράγοντα του γάλακτος».

Το γάλα είναι γνωστό από καιρό ότι βοηθά στην οικοδόμηση υγιών οστών και παρέχει στο σώμα ενίσχυση των βιταμινών και των πρωτεϊνών. Λέγεται επίσης ότι ενισχύει την εγκεφαλική δύναμη. Μια μελέτη σε σχεδόν 1.000 ανθρώπους έδειξε ότι όσοι το έπιναν τα πήγαν καλύτερα σε τεστ συγκέντρωσης και μάθησης.

Θεωρείται ακόμη ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το μαγνήσιο, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη της απώλειας μνήμης. Θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις και την υψηλή αρτηριακή πίεση  διατηρώντας και την ικανότητα του εγκεφάλου να λειτουργεί σωστά.

Η καλύτερη ροή αίματος μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν καρδιακές παθήσεις, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Τα τελευταία ευρήματα δημοσιεύονται στο International Journal of Obesity.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top