Μνήμη: 7 απρόσμενοι λόγοι που ξεχνάτε και 6 φυσικοί τρόποι να την ενισχύσετε

Μνήμη

Από ένα φάρμακο που παίρνετε, μέχρι και το πόσο κοιμάστε, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη μνήμη σας.

Αυτοί είναι οι 7 ιατρικοί λόγοι που εξηγούν γιατί πάσχετε από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης

Τι είναι η βραχυπρόθεσμη μνήμη;

Η πρόσφατη μνήμη είναι το είδος μνήμης που χρειάζεστε/χρησιμοποιείτε για να πετύχετε τους άμεσους στόχους σας. Αυτοί μπορεί να είναι οι δουλειές που έχετε να κάνετε στην εργασία σας μία συγκεκριμένη μέρα, το όνομα κάποιου που μόλις γνωρίσατε, ή το να θυμάστε που πετάξατε τα κλειδιά σας όταν μπήκατε στο σπίτι.

Πάμε να δούμε λοιπόν τους 7 λόγους που εξηγούν γιατί πάσχετε από απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης:

Οι 7 λόγοι που ξεχνάτε

  1. Αδράνεια
  2. Ασθένειες ψυχικής υγείας
  3. Έλλειψη ύπνου
  4. Άνοια
  5. Φάρμακα
  6. Υποθυρεοειδισμός
  7.  Κακή διατροφή

 

1. Αδράνεια

Η καλή κυκλοφορία του αίματος είναι ευεργετική για τη λειτουργία του εγκεφάλου σας, καθώς τον διατηρεί νέο. Η άσκηση, βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο, ενώ η αδράνεια, δεν την ευνοεί. Αν, επομένως, κάνετε τακτικά γυμναστική, θα έχετε και καλύτερη μνήμη. Δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε υπερβολικά, 1-2 χιλιόμετρα τη μέρα περπάτημα είναι αρκετό.

2. Ασθένειες ψυχικής υγείας

Πολλοί άνθρωποι πάσχουν από κατάθλιψη χωρίς να έχουν διαγνωσθεί, με αποτέλεσμα να έχουν άγνοια της ψυχικής τους κατάστασης, η οποία σύμφωνα με έρευνες επηρεάζει και τις νοητικές μας λειτουργίες. Αν πάσχετε από κατάθλιψη ή χρόνιο στρες, πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας, αλλιώς θα αρχίσει να επηρεάζει και τη μνήμη σας.

3. Έλλειψη ύπνου

Όταν συζητάμε για αιτίες απώλειας βραχυπρόθεσμης μνήμης, η έλλειψη ύπνου βρίσκεται πολύ ψηλά στη λίστα. Αν δεν κοιμάστε για 7 και παραπάνω ώρες την ημέρα, θα έχετε πρόβλημα στη μνήμη σας, καθώς όσο κοιμάστε, ο εγκέφαλός σας κάνει ένα είδους «restart». Αν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν θα γίνεται το restart αυτό με τον σωστό τρόπο.

4. Άνοια

Πριν πανικοβληθείτε, διαβάστε μερικά καλά νέα: Η πλειονότητα των ανθρώπων που είναι υγιείς, δεν παθαίνει άνοια. Παρ’ όλα αυτά, η άνοια είναι μια ισχυρή πιθανότητα σε κάποιες συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων, όπως οι άνω των 60 ετών, οι διαβητικοί, οι υπερτασικοί, οι υπέρβαροι και άλλες ευπαθείς ομάδες.

5. Φάρμακα

Αν ακολουθείτε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τρέφεστε σωστά, ασκήστε και δεν το παρακάνετε με το αλκοόλ και άλλες ουσίες, τότε η μνήμη σας πρέπει να λειτουργεί μια χαρά. Αν δεν λειτουργεί, τότε ίσως φταίνε τα φάρμακα που μπορεί να παίρνετε. Τα φάρμακα για τη χοληστερόλη, τα παυσίπονα και τα χάπια για την πίεση ή τα υπνωτικά, μπορούν να επηρεάσουν την βραχυπρόθεσμη μνήμη σας.

6. Υποθυρεοειδισμός

Αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό, τα πάντα στο σώμα σας λειτουργούν πιο αργά, από την πέψη, μέχρι τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και τον μεταβολισμό σας. Το ίδιο ισχύει και για τη μνημονική σας ικανότητα.

7. Κακή διατροφή

Οι φλεγμονές στο σώμα σας μπορεί να επηρεάσουν τον εγκέφαλό σας, και άρα τη μνήμη σας. Γι’ αυτό, πρέπει να καταναλώνετε αντιφλεγμονώδεις τροφές. Η μεσογειακή διατροφή είναι ιδανική για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της.

6 φυσικοί τρόποι να τονώσετε τη μνήμη σας

 

1. Φάτε ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί, ο σολομός και ο κολιός προλαμβάνουν την απώλεια μνήμης που σχετίζεται με τη γήρανση. Σύμφωνα με ευρήματα που που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας για την Πρόοδο και την Επιστήμη, τα Ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ, περιορίζονταε τη δράση των χημικών ουσιών που του προκαλούν φλεγμονές στα κύτταρα του εγκεφάλου.

2. Μυρίστε δεντρολίβανο

Το Δεντρολίβανο ως αιθέριο έλαιο θεωρείται διεγερτικό, βοηθά τη μνήμη και την πνευματική εγρήγορση. Παράλληλα, ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους. Θα το βρείτε σε φαρμακεία. Ρωτήστε το φαρμακοποιό για τον τρόπο χρήσης του  ελαίου. Ακόμη μπορείτε να ενισχύστε τη μνήμη σας με αιθέρια έλαια geranium και rosemary. Το geranium έχει ενισχυτικές ιδιότητες, ενώ το rosemary θεωρείται νοητικό διεγερτικό. Ο συνδυασμός τους είναι αποτελεσματικός. Χρησιμοποιήστε τα αιθέρια έλαια με συσκευή έκχυσης.

3. Θυμηθείτε με τη βοήθεια των βοτάνων

Το βότανο gingko biloba μπορεί να βοηθήσει να αποσοβηθεί η απώλεια μνήμης που οφείλεται σε κακή αιμάτωση του εγκεφάλου, αφού ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο.  Θα το βρείτε στα φαρμακεία και σε καταστήματα υγιεινών τροφών. Σύμφωνα με μελέτες και το τζίνσενγκ  μπορεί να  βελτιώσει την πνευματική ικανότητα και τη μνήμη.

4. Πιάστε κόκκινο (κρασί)

Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί την ημέρα ενδέχεται να επιδβραδύνει την απώλεια της μνήμης και να αποτρέπει την καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Τα ευρήματα της μελέτης είχαν δημοσιευτεί στην επιθεώρηση «The FASEB Journal»

5. Φροντίστε να μην σας λείψουν βιταμίνες Β

Έρευνες δείχνουν ότι η έλλειψη κάποιων βιταμινών της ομάδας Β επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, προκαλώντας όχι μόνο προβλήματα μνήμης, αλλά και κακή διάθεση ή κατάθλιψη.

6. Μην ξεχνάτε (με) το πρόγευμα

Ένα απλό σνακ στο δρόμο για πρωινό είναι καλύτερο από το να το παραλείψετε τελείως. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε ένα κανονικό γεύμα το πρωί όχι μόνο είναι πιο λεπτοί και έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης σε σχέση με εκείνους που δεν παίρνουν πρόγευμα αλλά έχουν και καλύτερη μνήμη.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top