Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει το φρούτο που μειώνει στον μισό τον κίνδυνο καρκίνου για 10 χρόνια

Μια πρωτοποριακή μελέτη αποκάλυψε ότι το ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται στο συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου.

Στη μελέτη, που ονομάζεται CAPP2, συμμετείχαν σχεδόν 1.000 άτομα με σύνδρομο Lynch από όλο τον κόσμο με επικεφαλής ειδικούς από τα Πανεπιστήμια του Newcastle και του Leeds.

Σύμφωνα με την Cancer Research UK, το σύνδρομο Lynch επηρεάζει περίπου έναν στους 300 ανθρώπους  και προκαλείται από ένα γενετικό σφάλμα που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, της μήτρας, των ωοθηκών, καθώς και άλλων οργάνων.

Τα ευρήματα των ειδικών για την μπανάνα

Οι ειδικοί αποκάλυψαν ότι το ανθεκτικό άμυλο που βρίσκεται σε κοινά τρόφιμα, όπως η βρώμη και οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες μας προστατεύει από καρκίνο.

Τα άτομα με σύνδρομο Lynch έχουν έως και 80% πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου στη διάρκεια της ζωής τους και κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν άλλους καρκίνους σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η τακτική κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου, που καταναλώνεται κατά μέσο όρο για δύο χρόνια, δεν επηρέασε τους καρκίνους στο έντερο, αλλά μείωσε τους καρκίνους σε άλλα μέρη του σώματος περισσότερο από το μισό.

Αυτή η επίδραση ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους καρκίνους του ανώτερου γαστρεντερικού, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του οισοφάγου, του στομάχου, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος και του δωδεκαδακτύλου. Η πιο εκπληκτική πτυχή της μελέτης ήταν ότι αυτό το αποτέλεσμα διήρκεσε έως και 10 χρόνια, αφού οι συμμετέχοντες σταμάτησαν να παίρνουν το συμπλήρωμα ανθεκτικού αμύλου.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, ήταν αποτέλεσμα  10ετούς παρακολούθησης, που συμπληρώθηκε από δεδομένα του εθνικού μητρώου καρκίνου της χώρας που συγκεντρώθηκαν μέσα σε 20 χρόνια και αφορούσαν σε 369 από τους συμμετέχοντες.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top