Υπάρχει ένα κοινό φρούτο, που συχνά θεωρείται λαχανικό και αναφέρεται και ως «ερωτόμηλο», το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Γνωρίζετε ποιο είναι;
Κόψτε τις ντομάτες όπως ο Jamie Oliver – Το απίθανο κόλπο που προτείνει
Ποιο είναι το «ερωτόμηλο» και ποια τα οφέλη του για την υγεία
Οι άνθρωποι συχνά θεωρούν τις ντομάτες λαχανικό για διατροφικούς και μαγειρικούς σκοπούς λόγω της γεύσης τους, της χρήσης τους στα γεύματα και της περιεκτικότητάς τους σε θρεπτικά συστατικά. Τεχνικά, είναι ένα φρούτο που έχει συνδεθεί με σημαντικά οφέλη για τη γενική υγεία, καθώς είναι πηγή σημαντικών αντιοξειδωτικών όπως η β-καροτίνη, το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.
- Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου
- Βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς
- Μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα
- Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
- Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου
1. Συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου
Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνδρες με υψηλή πρόσληψη ντομάτας, ιδιαίτερα μαγειρεμένης, έχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η β-καροτίνη και το λυκοπένιο είναι αντιοξειδωτικά στις ντομάτες. Μπορεί, επίσης, να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη βλάβη των κυττάρων που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρκίνου και να προκαλέσει τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Χοληστερίνη : Ειδικός συνιστά έναν χυμό που μπορεί να την μειώσει φυσικά
2. Βοηθά στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς
Μια διατροφή πλούσια σε ντομάτες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, την κύρια αιτία θανάτου για τους ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ανασκόπηση ανέφερε ότι η υψηλή πρόσληψη λυκοπενίου –καθώς και τα υψηλά επίπεδα του αντιοξειδωτικού στο αίμα- μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 14%.
Μια άλλη μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης ντομάτας, σάλτσας ντομάτας και γκασπάτσο -μιας κρύας σούπας ντομάτας- στην αρτηριακή πίεση σε ηλικιωμένους ενήλικες. Η υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η αυξημένη πρόσληψη ντομάτας είχε ως αποτέλεσμα μείωση του κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση κατά 36%.
3. Μπορεί να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα
Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Η κατανάλωση ντομάτας, η οποία είναι πηγή διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών, μπορεί να βοηθήσει εάν έχετε δυσκοιλιότητα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες συγκρατούν το νερό για να δημιουργήσουν μια υφή που μοιάζει με ζελέ κατά την πέψη.
Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στα κόπρανα. Και τα δύο σχηματίζουν κόπρανα που είναι εύκολα στην αποβολή. Η κυτταρίνη, οι ημικυτταρίνες και οι ίνες πηκτίνης στις ντομάτες είναι ανθεκτικές στην πέψη στο παχύ έντερο και βοηθούν στον σχηματισμό υγιών κοπράνων.
4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
Σχεδόν το 15% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβήτη. Επίσης, το 38% των ενηλίκων έχει προδιαβήτη ή σάκχαρο στο αίμα που είναι υψηλότερο από το φυσιολογικό. Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη τύπου 2. Το λυκοπένιο προστατεύει τα κύτταρα από βλάβες και μειώνει τη φλεγμονή.
5. Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου
Περισσότεροι από έξι εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή η μορφή άνοιας επηρεάζει τη συμπεριφορά, τη μνήμη και τη σκέψη. Δεν υπάρχει θεραπεία και η κατάσταση επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες
Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα αντιοξειδωτικά στις ντομάτες, όπως το λυκοπένιο, μπορεί να προστατεύουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω που είχαν υψηλότερη πρόσληψη λυκοπενίου είχαν βραδύτερη μείωση της γνωστικής λειτουργίας. Όμως, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους ηλικίας 60-65 ετών για να κατανοηθούν οι επιδράσεις των ντοματών στη γνωστική λειτουργία.
Πηγές: Health, USDA, Prostate Cancer and Prostatic Diseases, Antioxidants, Biology, European Journal of Preventive Cardiology, Foods, Molecules