Λάχανο kale (λαχανίδα): Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

λάχανο kale

Ανακαλύψτε τα οφέλη για την υγεία του συγκεκριμένου λαχανικού και δείτε γιατί πρέπει να το εντάξετε στη διατροφή σας. Το συγκεκριμένο λαχανικό ταιριάζει συνταγές για υγιεινό λάχανο, όπως μπιφτέκια με λάχανο και κινόα και πολλά άλλα υγιεινά πιάτα.

Τι είναι το λάχανο kale;

Το λάχανο kale (λαχανίδα) είναι ένα σταυρανθές λαχανικό, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, και έχει μεγάλα, βρώσιμα φύλλα με σκληρό κεντρικό μίσχο. Έχει σκούρο πράσινο χρώμα, αλλά θα το βρείτε και σε διάφορα άλλα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μωβ.

Οι άκρες των φύλλων του είναι είτε επίπεδες είτε σγουρές. Όταν αγοράζετε λάχανο, θα το βρείτε να πωλείται ολόκληρο ή ψιλοκομμένο και μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ελαφρώς μαγειρεμένο.

Λάχανο kale: Διατροφική αξία

Το λάχανο kale ή λαχανίδα, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια αυτού του λαχανικού περιέχουν:

  • Θερμίδες: 25
  • Λίπη: 0,1 g
  • Υδατάνθρακες: 6 g
  • Πρωτεΐνες: 1,3 g
  • Κάλιο: 170 mg
  • Νάτριο: 18 mg

Λάχανο kale: Οφέλη

  1. Υποστηρίζει την ανοσία του οργανισμού
  2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών
  3. Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις
  4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο
  5. Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

1. Υποστηρίζει την ανοσία του οργανισμού

Το κατσαρό λάχανο kale περιέχει τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και διπλάσια περιεκτικότητα σε σελήνιο από το σπανάκι, καθώς και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Ε και βήτα-καροτίνη. Όλα αυτά είναι σημαντικά για την υποστήριξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος.

2. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών

Το λάχανο kale περιέχει πολλά από τα μέταλλα που λείπουν από τη σύγχρονη διατροφή μας. Είναι μια καλή πηγή ασβεστίου φυτικής προέλευσης, απαραίτητο για γερά οστά και δόντια και έχει χαμηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό, που καθιστά το ασβέστιο πιο διαθέσιμο για απορρόφηση.

Το λάχανο είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Κ, η οποία σύμφωνα με μελέτες λειτουργεί με τη βιταμίνη D για την υποστήριξη του υγιούς μεταβολισμού των οστών.

3. Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Το κατσαρό λάχανο περιέχει μια σειρά από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, το οποίο διατηρεί φυσιολογική την αρτηριακή πίεση.

Ένα άλλο όφελος του λάχανου είναι ότι περιέχει ουσίες που συνδέονται με τη χοληστερόλη και βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων της. Μελέτες δείχνουν ότι ακόμα κι αν κάνετε χυμό ή το μαγειρέψετε στον ατμό, θα ωφεληθείτε από αυτά τα πλεονεκτήματα.

4. Μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο

Εκτός από το ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το λάχανο είναι πλούσιο σε ουσίες που προστατεύουν τον καρκίνο, όπως η σουλφοραφάνη και η ινδολ-3-καρβονόλη. Οι μελέτες είναι ελπιδοφόρες, αλλά έχουμε ακόμα περισσότερα να μάθουμε για αυτό στο μέλλον.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των ματιών

Το Kale είναι πλούσιο σε δύο φυτοθρεπτικά συστατικά, τη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που υποστηρίζουν την υγεία των ματιών και την όρασή μας. Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων αυτών των θρεπτικών συστατικών μειώνει τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη που σχετίζεται με την ηλικία.

Πώς να το καταναλώσετε

  1. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό σε σαλάτες, smoothies ή χυμούς.
  2. Μπορεί να μαγειρευτεί σε σούπες, σάλτσες, ζυμαρικά, ριζότο και άλλα πιάτα.
  3. Μπορεί να ψηθεί στο φούρνο ως τσιπς.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

  • Άτομα με προβλήματα θυρεοειδούς: Το λάχανο kale, όπως και άλλα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών), περιέχει ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς σε άτομα με υποθυρεοειδισμό.
  • Άτομα με δυσκοιλιότητα: Το λάχανο kale περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις, μπορούν να επιδεινώσουν την δυσκοιλιότητα.
Όλο Υγεία

Scroll to Top