Αυτά τα φρούτα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες

φρούτα με πηκτίνη

Τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερίνης, είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που αφορά κατά κύριο λόγο τους μεσήλικες. Κάποια φρούτα μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό.

Η κακή διατροφή, το αυξημένο σωματικό λίπος, το κάπνισμα, το έντονο άγχος της καθημερινότητας, αλλά και η έλλειψη άσκησης είναι παράγοντες που επηρεάζουν την κακή χοληστερόλη, δηλαδή την LDL χοληστερίνη.

Η τακτική άσκηση, και η μείωση του στρες αλλά και μία πιο ισορροπημένη διατροφή μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας.

Η διατροφή σας δηλαδή θα πρέπει να περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση του αλατιού, της ζάχαρης, αλλά και των επεξεργασμένων λιπαρών, σύμφωνα με το Harvard καθώς όπως αναφέρει πολλές είναι οι τροφές που μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης σας.

Αν και τα φρούτα περιέχουν φυσικά ζάχαρη, δεν είναι ίδια με αυτή που περιέχουν οι επεξεργασμένες τροφές. Κάποια φρούτα μάλιστα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, αν περιέχουν συστατικά όπως για παράδειγμα η πηκτίνη, σύμφωνα και με το Cleveland clinic.

Τι είναι η πηκτίνη;

Η πηκτίνη βρίσκεται φυσικά στα περισσότερα φυτά και είναι μία υδατοδιαλυτή ουσία που προέρχεται από την πρωτοπηκτίνη καθώς ωριμάζει ο καρπός. Η πηκτίνη βρίσκεται στα τοιχώματα φρούτων όπως το μήλο, το λεμόνι και άλλων εσπεριδοειδών.

Η ουσία αυτή είναι γνωστή για τα πολλά της οφέλη, καθώς βοηθάει στον μεταβολισμό της γλυκόζης, στην ενίσχυση του μικροβιώματος του εντέρου αλλά και βοηθάει και σε άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία και οι εντερικές λοιμώξεις.

Η πηκτίνη επίσης βοηθάει και στον μεταβολισμό των λιπιδίων, δηλαδή την χοληστερίνη, λόγω της ικανότητας της να βοηθάει στην σωστή πήξη του αίματος.

Σε μία πρόσφατη έρευνα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν καθημερινά για 21 ημέρες 15γραμμάρια μπισκότα εμπλουτισμένα με πηκτίνη και κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τους κατά 5%.

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα πλούσια σε πηκτίνη

Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα που περιέχουν πηκτίνη, για να μειώσετε τα επίπεδα της χοληστερίνης σας. Κάποια φρούτα που περιέχουν αυτή την ουσία είναι τα μήλα, οι φράουλες,τα σταφύλια και τα εσπεριδοειδή.

Πηκτίνη όμως δεν περιέχουν μόνο τα φρούτα αλλά και άλλες τροφές όπως οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, και τα όσπρια.

Εκτός όμως από την διατροφή, υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, όπως το κάπνισμα, το στρες, το αλκοόλ αλλά και το σωματικό λίπος.

Πάντα λοιπόν πρέπει να είστε σε άμεση επαφή με τον γιατρό σας και να παρακολουθείτε τα επίπεδα της χοληστερόλης σας και να λάβετε την κατάλληλη αγωγή για εσάς.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top