Η ρίζα που ενισχύει τη λίμπιντο, αυξάνει τη γονιμότητα και μας δίνει ενέργεια

ρίζα

Προέρχεται από ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών και φύεται αποκλειστικά στις Άνδεις του Περού. Δείτε που μπορεί να σας βοηθήσει ρίζα του.

Το φυτό αυτό ευδοκιμεί σε μεγάλο υψόμετρο (στα 3.500-4.500 μέτρα), σε ιδιαίτερα δύσκολες κλιματικές συνθήκες με δυνατό ήλιο, υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα και χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα.

Πως θα αντιδρούσατε αν σας έλεγαν ότι υπάρχει μια ρίζα που μπορεί να φτιάξει τη διάθεσή σας, να αυξήσει τη λίμπιντο και να σας απαλλάξει από το αίσθημα κόπωσης; Ε ναι η ρίζα αυτή υπάρχει. Δείτε ποια είναι και πως σας ωφελεί.

Τι είναι η μάκα;

Η ρίζα μάκα είναι γνωστή στους ιθαγενείς των Άνδεων εδώ και χιλιάδες χρόνια. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αφροδισιακό, για την αύξηση της ενέργειας, της αντοχής και της γονιμότητας.

Τα 5 σημαντικότερα οφέλη της μάκα

  1. Αύξηση της λίμπιντο
  2. Μείωση της στυτικής δυσλειτουργίας
  3. Ενίσχυση ενέργειας και αντοχής
  4. Αύξηση της γονιμότητας
  5. Βελτίωση της διάθεσης

1. Αύξηση της λίμπιντο

Μελέτες δείχνουν ότι η ρίζα μάκα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της λίμπιντο. Μάλιστα, το πιο γνωστό όφελος της ρίζας μάκα είναι η δυνατότητά της να αυξάνει τη λίμπιντο. Υπάρχουν κάποια επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Για παράδειγμα, μια παλαιότερη μελέτη από το 2002 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που έπαιρναν 1,5 ή 3 γραμμάρια μάκα την ημέρα παρουσίασαν αυξημένη λίμπιντο σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Μια ανασκόπηση του 2010 σχετικά με τη μάκα και τη σεξουαλική λειτουργία βρήκε κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η μάκα θα μπορούσε να βελτιώσει τη λίμπιντο, αλλά οι συγγραφείς προειδοποίησαν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η ρίζα μάκα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έπαιρναν κάποιο αντικαταθλιπτικό.

2. Βελτίωση της στυτικής λειτουργίας

Η ρίζα μάκα θα μπορούσε επίσης να έχει οφέλη για άτομα με στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Μια μικρή μελέτη του 2009 εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης 2,4 g ρίζας μάκα την ημέρα για 12 εβδομάδες στην αντίληψη των συμμετεχόντων για τη γενική και σεξουαλική τους κατάσταση.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν άνδρες με ήπια ΣΔ. Όσοι έπαιρναν ρίζα μάκα εμφάνισαν πιο σημαντική αύξηση στη σεξουαλική ευεξία σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

3. Ενίσχυση ενέργειας και αντοχής

Μερικοί αθλητές και bodybuilders χρησιμοποιούν τη ρίζα μάκα ως συμπλήρωμα για να αυξήσουν την ενέργεια και την απόδοση. Υπάρχουν κάποια στοιχεία που το υποστηρίζουν.

Μια πιλοτική μελέτη το 2009 διαπίστωσε ότι η χρήση εκχυλίσματος μάκας για 14 ημέρες βελτίωσε την απόδοση σε άνδρες ποδηλάτες σε μια χρονομέτρηση 40 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα αποτελέσματα δεν διέφεραν σημαντικά από τη βελτίωση που παρατηρήθηκε σε όσους έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ωστόσο, η ίδια μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα μάκα βελτίωσε τη λίμπιντο στους συμμετέχοντες που το έλαβαν. Ωστόσο, το μέγεθος του δείγματος αυτής της μελέτης ήταν πολύ μικρό, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων.

4. Αύξηση της γονιμότητας

Μια άλλη ευρεία χρήση της ρίζας μάκα είναι η αύξηση της γονιμότητας, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Στο πλαίσιο ανασκόπησης του 2016 βρέθηκαν κάποια στοιχεία ότι η ρίζα μάκα μπορεί να αυξήσει την ποιότητα του σπέρματος τόσο σε γόνιμους όσο και σε υπογόνιμους άνδρες. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

5. Βελτίωση της διάθεσης

Η Maca περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Μια μελέτη σε 14 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι η μάκα μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Επίσης, μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η μάκα θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top