Καρύδα: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

καρυδα

Πρόκειται για μια τροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε φυτικές ίνες και λιπαρά, η οποία είναι μια εξαιρετική επιλογή εάν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Τι είναι η καρύδα;

Η καρύδα είναι ο καρπός του φοίνικα καρύδας (Cocos nucifera), ο οποίος χρησιμοποιείται συνήθως για το νερό, το γάλα, το λάδι και τη νόστιμη σάρκα του.

Τα δέντρα που βγάζουν την καρύδα θεωρούνται το πιο διαδεδομένο από τη φύση οπωροφόρο στον πλανήτη και προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στα νησιά μεταξύ του Ινδικού και του Ειρηνικού ωκεανού.

Σήμερα, οι καρύδες καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο και έχουν γίνει γνωστές για τη γεύση τους, τις μαγειρικές τους χρήσεις και πολλά οφέλη τους για την υγεία.

Τι είναι η ινδική καρύδα;

Η Ινδικη Καρυδα είναι μια γνώριμη γεύση από ένα ασυνήθιστο φρούτο. Αλέθεται και αποκτά μία λεπτή υφή, που μοιάζει σχεδόν σαν φρέσκο χιόνι. Τρώγεται σε όλο τον κόσμο και είναι αρκετά θρεπτικό.

Το εξωτερικό της ινδικής καρύδας είναι στεγνό και χρησιμοποιείται για την κατασκευή σχοινιών, σάκων και ψαθιών. Στο εσωτερικό της βρίσκεται η λευκή σάρκα της καρύδας, η οποία αποτελείται περίπου κατά 50% από λίπος. Χρησιμοποιείται συνήθως αποξηραμένη και τριμμένη στη ζαχαροπλαστική.

Το λίπος της καρύδας έχει ευχάριστη και χαρακτηριστική γεύση αλλά ταγκίζει πολύ γρήγορα και στη σύστασή του μοιάζει πολύ με το βούτυρο γάλακτος. Με ειδική επεξεργασία χρησιμοποιείται στη μαγειρική από τη βιομηχανία των τροφίμων. Επίσης, το υγρό που  βρίσκεται στο εσωτερικό της χρησιμοποιείται και για την παρασκευή αλκοολούχων ροφημάτων.

Καρύδα: Διατροφική αξία

Ανά 100 γραμμάρια περιέχονται:

 • Θερμίδες: 283
 • Πρωτεΐνες: 2.66 g
 • Λίπη: 26.8 g
 • Υδατάνθρακες: 2.2 g
 • Φυτικές Ίνες: 7.2 g
 • Σάκχαρα: 4.98 g
 • Βιταμίνη C: 2.64

Πώς θα καταλάβουμε αν είναι φρέσκια;

Η φρέσκια καρύδα είναι βαριά και αν την ανακινήσουμε κάνει θόρυβο, γιατί στο εσωτερικό της υπάρχει το υγρό. Η πολυκαιρισμένη καρύδα είναι πολύ ελαφριά και το υγρό της δεν ακούγεται, γιατί έχει στεγνώσει.

Καρύδα: Oφέλη

Το γάλα καρύδας είναι μια φυσική τροφή που προέρχεται από τη σάρκα της καρύδας και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το νερό καρύδας. Θεωρείται ότι έχει πολλά οφέλη στην υγεία και αποτελεί ένα θρεπτικό ρόφημα.

 • Αποτρέπει την πρόωρη γήρανση.
 • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό.
 • Αυξάνει την ενέργεια.
 • Ρυθμίζει το σωματικό βάρος.

1. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στην καρύδα και τα υγρά της έχουν την ικανότητα να επιβραδύνουν την εκφύλιση των κυττάρων και να αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.

2. Εάν πίνετε κάθε πρωί γάλα καρύδας μπορεί να κρατήσετε τις ασθένειες μακριά, αφού δυναμώνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει.

3. Ακόμη αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας στον οργανισμό και θεωρείται ότι αποτρέπει τη φλεγμονή των αρθρώσεων.

4. Μια ανασκόπηση σχετικά με τα οφέλη του λίπους που περιέχει η καρύδα σε άτομα με παχυσαρκία διαπίστωσε ότι αυτού του είδους τα λίπη μπορεί να προάγουν την απώλεια σωματικού λίπους, όταν καταναλώνονται στη θέση των κορεσμένων λιπαρών.

Πώς να την καταναλώσετε

Η καρύδα μπορεί να καταναλωθεί ωμή, ψημένη ή τριμμένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, όπως γλυκά, σάλτσες και smoothies.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

 • Άτομα με αλλεργία στην καρύδα: Η αλλεργία στην καρύδα είναι σχετικά συχνή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συμπτώματα, όπως κνησμό, ερεθισμό στο στόμα και το λαιμό, δυσκολία στην αναπνοή και πρήξιμο.
 • Άτομα με υψηλή χοληστερόλη: Η καρύδα είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.
 • Άτομα με πεπτικά προβλήματα: Η καρύδα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι.

Το γάλα καρύδας μοιάζει στη γεύση με αγελαδινό, αλλά έχει λιγότερες πρωτεΐνες σε σχέση με αυτό. Έτσι, αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στις πρωτεΐνες γάλακτος, μπορείτε να προτιμήσετε το γάλα καρύδας.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top