Αυτό το μπαχαρικό μειώνει το λίπος στην κοιλιά και τη χοληστερίνη και ρίχνει το σάκχαρο!

μπαχαρικό κανέλα

Είναι ένα θαυματουργό μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες κουζίνες. Εκτός όμως από την υπέροχη γεύση και μυρωδιά του, έχει πολλές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες και μειώνει το λίπος στην κοιλιά, ρίχνει τις τιμές της χοληστερίνης και του σακχάρου.

Συγκεκριμένα, το αυτό μπαχαρικό αυτό έχει αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές, αντιδιαβητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επίσης, ορισμένες πρόσφατες έρευνες υποστηρίζουν ότι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για απώλεια βάρους και θεραπεία άλλων επιπλοκών του μεταβολικού συνδρόμου.

Πώς δρα η κανέλα στην απώλεια βάρους

Χρησιμοποιώντας τακτικά κανέλα στη διατροφή σας θα δείτε κάποιες αλλαγές στο σώμα σας. Τι ακριβώς κάνει:

1. Η κανέλα δημιουργεί το καφέ λίπος

Το καφέ λίπος είναι γνωστό ως καλό λίπος. Περιέχει πολλά σταγονίδια λιπιδίων και μιτοχόνδρια που περιέχουν σίδηρο, τα οποία βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε χρησιμοποιήσιμη πηγή ενέργειας. Το καφέ λίπος βοηθά επίσης να διατηρείται το σώμα ζεστό δημιουργώντας θερμότητα σε ψυχρά περιβάλλοντα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εκχύλισμα κανέλας βοήθησε στην αύξηση του καφέ λίπους στα λιπώδη κύτταρα. Αυτό είναι καλό για άτομα με λίπος στην κοιλιά. Το λίπος στην κοιλιά ή λίπος στην περιοχή της μέσης είναι λευκό λίπος. Η κατανάλωση του συγκεκριμένου μπαχαρικού μπορεί να βοηθήσει να μετατραπεί το λίπος της κοιλιάς (λευκό λίπος) σε καφέ. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος και ως ενέργεια.

2. Οι πολυφαινόλες στην κανέλα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο μπαχαρικό βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Όταν το σώμα δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να αυξηθούν, οδηγώντας σε συσσώρευση λίπους, παχυσαρκία, διαβήτη και άλλες ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι το μπαχαρικό μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους περιορίζοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη σε γυναίκες με νόσο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην παρουσία πολυφαινολών. Σχεδόν όλες οι κύριες ποικιλίες κανέλας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες. Η κινέζικη και η κανέλα Ινδονησίας έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά σε σύγκριση με την κανέλα Βιετνάμ και Κεϋλάνης.

3. Η κανέλα μειώνει το σάκχαρο νηστείας

Η κανέλα βοηθά στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα νηστείας. Μια μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια έδειξε ότι η κατανάλωση ολόκληρης ή εκχυλίσματος κανέλας θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας σχετικά με τη δοσολογία πριν χρησιμοποιήσετε το μπαχαρικό για τη θεραπεία του διαβήτη.

4. Μειώνει την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

Ο Jesse Feder, κλινικός διαιτολόγος στο Memorial Regional Hospital South, λέει:

«Η κανέλα έχει αποδειχθεί ότι δυνητικά μειώνει τα επίπεδα LDL ή κακής χοληστερόλης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και βοηθά στη διατήρηση των καλών επιπέδων γλυκόζης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή απόφραξης ή βλάβης των αρτηριών, κάτι που θα αποτρέψει την καρδιά να εργαστεί σκληρότερα».

Η κακή ή LDL χοληστερόλη τείνει να συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών, η οποία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Δύο ξεχωριστές μελέτες διαπίστωσαν ότι το μπαχαρικό βοήθησε στη μείωση της LDL χοληστερόλης, της γλυκόζης στο αίμα νηστείας και των επιπέδων τριγλυκεριδίων.

5. Μειώνει την περίμετρο της μέσης

Το λίπος στην κοιλιά είναι σημαντικό πρόβλημα. Προκύπτει από την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων, τον καθιστικό τρόπο ζωής και το υπερβολικό στρες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της περιφέρειας της μέσης και του σωματικού βάρους.

Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε 786 άτομα, οι συμμετέχοντες έλαβαν περισσότερα από 2 γραμμάρια/ημέρα συμπληρώματος κανέλας για περίπου 12 εβδομάδες. Διαπιστώθηκε ότι τα συμπληρώματα μείωσαν το σωματικό βάρος κατά 1,02 κιλά, την περίμετρο μέσης κατά 2,40 εκατοστά, τον δείκτη μάζας σώματος κατά 0,51 kg/m2 και τη μάζα λίπους κατά 1,02%.

Πόση κανέλα να τρώμε για απώλεια βάρους

Είναι ασφαλές να καταναλώνετε 1-2 κουταλάκια του γλυκού σκόνη ή 2,5 εκατοστά φλοιό κανέλας την ημέρα. Ωστόσο, προσέξτε να μην υπερβάλλετε με την κανέλα. Επίσης:

  • Μην καταναλώνετε κανέλα εάν είστε αλλεργικοί σε αυτήν.
  • Μην καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα την ημέρα.
  • Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας σας.
  • Αν δεν σας αρέσει η γυμναστική, κάντε υπαίθρια σπορ ή χορέψτε για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες.
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top