Θέλετε να μειώσετε το σωματικό λίπος και να κρατήσετε σταθερά τα επίπεδα της ινσουλίνης σας; Σύμφωνα με καρδιολόγο, υπάρχει μια φυσική εναλλακτική της ζάχαρης που όχι μόνο δεν ανεβάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στη ρύθμιση του βάρους σας. Είναι εύκολα διαθέσιμη και αξίζει να την εντάξετε στη διατροφή σας.
Αντίσταση στην ινσουλίνη: Ποια κοινά ποτά που πίνουμε καθημερινά ευθύνονται;
Το φυσικό γλυκαντικό που προτείνει ένας καρδιολόγος – Ρυθμίζει το σάκχαρο και μειώνει το λίπος
Το Harvard επισημαίνει ότι η υπερκατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης, κυρίως σε αναψυκτικά, γλυκά, επεξεργασμένα τρόφιμα και σάλτσες, σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, χρόνια φλεγμονή, παχυσαρκία, διαβήτη και λιπώδη νόσο του ήπατος∙ παράγοντες που οδηγούν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων (π.χ. έμφραγμα, εγκεφαλικό).
Σύμφωνα με μελέτες Harvard, άτομα που παίρνουν το 17–21 % των θερμίδων τους από πρόσθετη ζάχαρη έχουν 38 % υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια σε σχέση με όσους περιορίζουν την πρόσληψη στο 8%.
Συνεπώς, το Harvard προτείνει τον περιορισμό της πρόσθετης ζάχαρης στα επίπεδα που συνιστά η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περίπου 6 κουταλιές της σούπας για τις γυναίκες και 9 για τους άνδρες ημερησίως.
Αν, όμως, ψάχνετε να μειώσετε και άλλο την προσθήκη ζάχαρης, τότε ένας καρδιολόγος έχει να σας προτείνει κάτι.
Μέχρι σήμερα, οι μόνες υγιεινές εναλλακτικές της ζάχαρης ήταν γνωστές ως stevia, truvia, εκχύλισμα monk fruit, ζάχαρη καρύδας, ζάχαρη από χουρμάδες και άλλες. Όλες αυτές μπορεί να είναι πιο υγιεινές από τη ζάχαρη, όμως φαίνεται να έχουν παρόμοιες βλαβερές επιδράσεις στον οργανισμό, έστω και σε μικρότερες ποσότητες.
Τώρα, ένας ειδικός αποκάλυψε μια μοναδική εναλλακτική της ζάχαρης που όχι μόνο δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα, αλλά μειώνει και το λίπος. Ο Dr. Alok Chopra, καρδιολόγος και ειδικός στην λειτουργική ιατρική, χαρακτήρισε την εναλλακτική αυτή ως allulose, η οποία είναι κατά 70% τόσο γλυκιά όσο η κανονική ζάχαρη.
«Η allulose είναι μια σπάνια εναλλακτική ζάχαρης που δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου ή ινσουλίνης στο αίμα, κάτι που την καθιστά υποσχόμενη επιλογή για όσους διαχειρίζονται τον διαβήτη ή την ινσουλινοαντίσταση», δήλωσε ο γιατρός στο Instagram.
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι το 70% της allulose απορροφάται στο αίμα και αποβάλλεται από τα ούρα.
Ποια είναι τα οφέλη της allulose;
Ο γιατρός ανέφερε τα εξής οφέλη από την κατανάλωση της allulose:
- Λίγες θερμίδες: Με μόλις 0,2-0,4 θερμίδες ανά γραμμάριο, περιέχει μόνο το 1/10 των θερμίδων της ζάχαρης.
- Ωφέλιμη για ζωτικά όργανα: Είναι ασφαλής για όργανα όπως το ήπαρ, τα νεφρά και οι λιπώδεις ιστοί, και μειώνει επίσης τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.
- Υγιεινή για το σάκχαρο: Λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη της, η allulose βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνει τις αυξήσεις της γλυκόζης μετά τα γεύματα.
- Αυξάνει την ενέργεια: Η allulose όχι μόνο ενισχύει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων αλλά βελτιώνει και την αντοχή και προστατεύει το σώμα από τη διαβητική νεφροπάθεια.
- Βελτιώνει τον μεταβολισμό και μειώνει το λίπος: Η allulose συμβάλλει στην καύση λίπους, μειώνει το σωματικό λίπος και ενισχύει το αίσθημα κορεσμού.
Ποιες είναι οι φυσικές πηγές της allulose;
Η allulose απαντάται φυσικά σε μικρές ποσότητες στα σιτάρι, σύκα, σταφίδες, μελάσα, σιρόπι σφενδάμου, jackfruit, ακτινίδιο, καραμέλα, χυμούς και καφέ. Όσον αφορά την εμπορική παραγωγή, παράγεται ενζυματικά μέσω μετατροπής της φρουκτόζης, καθιστώντας την προσιτή και εύκολα διαθέσιμη.
Αντιγήρανση: Τα 6 βήματα που θα σας κάνουν να δείχνετε νεότεροι σε 60 ημέρες
Γιατί η allulose είναι καλύτερη από τις άλλες εναλλακτικές;
Σύμφωνα με τον καρδιολόγο, όλες οι άλλες εναλλακτικές της ζάχαρης δεν συγκρίνονται με την allulose. Ανέφερε ότι η stevia και η truvia συχνά αναμιγνύονται με τεχνητά γλυκαντικά και η μακροχρόνια χρήση τους μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για γλυκό και το βάρος. Άλλες φυσικές ζάχαρες, όπως της καρύδας και των χουρμάδων, έχουν διαφορετικές γλυκαιμικές επιδράσεις.
Εγκεφαλικό: Η Νο1 τροφή που πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικούς
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής (National Library of Medicine), η κατανάλωση 5g-10g allulose ανά γεύμα είναι αρκετή για να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης μετά το φαγητό.