Διαβήτης: Νέα θεραπεία με κόκκινο φως μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης χωρίς φάρμακα

επίπεδα γλυκόζης

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μία νέα, μη επεμβατική και μη φαρμακολογική προσέγγιση που θα μπορούσε να συμβάλει στον έλεγχο του διαβήτη μετά τα γεύματα, μειώνοντας τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Πιο αναλυτικά, σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biophotonics, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι 670 νανόμετρα (nm) κόκκινου φωτός διεγείρουν την παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια, οδηγώντας σε αυξημένη κατανάλωση γλυκόζης. Συγκεκριμένα, η προσέγγιση αυτή οδήγησε σε μείωση κατά 27,7% των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά την πρόσληψη γλυκόζης και μείωσε τη μέγιστη αύξηση της γλυκόζης κατά 7,5%.

Ενώ η μελέτη διεξήχθη σε υγιή άτομα, η μη επεμβατική, μη φαρμακολογική τεχνική έχει τη δυνατότητα να έχει αντίκτυπο στον έλεγχο του διαβήτη μετά τα γεύματα, καθώς μπορεί να μειώσει τις βλαβερές διακυμάνσεις της γλυκόζης του αίματος στο σώμα που συμβάλλουν στη γήρανση.

Ο ρόλος του φωτός στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα

Η μελέτη υπογραμμίζει επίσης τις σημαντικές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, όπως η πιθανή απορρύθμιση του σακχάρου στο αίμα που προκαλείται από τη μακρά έκθεση στο μπλε φως. Δεδομένης της εξέχουσας θέσης του φωτισμού LED και του γεγονότος ότι τα φώτα LED εκπέμπουν προς το μπλε άκρο του φάσματος με ελάχιστο λίγο κόκκινο, οι συγγραφείς προτείνουν ότι αυτό μπορεί να είναι ένα πιθανό ζήτημα δημόσιας υγείας.

Τα μιτοχόνδρια παρέχουν ενέργεια για ζωτικές κυτταρικές διεργασίες, χρησιμοποιώντας οξυγόνο και γλυκόζη για την παραγωγή του πλούσιου σε ενέργεια νουκλεοζίτη τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP). Προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει ότι το φως μεγάλου μήκους κύματος μεταξύ περίπου 650-900 nm (που εκτείνεται σε εύρος από το ορατό έως το εγγύς υπέρυθρο) μπορεί να αυξήσει τη μιτοχονδριακή παραγωγή ATP που μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα και βελτιώνει επίσης την υγεία/διάρκεια ζωής στα ζώα.

Οι συγγραφείς Δρ. Michael Powner, Ανώτερος Λέκτορας Νευροβιολογίας στη Σχολή Υγείας & Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου City, και ο Glen Jeffery, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του UCL, λένε επίσης ότι αυτή η βελτίωση στην παραγωγή ATP μπορεί να προκαλέσει αλλαγές σηματοδότησης που μεταδίδονται σε όλο το σώμα.

Προτείνουν ότι μπορεί να διευκολύνει το φαινόμενο στη θεραπεία του καρκίνου όπου η ειδική ακτινοβόληση ενός πρωτοπαθούς όγκου μπορεί να οδηγήσει σε συρρίκνωση δευτερογενών όγκων που βρίσκονται σε διαφορετικό μέρος του σώματος. Ομοίως, φως 670 nm που έλαμψε επιλεκτικά στην πλάτη ποντικών σε προηγούμενες μελέτες αποδείχθηκε ότι οδήγησε σε βελτιώσεις στο ATP που βελτιώνουν τα συμπτώματα τόσο σε μοντέλο με νόσο Πάρκινσον όσο και σε μοντέλο με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για να διερευνήσουν την επίδραση του κόκκινου φωτός 670 nm στη γλυκόζη του αίματος, οι ερευνητές στρατολόγησαν 30 υγιείς συμμετέχοντες, οι οποίοι στη συνέχεια τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: 15 στην ομάδα του κόκκινου φωτός των 670 nm και 15 στην ομάδα εικονικού φαρμάκου (χωρίς φως). Δεν είχαν γνωστές μεταβολικές καταστάσεις και δεν έπαιρναν φάρμακα.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν ένα τεστ ανοχής γλυκόζης από το στόμα και να καταγράφουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους κάθε 15 λεπτά τις επόμενες δύο ώρες. Τα άτομα που εκτέθηκαν σε κόκκινο φως 45 λεπτά πριν από την κατανάλωση γλυκόζης εμφάνισαν μειωμένο μέγιστο επίπεδο γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη συνολική γλυκόζη αίματος κατά τη διάρκεια των δύο ωρών.

«Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων και αυτό επηρεάζει το σώμα μας σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο. Η μελέτη μας έδειξε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο μία 15λεπτή έκθεση στο κόκκινο φως για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό», είπε ο Δρ. Powner, ο οποίος ήταν ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, και πρόσθεσε:

«Αν και αυτό έγινε μόνο σε υγιή άτομα σε αυτή την εργασία, έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τον έλεγχο του διαβήτη στο μέλλον, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των δυνητικά επιβλαβών αιχμών γλυκόζης στο σώμα μετά τα γεύματα».

«Το φως του ήλιου έχει μια ισορροπία μεταξύ κόκκινου και μπλε, αλλά τώρα ζούμε σε έναν κόσμο όπου το μπλε φως είναι κυρίαρχο γιατί, αν και δεν το βλέπουμε, το μπλε κυριαρχεί στα φώτα LED και δεν έχουν σχεδόν καθόλου κόκκινο. Αυτό μειώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και την παραγωγή ATP. Ως εκ τούτου, τα εσωτερικά μας περιβάλλοντα λιμοκτονούν», είπε με τη σειρά του ο καθηγητής Jeffery και συνέχισε:

«Η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως είναι δυνητικά τοξική χωρίς το κόκκινο. Το μπλε φως από μόνο του επηρεάζει άσχημα τη φυσιολογία και μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του σακχάρου στο αίμα που μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλουν στον διαβήτη και να υπονομεύσουν τις δυνατότητες υγείας».

«Πριν από το 1990, όλοι είχαμε φωτισμό πυρακτώσεως που ήταν εντάξει επειδή είχε την ισορροπία του μπλε και του κόκκινου παρόμοια με το ηλιακό φως. Τώρα, υπάρχει μια πιθανή ωρολογιακή βόμβα για την υγεία με την αλλαγή σε LED σε έναν γηρασμένο πληθυσμό. Αυτό μπορεί εν μέρει να διορθωθεί περνώντας περισσότερο χρόνο στο φως του ήλιου», καταλήγει ο καθηγητής.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top