Μικροβίωμα του εντέρου: Τι δείχνει για τη σεξουαλική συμπεριφορά των αντρών και πώς την επηρεάζει

μικροβίωμα εντέρου

‘Ολο και περισσότερες μελέτες συσχετίζουν το μικροβίωμα του εντέρου με τη ψυχική και τη σωματική μας υγεία. Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα το συνδέουν και με τη σεξουαλική μας συμπεριφορά!

Το ανθρώπινο σώμα αποικίζεται από μια ποικιλία διαφορετικών μικροοργανισμών όπως βακτήρια, ζυμομύκητες και μύκητες. Όλα αυτά τα μικρόβια -γνωστά ως μικροβίωμα- είναι σημαντικά για την υγεία μας: Για παράδειγμα, το μικροβίωμα στο έντερο υποστηρίζει την πέψη και βοηθά στη διάθεση θρεπτικών συστατικών.

Αν και ορισμένες ομάδες βακτηρίων κυριαρχούν στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου, η ακριβής σύνθεση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, τα βακτήρια από την οικογένεια Prevotellaceae και το σχετικό γένος Segatella είναι πολύ κοινά, αλλά δεν είναι γνωστά πολλά για τη βιολογία τους, καθώς είναι δύσκολο να απομονωθούν και να καλλιεργηθούν.

Αποτελούν μέρος του αρχικού μικροβιώματος και βρίσκονται στο 90% περίπου των ανθρώπων που ζουν σε μη βιομηχανοποιημένες περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπως ο Αμαζόνιος ή μέρη της Αφρικής. Αντίθετα, μόνο το 20 έως 30% των ανθρώπων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φέρουν αυτά τα βακτήρια.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Till Strowig, από το τμήμα Μικροβιακής Ανοσολογικής Ρύθμισης στο Κέντρο Έρευνας Λοιμώξεων Helmholtz (HZI) στο Braunschweig, πέτυχε πρόσφατα να απομονώσει εκπροσώπους των βακτηριακών μελών Segatella.

«Με γονιδιωματικές αναλύσεις υψηλής ανάλυσης και υψηλής απόδοσης, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η ομάδα Segatella, μαζί με τον γνωστό εκπρόσωπο Segatella copri (παλαιότερα γνωστό ως Prevotella copri), είναι ένα πολύ μεγαλύτερο σύμπλεγμα από ό,τι θεωρούσαμε προηγουμένως, με πέντε είδη που δεν είχαν περιγραφεί ποτέ πριν», λέει ο Δρ. Strowig.

Με κοινές προσπάθειες από το Ινστιτούτο Leibniz DSMZ και το Πανεπιστήμιο του Trento (Ιταλία), η ερευνητική ομάδα έχει χαρακτηρίσει διεξοδικά αυτά τα είδη όσον αφορά τη γονιδιωματική τους ποικιλότητα, τα βιολογικά χαρακτηριστικά και τους δεσμούς με την ανθρώπινη υγεία.

«Η Segatella είναι εξειδικευμένη στην αποικοδόμηση των διαιτητικών ινών. Ωστόσο, δεν είναι ακόμα γνωστό αν ή πώς ωφελούν την υγεία μας», λέει ο Δρ. Strowig.

Το γεγονός ότι εμφανίζονται πολύ λιγότερο συχνά στο μικροβίωμα των ανθρώπων που ζουν στον δυτικοποιημένο κόσμο είναι πιθανότατα αποτέλεσμα των συνθηκών υγιεινής: «Λόγω της εξαιρετικής εξειδίκευσής τους στον άνθρωπο, αυτά τα βακτήρια αποκτώνται κυρίως μέσω της διαπροσωπικής επαφής, όχι μέσω της τροφής, και τα εντατικά μέτρα υγιεινής μπορούν να σπάσουν τέτοιες φυσικές αλυσίδες αποικισμού».

Σε ποιους ανθρώπους βρίσκεται περισσότερο το βακτήριο Segatella

Μαζί με την ομάδα του καθηγητή Nicola Segata από το Πανεπιστήμιο του Trento, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μετα-αναλύσεις για να δημιουργήσουν συσχετίσεις μεταξύ Segatella και ορισμένων ασθενειών, αλλά δεν βρέθηκαν. Αντίθετα, διαπίστωσαν ότι η Segatella είναι πιο συχνή στους άνδρες και σχετίζεται με μια θετική κατάσταση του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Cell Host & Microbe.

Σε μια μελέτη παρακολούθησης, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε μια αυξημένη εμφάνιση Segatella σε Γερμανούς ομοφυλόφιλους άνδρες. Χρησιμοποίησαν τόσο δεδομένα μικροβιώματος όσο και πληροφορίες που συλλέχθηκαν με ερωτηματολόγιο από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι εξετάστηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Έσσεν υπό τη διεύθυνση του Δρ. Jan Kehrmann.

Η Segatella ήταν ιδιαίτερα συχνή στο μικροβίωμα του εντέρου των ομοφυλόφιλων ανδρών και η παρουσία τους συνδέθηκε επίσης με σεξουαλικές συμπεριφορές.  Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine.

«Περίπου το 70% των ομοφυλόφιλων ανδρών έφεραν πολλαπλά είδη Segatella στο μικροβίωμα του εντέρου τους, ενώ αυτό συμβαίνει μόνο στο 10% του συνολικού πληθυσμού της Δύσης. Αυτοί οι άνδρες είχαν έτσι ένα μικροβίωμα που μοιάζει πολύ με αυτό των ανθρώπων σε μη -βιομηχανοποιημένες περιοχές και διαφέρει σημαντικά από το μέσο μικροβίωμα των βιομηχανικών κοινωνιών», λέει ο Δρ. Kehrmann, γιατρός-επιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Duisburg-Essen.

Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που επηρέασαν την ποικιλομορφία της Segatella

Η ανάλυση των δεδομένων σχετικά με τις σεξουαλικές συμπεριφορές αποκάλυψε ότι η μεγαλύτερη ποικιλομορφία της Segatella οφείλεται κυρίως στις συχνές αλλαγές συντρόφου. Είναι ενδιαφέρον ότι η μη ασφαλής πρωκτική επαφή και το στοματικό σεξ ήταν επίσης σημαντικοί παράγοντες, αλλά με μικρότερη επιρροή.

Τα δεδομένα που αναλύθηκαν συλλέχθηκαν ως μέρος μιας μελέτης HIV που αποτελείται από οροθετικούς και μη άνδρες. Τα άτομα και των δύο ομάδων χωρίστηκαν σε ομοφυλόφιλους και ετεροφυλόφιλους άνδρες. Δεν μπορούσε να παρατηρηθεί επίδραση της λοίμωξης από τον HIV στην ποικιλία των ειδών Segatella στο έντερο.

«Υποθέτουμε ότι η επιρροή των σεξουαλικών συμπεριφορών στο μικροβίωμα του ανθρώπινου εντέρου μπορεί να μην αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους άνδρες. Ως εκ τούτου, σχεδιάσαμε περαιτέρω μελέτες για το μικροβίωμα σε διαφορετικές σεξουαλικές συμπεριφορές σε πληθυσμούς όλων των φύλων», λέει ο Δρ. Till Strowig.

Σε πολλές ασθένειες, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το μικροβίωμα έχει μειωμένη ποικιλία ειδών, γι’ αυτό και ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα θεωρείται θετικό για την υγεία. «Μηχανιστικά, η σύνδεση μεταξύ της μικροβιακής ποικιλότητας στο έντερο και της θετικής επίδρασης στην υγεία δεν είναι ακόμη κατανοητή», λέει ο Δρ. Strowig και καταλήγει:

«Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης μας μέχρι σήμερα δείχνουν ότι υπάρχουν διάφορες οδοί μετάδοσης για τα είδη Segatella που σχετίζονται με το έντερο που επηρεάζουν την ποικιλομορφία του μικροβιακού κόσμου».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top