Μακροζωία: 5 τροφές που επιλέγει το 90% των αιωνόβιων

μακροζωία τροφές

Θέλετε να ζήσετε περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια; Υπάρχουν πέντε τρόφιμα που καταναλώνει το 90% των αιωνόβιων παγκοσμίως και αξίζει να τα εντάξετε στο καθημερινό σας μενού, καθώς συνδέονται με μακροζωία και καλή υγεία.

«Είμαι επιστήμονας μακροζωίας και έχω μειώσει την ηλικία μου κατά 15 χρόνια» – Πώς τα κατάφερε

Η μακροζωία ξεκινά από τη διατροφή μας

Μελέτες δείχνουν ότι η μακροζωία συνδέεται με τη διατροφή. Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης, λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών και καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ενώ η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο.

Επιπλέον, η μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης, ιδιαίτερα σε νεαρή ηλικία, συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα IGF-1 και μεγαλύτερο μήκος τελομερών, δείκτες που σχετίζονται με αυξημένη διάρκεια ζωής. Η μεσογειακή διατροφή και άλλες ποιοτικές διατροφές φαίνεται να συμβάλλουν στη μακροζωία, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διατροφής στην προαγωγή της υγείας και της μακροβιότητας.

Ένας ειδικός στη μακροζωία υποστηρίζει ότι μία τροφή αποτελεί περίπου το 90% της διατροφής των ανθρώπων που φτάνουν τα 100 έτη. Ο Dan Buettner δήλωσε ότι οι άνθρωποι που φτάνουν τα 100, κατά μέσο όρο, «καταναλώνουν διατροφή που αποτελείται κατά 90% από μη επεξεργασμένα, φυτικής προέλευσης τρόφιμα».

Ο Buettner έγινε διάσημος χάρη στη δουλειά του μελετώντας τις λεγόμενες τις «μπλέ ζώνες», περιοχές του κόσμου όπου, κατά μέσο όρο, περισσότεροι άνθρωποι φτάνουν τα 100 έτη σε σύγκριση με οπουδήποτε αλλού. Όχι μόνο ζουν περισσότερο εκεί, αλλά τείνουν επίσης να είναι και πιο υγιείς.

«Η γειτόνισσά μου και εγώ γινόμαστε 101 την ίδια μέρα» – Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας τους

Οι τροφές που επιλέγουν οι αιωνόβιοι και κερδίζουν χρόνια ζωής

Οι πέντε «μπλέ ζώνες» στον κόσμο είναι: η Okinawa (Ιαπωνία), η Ικαρία (Ελλάδα), η Loma Linda (ΗΠΑ), η Sardinia (Ιταλία) και η Nicoya (Κόστα Ρίκα). Πιστεύεται ότι όλα, από τη γενετική και τη διατροφή, μέχρι τον τρόπο ζωής και τον σεβασμό προς τους ηλικιωμένους, συμβάλλουν στη μακροζωία.

Ο Buettner έχει συγκεντρώσει τεράστιο όγκο ερευνών σχετικά με τις «Μπλε Ζώνες» και πιστεύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πρότυπα τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν παγκοσμίως για να μας βοηθήσουν να ζούμε πιο υγιείς και μεγαλύτερης διάρκειας ζωές.

«Οι άνθρωποι που φτάνουν τα 100 έτη, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν διατροφή που αποτελείται κατά 90% από μη επεξεργασμένα, φυτικής προέλευσης τρόφιμα».

«Οι πέντε πυλώνες κάθε διατροφής μακροζωίας στον κόσμο είναι τα ολικής άλεσης δημητριακά, όπως το καλαμπόκι και το ρύζι, τα χόρτα και τα λαχανικά του κήπου, ενώ η βάση κάθε διατροφής μακροζωίας στον κόσμο είναι τα φασόλια. Αν καταναλώνεις ένα φλιτζάνι φασόλια την ημέρα, αυτό πιθανώς συνδέεται με περίπου τέσσερα επιπλέον χρόνια προσδόκιμου ζωής σε σχέση με λιγότερο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης».

Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που δεν έχουν υποστεί σημαντική επεξεργασία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχουν πρόσθετα κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη ή αλάτι. Η κατανάλωση περισσότερων τέτοιων τροφών σε σύγκριση με τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της ποσότητας των προσθέτων που καταναλώνει κάποιος.

Τα μη επεξεργασμένα και φυτικής προέλευσης τρόφιμα τείνουν να περιέχουν περισσότερες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν καταναλώνει επαρκή ποσότητα φυτικών ινών καθημερινά, παρόλο που αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερίνης, της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.

Μακροζωία: Τι ώρα πρέπει να πίνετε τον καφέ σας για να ζήσετε περισσότερο

Επιλέξτε μη επεξεργασμένα τρόφιμα για καλύτερη υγεία

Η καθημερινή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου αποτελείται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα. Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) αναφέρει: «Ένα κοινό χαρακτηριστικό στις διατροφικές προσεγγίσεις για καλή υγεία και ευεξία είναι ότι περιλαμβάνουν περισσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά φυτικής προέλευσης».

«Η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο παραδοσιακός μεσογειακός τρόπος διατροφής είναι η ένταξη μη επεξεργασμένων τροφών, κάτι που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών και προβλημάτων υγείας. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτοθρεπτικά συστατικά που προστατεύουν από τις ασθένειες», προσθέτει.

Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα συνήθως βοηθούν στο να νιώθουμε πιο χορτάτοι για περισσότερη ώρα και είναι επίσης πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Παρέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Μακροζωία: Το χαρακτηριστικό στο πρόσωπο που δείχνει αν θα ξεπεράσετε τα 100

«Οι άνθρωποι στις κοινότητες με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής καταναλώνουν διατροφή που αποτελείται κατά 90% από μη επεξεργασμένα, φυτικής προέλευσης τρόφιμα», δήλωσε ο Buettner. «Η μακροζωία δεν είναι θέμα τύχης, είναι θέμα τρόπου ζωής».

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η μακροζωία σχετίζεται στενά με τη διατροφή, ιδιαίτερα με την κατανάλωση μη επεξεργασμένων, φυτικής προέλευσης τροφών όπως δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φασόλια.
  • Οι «μπλε ζώνες» (π.χ. Ικαρία, Οκινάουα) φιλοξενούν πληθυσμούς με εξαιρετική μακροβιότητα και υγεία, λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής τους.
  • Ένα φλιτζάνι φασόλια την ημέρα μπορεί να προσθέσει έως και τέσσερα χρόνια στο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με τον ειδικό Dan Buettner.
  • Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων και στη διατήρηση καλύτερης υγείας.
Scroll to Top