Η υπερτροφή που προστατεύει το έντερο και την καρδιά – Βοηθά στο αδυνάτισμα

υπερτροφή

Είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, μαζί με το λάχανο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και αποτελεί ένα λαχανικό «ασπίδα» για την υγεία σας. Προστατεύει τον οργανισμό σας από διάφορες παθήσεις, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τη φλεγμονή.

Το λαχανικό αυτό θεωρείται υπερτροφή. Έχει πολλά οφέλη για την υγεία και ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Ποιο είναι το λαχανικό που ρίχνει τη χοληστερόλη και την πίεση – Κάνει καλό στο έντερο και καταπολεμά την αϋπνία  

Σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί το «κλειδί» για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και το έντερο. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Penn State αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το συγκεκριμένο λαχανικό μπορεί να κάνει θαύματα στο έντερο και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου.

Η υπερτροφή που προστατεύει το έντερο και την καρδιά: Το μπρόκολο

Ο Gary Perdew, ειδικός σε θέματα βιοϊατρικής στο Penn State, διερωτήθηκε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι το μπρόκολο μας κάνει καλό, αλλά γιατί; Τι συμβαίνει στο σώμα όταν τρώμε μπρόκολο;».

Ο Gary Perdew και η ομάδα του πραγματοποίησαν μία μελέτη και αποκάλυψαν τους μηχανισμούς με τους οποίους το μπρόκολο ωφελεί την υγεία. «Η μελέτη απέδειξε ότι τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το λάχανο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, πρέπει να αποτελούν μέρος μιας φυσιολογικής υγιεινής διατροφής» ανέφερε ο ίδιος στην Express.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές χορήγησαν σε μια ομάδα ποντικιών μια διατροφή με 15% μπρόκολο, που αντιστοιχεί περίπου στο ανθρώπινο ισοδύναμο των 3,5 φλιτζανιών ημερησίως, ενώ μια άλλη ομάδα ακολούθησε μια τυπική εργαστηριακή διατροφή χωρίς μπρόκολο.

Η ανάλυση των ιστών μετά το πείραμα αποκάλυψε ότι το μπρόκολο έχει μόρια που προσκολλώνται σε έναν υποδοχέα στα ποντίκια, προστατεύοντας την επένδυση του λεπτού εντέρου και ενδεχομένως αποτρέποντας ασθένειες του πεπτικού συστήματος.

Το μπρόκολο ενισχύει την υγεία του εντέρου

Η υγεία του εντέρου των ποντικιών που δεν είχαν τραφεί με μπρόκολο είχε διαταραχθεί με διάφορους τρόπους που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με ασθένειες. «Η έρευνά μας υποδηλώνει ότι το μπρόκολο και πιθανότατα άλλα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές πηγές συνδέσμων του υποδοχέα των αρυλικών υδρογονανθράκων (AHR) και ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε αυτούς τους συνδέσμους συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του λεπτού εντέρου» τόνισε ο Gary Perdew.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διατήρηση της καλής υγείας του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου βοηθά στην απόκρουση παθογόνων μικροοργανισμών ενισχύοντας την ανοσολογική απόκριση.

Η κατάσταση του εντέρου σας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη διάθεση και την ψυχική σας υγεία, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο άγχους, κατάθλιψης και άλλων διαταραχών της ψυχικής υγείας. Ένα καλά ρυθμισμένο μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Τα τέλεια λαχανικά που προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου – Κάνουν καλό στην καρδιά και τα μάτια 

Η καλύτερη μεταβολική υγεία συνδέεται με ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ρύθμισης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης παθήσεων, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.

Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι το μπρόκολο έχει αντικαρκινικές δράσεις και βοηθά στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη, του στομάχου και των νεφρών.

Πώς το μπρόκολο προστατεύει την καρδιά

Παράλληλα, το μπρόκολο προστατεύει την καρδιά σας με διάφορους τρόπους. Τα αυξημένα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων είναι γνωστό ότι αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Το μπρόκολο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στη βελτίωση αυτών των δεικτών.

Μια μελέτη παρατήρησε σημαντικά μειωμένα τριγλυκερίδια και «κακή» LDL χοληστερόλη, καθώς και αυξημένα επίπεδα «καλής» HDL χοληστερόλης σε άτομα που έλαβαν θεραπεία με ένα συμπλήρωμα βλαστών μπρόκολου σε σκόνη.

Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν επίσης ότι συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά στο μπρόκολο μπορούν να μειώσουν τον συνολικό κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ενώ κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως το μπρόκολο, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Το μπρόκολο βοηθά στη διαχείριση του βάρους και στο αδυνάτισμα

Επιπλέον, το μπρόκολο, όπως και άλλα μη αμυλούχα λαχανικά, είναι ευεργετικό για τη διαχείριση του βάρους, επειδή είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Η περιεκτικότητα του μπρόκολου σε φυτικές ίνες και νερό μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε χορτάτοι περισσότερο λόγω της επιβραδυνόμενης πέψης και η προσθήκη μπρόκολου στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τροφές με περισσότερες θερμίδες και εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές.

Το μπρόκολο μπορεί να ωφελήσει τη διαχείριση του βάρους σε μεταβολικό επίπεδο. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές, όπως το μπρόκολο, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο μεταβολικό ρυθμό μετά το φαγητό. Επίσης, η παχυσαρκία συνδέεται με χρόνια φλεγμονή στο σώμα και τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα σταυρανθή λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτής της φλεγμονής.

Το μπρόκολο είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό που μπορεί να ενισχύσει την υγεία σας με διάφορους τρόπους, όπως με τη μείωση της φλεγμονής, τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προαγωγή της υγείας της καρδιάς και του εντέρου.

Η συμπερίληψη αυτού του θρεπτικού λαχανικού στην υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε ευκολότερα τους στόχους σας για μία καλή υγεία.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top