Το Νο1 φρούτο με την περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με ειδικό

Το Νο1 φρούτο με την περισσότερη πρωτεΐνη, σύμφωνα με ειδικό

Με 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, αυτό το τροπικό φρούτο ξεχωρίζει μεταξύ των υπολοίπων ως η κορυφαία πηγή πρωτεΐνης στον κόσμο των φρούτων, προσφέροντας μια θρεπτική ενίσχυση μαζί με φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Ο μοναδικός του συνδυασμός θρεπτικών συστατικών υποστηρίζει τη συνολική υγεία και προσφέρει ποικιλία στις επιλογές σας για πρόσληψη πρωτεΐνης.

Το ιερό φρούτο της θεάς Ήρας που προστατεύει την καρδιά, βοηθάει στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδη δράση

Ποιο είναι το top φρούτο σε πρωτεΐνη – Ποια τα υπόλοιπα διατροφικά του οφέλη

Αναζητάτε έναν νέο τρόπο να προσθέσετε πρωτεΐνη στη διατροφή σας; Αν και τα φρούτα δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις κλασικές πηγές όπως το κοτόπουλο, ο σολομός ή το άπαχο μοσχάρι, μπορούν ωστόσο να συμβάλουν σημαντικά — ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλες τροφές.

«Τα φρούτα μπορούν να είναι μια καλή προσθήκη πρωτεΐνης στο πιάτο σας», δηλώνει η αμερικανή διατροφολόγος Natalie Rizzo, σύμφωνα με το Today. Με τις κατάλληλες επιλογές, μπορεί να βρείτε φρούτα που προσφέρουν 1 γραμμάριο ή και παραπάνω πρωτεΐνης ανά μερίδα – ποσότητα αξιοσημείωτη για αυτή την ομάδα τροφών.

Αναρωτιέστε ποιο φρούτο βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη; Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε ποια είναι η Νο1 επιλογή.

Το φρούτο του πάθους είναι πηγή πρωτεΐνης και πρέπει να το προσθέσετε στη διατροφή σας, λέει η διατροφολόγος

Το Νο1 φρούτο με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι το φρούτο του πάθους, με 5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι. Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από άλλες επιλογές που βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα φρούτα που περιέχουν την περισσότερη πρωτεΐνη. Τα φρούτα μπορεί να έχουν λιγότερη πρωτεΐνη από άλλες φυτικές πηγές, όπως τα φασόλια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, αλλά κάθε γραμμάριο πρωτεΐνης μετράει — ειδικά αν ακολουθείτε μια χορτοφαγική διατροφή, όπως δήλωσε η Rizzo.

Διατροφική αξία και οφέλη για την υγεία του φρούτου του πάθους

Σύμφωνα με ανασκόπηση του 2017 με τίτλο «Production, Preference and Importance of Passion Fruit (Passiflora edulis): A Review», το φρούτο του πάθους είναι πλούσιο σε σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A και C, ο σίδηρος, το κάλιο και οι φυτικές ίνες. Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η τακτική κατανάλωση φρούτου του πάθους μπορεί να υποστηρίξει τη γενική υγεία και να βοηθήσει στην πρόληψη διατροφικά σχετιζόμενων ασθενειών χάρη στην πλούσια θρεπτική του σύσταση.

Πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι ο καρπός του δέντρου Passiflora edulis, καθώς και άλλα τμήματα του δέντρου — όπως οι σπόροι, η φλούδα και τα φύλλα — είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, καροτενοειδή και φυτικές ίνες, προσφέροντας ευρύ φάσμα οφελών για την υγεία. Κλινικά και προκλινικά ευρήματα δείχνουν αντιοξειδωτική, μεταβολική, γνωστική και καρδιαγγειακή δράση, ενώ η χρήση του σε λειτουργικά τρόφιμα και βιώσιμα εκχυλίσματα αποκτά ολοένα και περισσότερη σημασία.

Κλινική μελέτη σε ανθρώπους έδειξε επίσης ότι ο χυμός του μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να σταθεροποιήσει τη γλυκόζη μετά από τα γεύματα. Παρόλο που απαιτείται περαιτέρω κλινική έρευνα, τα σημερινά δεδομένα δείχνουν σημαντική δυναμική – ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται ολόκληρο το φρούτο ή ενσωματώνονται τα θρεπτικά παραπροϊόντα του.

Ο ζουμερός καρπός που μοιάζει με σταφύλι και βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, παράγει κολλαγόνο και είναι αντιφλεγμονώδης

Οφέλη του φρούτου του πάθους, σύμφωνα με ευρύματα από πρόσφατες μελέτες:

  • Βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία (εργαζόμενη μνήμη, προσοχή)
  • Υποστηρίζει τον έλεγχο του σακχάρου και την ευαισθησία στην ινσουλίνη
  • Προάγει την καρδιαγγειακή υγεία (χοληστερίνη, αρτηριακή πίεση)
  • Λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες
  • Ενισχύει την υγεία του εντέρου μέσω πρεβιοτικής ίνας
  • Βοηθά στη χώνευση και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών
  • Προσφέρει δυναμική ως βιώσιμο συστατικό τροφίμων (από φλούδα, σπόρους κ.ά.)

Γιατί έχει σημασία

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό, σημαντικό για τον κορεσμό, την αποκατάσταση των ιστών και την ανάπτυξη των μυών. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 20 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα, σημειώνει η Rizzo. Η λήψη της μέσω των φρούτων συνοδεύεται από το πρόσθετο όφελος της κατανάλωσης φυτικών ινών, βιταμινών, καλίου και αντιοξειδωτικών. «Θεωρώ την πρωτεΐνη στα φρούτα ως συμπληρωματική και όχι κάτι στο οποίο πρέπει να βασίζεστε για την κύρια πρόσληψη πρωτεΐνης», πρότεινε η Rizzo.

Πώς να ξεκινήσετε

Το φρούτο του πάθους έχει αρωματική, ζελατινώδη, χρυσαφένια σάρκα και μαλακούς βρώσιμους σπόρους, περιτριγυρισμένους από ένα ζαρωμένο, σκληρό εξωτερικό περίβλημα. Εκτός από την πρωτεΐνη, το τροπικό φρούτο περιέχει επίσης φυτικές ίνες, ασβέστιο και βιταμίνες A και C. Βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας των φρούτων με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε μαγνήσιο.

Ο γίγαντας των εσπεριδοειδών που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι πεντανόστιμος

Η σάρκα του έχει μια γλυκόξινη γεύση και μπορεί να καταναλωθεί ωμό — απλώς κόψτε το στη μέση και αφαιρέστε τη σάρκα και τους σπόρους — αντί για μαρμελάδα ή μέλι πάνω από γιαούρτι ή σε χυμούς και ροφήματα. Άλλα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιλαμβάνουν το jackfruit, το ρόδι και τα βερίκοκα, με περίπου 2–3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.

Πηγές: Today, ResearchGate, MDPI, Frontiers, PMC, ResearchGate, ResearchGate, SN

Όλο Υγεία

Το άρθρο συνοπτικά

  • Το φρούτο του πάθους ξεχωρίζει ως η πλουσιότερη πηγή πρωτεΐνης μεταξύ των φρούτων.
  • Προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας.
  • Η πλούσια θρεπτική του σύσταση, περιλαμβάνοντας φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το καθιστά μια πολύτιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή.
Scroll to Top