Ο κανόνας του 30% στο τραπέζι που βοηθά στη μακροζωία και την αντιγήρανση

μακροζωία - κανόνας του 30%

Θέλετε να ζήσετε περισσότερα χρόνια με καλή υγεία; Σύμφωνα με έναν κορυφαίο ογκολόγο, υπάρχει ένας απλός κανόνας στο τραπέζι που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μακροζωία: ο «κανόνας του 30%», που σας ενθαρρύνει να σταματάτε το φαγητό πριν νιώσετε πλήρως χορτάτοι

Η Νο1 τροφή για μακροζωία: Πώς ένα φλιτζάνι την ημέρα προσθέτει 4 χρόνια ζωής

Ο κανόνας του 30% στο τραπέζι που χαρίζει μακροζωία και αντιστρέφει τη γήρανση

Είναι γνωστό πως η μακροχρόνια επιβίωση δεν εξαρτάται μόνο από τη γενετική προδιάθεση, αλλά και από την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική σωματική άσκηση και η αποφυγή καπνίσματος. Επιπλέον, η κοινωνική υποστήριξη, η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες και η θετική ψυχική στάση συνδέονται με αυξημένη διάρκεια ζωής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του University of Delhi.

Η τήρηση ενός λιγότερο γνωστού «κανόνα του 30%» θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιμήκυνση της ζωής, σύμφωνα με έναν κορυφαίο ειδικό. Ο Silvio Garattini, 96 ετών, είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Mario Negri Institute for Pharmacological Research στην Ιταλία, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ασχολείται με τη βιοϊατρική έρευνα.

Ενώ το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα είναι περίπου 80 χρόνια, ο Καθηγητής Garattini πιστεύει ότι η τήρηση συγκεκριμένων οδηγιών μπορεί όντως να αυξήσει το προσδόκιμο. Ίσως να μην σας εκπλήσσει το γεγονός ότι αυτό περιλαμβάνει υγιεινή διατροφή, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε το φαγητό μας μπορεί να είναι πιο σημαντικός απ’ όσο νομίζουμε.

«Όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, πρέπει να σηκώνεσαι από το τραπέζι με λίγη πείνα», τόνισε ο Καθηγητής Garattini, σύμφωνα με το Men’s Health. «Έρευνες έχουν δείξει ότι αν τρως 30% λιγότερο, ζεις 20% περισσότερο. Το να τρως λίγο είναι παράγοντας μακροζωίας».

Μακροζωία: Το απλό τεστ γυμναστικής που δείχνει πόσο θα ζήσετε – Δείτε πώς να το κάνετε

Τα οφέλη του περιορισμένου φαγητού

Ο Καθηγητής Garattini δεν είναι ο μόνος που υποστηρίζει τα οφέλη του περιορισμού στο φαγητό. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα πιθανά του πλεονεκτήματα, όπως και η πρωτοποριακή έρευνα του Cell Metabolism από το 2018.

Το πρώτο στάδιο της έρευνας, με την ονομασία CALERIE, ήταν η πρώτη «τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή που εξέτασε τις μεταβολικές επιδράσεις του περιορισμού θερμίδων σε μη παχύσαρκα άτομα». Ακολούθησε δεύτερο στάδιο, όπου 53 υγιείς άνδρες και γυναίκες μείωσαν τις θερμίδες τους κατά 15% για δύο χρόνια, και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε περαιτέρω εξετάσεις για τον μεταβολισμό και το οξειδωτικό στρες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως η μείωση της θερμιδικής πρόσληψης κατά 15% για δύο χρόνια επιβράδυνε τη γήρανση και τον μεταβολισμό, ενώ προσέφερε προστασία από ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Ο θερμιδικός περιορισμός αναφέρθηκε επίσης ότι μειώνει το «συστημικό οξειδωτικό στρες», έναν παράγοντα που συνδέεται με τη νόσο Alzheimer, τον καρκίνο, τον Πάρκινσον, τον διαβήτη και άλλα προβλήματα υγείας.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης εκείνη την εποχή, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Leanne Redman από το Pennington Biomedical Research, δήλωσε ότι «ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να επιβραδύνει τον βασικό σου μεταβολισμό, και αν τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού επιταχύνουν τις διαδικασίες της γήρανσης, τότε ο θερμιδικός περιορισμός σε βάθος χρόνου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και να παρατείνει τη ζωή. Η δοκιμή CALERIE ανανεώνει την υποστήριξη για δύο από τις παλαιότερες θεωρίες για τη γήρανση στον άνθρωπο: τη θεωρία του «αργού μεταβολισμού – ρυθμού ζωής» και τη θεωρία της οξειδωτικής φθοράς».

Παρόμοιες αντιλήψεις συναντώνται και στους κατοίκους της Okinawa, στην Ιαπωνία, μια από τις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες», όπου οι κάτοικοι ζουν εξαιρετικά πολλά χρόνια. Εκεί ακολουθούν τη λεγόμενη «τεχνική του 80%» ή «Hara Hachi Bu», που ουσιαστικά σημαίνει ότι τρώνε μέχρι να χορτάσουν μόνο κατά 80%.

Σε παλαιότερη συνέντευξη με τη Mirror, η Δρ Deborah Lee, γενική ιατρός στο φαρμακείο Dr Fox Pharmacy, εξήγησε:

«Φανταστείτε πώς θα έμοιαζε το 80% του γεύματός σας, και προσπαθήστε να αφήνετε το 20% στο πιάτο. Ο θερμιδικός περιορισμός πιστεύεται ότι επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης. Το να τρως λιγότερο μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό.

«Με λιγότερες μεταβολικές διαδικασίες σε εξέλιξη, γίνεται λιγότερη οξείδωση. Το οξειδωτικό στρες πιθανότατα αποτελεί τη βάση για την εμφάνιση πολλών χρόνιων παθήσεων που βλέπουμε σήμερα – καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, διαβήτης τύπου 2 και άνοια», πρόσθεσε.

«Είμαι 101 ετών και ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο – Tα 7 μυστικά μου για μια μακρά και υγιή ζωή»

Οι ευρωπαϊκές τροφές που κάνουν καλό στην υγεία

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα για τον θερμιδικό περιορισμό βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Επιπλέον, ο Καθηγητής Garattini τόνισε ότι έχει επίσης σημασία τι τρώμε, προτείνοντας ως προτιμότερη τη Μεσογειακή διατροφή.

Αυτές οι απόψεις έρχονται στο φως εν μέσω μιας πληθώρας ερευνών που επαινούν τα οφέλη των ευρωπαϊκών τροφών, όπως το σκόρδο, ο κρόκος Κοζάνης, οι ελιές, το δεντρολίβανο και τα σταφύλια. Αντίθετα, η λεγόμενη «Δυτική διατροφή», που χαρακτηρίζεται από προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, έχει δεχτεί αυξανόμενη κριτική.

«Γενικά, θα πρέπει να ακολουθεί κανείς τη Μεσογειακή διατροφή, η οποία προωθεί την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριού και σύνθετων υδατανθράκων, ενώ περιορίζει την κατανάλωση κρέατος και λιπαρών τροφών», πρόσθεσε ο Καθηγητής Garattini.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Κανόνας του 30%: Ο καθηγητής Silvio Garattini, 96 ετών, υποστηρίζει ότι τρώγοντας 30% λιγότερο από το κανονικό (σηκώνοντας το πιάτο με λίγη πείνα) μπορεί να παρατείνουμε τη ζωή κατά 20%.
  • Μελέτη CALERIE: Τυχαία ελεγχόμενη δοκιμή έδειξε ότι μείωση θερμίδων κατά 15% για δύο χρόνια επιβραδύνει τον μεταβολισμό, μειώνει το οξειδωτικό στρες και παρέχει προστασία από χρόνιες νόσους.
  • Hara Hachi Bu – Okinawa: Πρακτική “80% χορτασμένοι” που ακολουθούν οι μακροβιότεροι κάτοικοι των Μπλε Ζωνών διασφαλίζει θερμιδικό περιορισμό και συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο ζωής.
  • Μεσογειακή διατροφή: Εκτός από τον περιορισμό θερμίδων, προτείνεται η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ψαριού και σύνθετων υδατανθράκων, ενώ η “Δυτική” πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά δίαιτα αποθαρρύνεται.
Scroll to Top