Site icon Όλο Υγεία

Ο ξηρός καρπός που αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο – Πόσο πρέπει να τρώμε για να είμαστε ασφαλείς

ξηρός καρπός - Βραζιλιάνικο φιστίκι

Φωτογραφία: 123rf

Θέλετε να θωρακίσετε την υγεία σας και να αποφεύγετε διατροφικές παγίδες; Υπάρχει ένας ξηρός καρπός που θεωρείται υπερτροφή, αλλά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η υπερτροφή στο πρωινό που ρίχνει χοληστερίνη και αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με το Χάρβαντ

Ξηροί καρποί: Οι υπερτροφές που κρύβουν κινδύνους

Η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών συνδέεται, σύμφωνα με μελέτη, με σημαντικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα σε σχέση με την καρδιομεταβολική υγεία, τον γλυκαιμικό έλεγχο και τη διαχείριση του σωματικού βάρους. Τα αμύγδαλα, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την ολική και την LDL χοληστερόλη, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και ενισχύουν το αίσθημα κορεσμού χωρίς να προκαλούν αύξηση βάρους, ακόμα και όταν καταναλώνονται σε ποσότητες έως και 100 γραμμάρια ημερησίως.

Τα καρύδια, πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ, της ενδοθηλιακής λειτουργίας και στη μείωση φλεγμονωδών δεικτών, ενώ δεν σχετίζονται με αύξηση βάρους. Τα φιστίκια Αιγίνης έχουν συνδεθεί με μείωση της LDL χοληστερόλης, βελτίωση της HDL χοληστερόλης και καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, ιδιαίτερα σε άτομα με προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, η κατανάλωση φιστικιών και φουντουκιών έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα και ρυθμίζει τη μεταγευματική γλυκαιμική απόκριση.

Η «υπερτροφή» που προστατεύει το έντερο και σάς βοηθά να χάσετε βάρος

Βραζιλιάνικα φιστίκια – Ο ξηρός καρπός που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος

Τι συμβαίνει, όμως, με τα Βραζιλιάνικα φιστίκια, μια υπερτροφή με πολλαπλά οφέλη που δεν κάνει να καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες;

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι λάτρεις της ευεξίας είναι η υπερκατανάλωση των «υγιεινών» τροφών. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση τέτοιων φιλικών προς τη φυσική κατάσταση γευμάτων μπορεί μερικές φορές να έχει μακροχρόνιες συνέπειες, ακόμη και απειλητικές για τη ζωή.

Τα Brazil nuts, που είναι γνωστά για τον πλούτο τους σε αντιοξειδωτικά, απαραίτητα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, συνιστώνται από τους διατροφολόγους ως σημαντική προσθήκη στη διατροφή. Το βασικό θρεπτικό συστατικό των πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία σπόρων από το δέντρο Brazil nut είναι το σελήνιο, το μέταλλο που καταπολεμά τη φλεγμονή, προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και είναι ευεργετικό για την υγεία του θυρεοειδούς.

Επιπλέον, τα Brazil nuts περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, Θειαμίνη (Βιταμίνη B1), Βιταμίνη Ε, υγιεινά λιπαρά, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Το υπερτροφή αυτή είναι γνωστή για τη μείωση της χοληστερόλης και την προστασία της καρδιαγγειακής υγείας.

Με τόσα πολλά οφέλη, είναι εύκολο να καταναλωθούν περισσότερα απ’ όσα χρειάζεται. Η υπερκατανάλωση Brazil nuts σημαίνει και αυξημένη πρόσληψη σεληνίου, μιας ένωσης με προστατευτικές ιδιότητες σε περιορισμένες ποσότητες, αλλά πιθανές βλαβερές επιδράσεις σε υπερβολικές δόσεις.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σεληνίου είναι 55 μικρογραμμάρια (mcg) την ημέρα, αλλά μπορεί να αυξηθεί ελαφρώς για τις εγκύους (60 mcg) και τις θηλάζουσες (70 mcg), σύμφωνα με το National Institutes of Health (NIH) – Office of Dietary Supplements.

Η Νο1 υπερτροφή που πρέπει να τρώτε πάντα στο πρωινό, σύμφωνα με ειδικό

Τι συμβαίνει όταν ξεπερνάμε το ημερήσιο όριο;

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, η υπερβολική ποσότητα σεληνίου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα σεληνίου. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή και ως σεληνίαση και μπορεί να προκαλέσει οσμή σκόρδου στην αναπνοή, μεταλλική γεύση στο στόμα, καθώς και συμπτώματα όπως ναυτία ή διάρροια, κόπωση, ευερεθιστότητα και πόνο στις αρθρώσεις.

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Η οξεία τοξικότητα μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή, νεφρική ανεπάρκεια, αγγειακά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία (αυξημένος καρδιακός ρυθμός) και κοκκίνισμα του προσώπου, τρόμο, ευερεθιστότητα και μυαλγία (πόνος στους μυς).

Η «υπερτροφή» που πετάμε πάντα στα σκουπίδια ενώ μειώνει τη χοληστερίνη

Μπορεί η υπερβολική πρόσληψη σεληνίου να προκαλέσει καρκίνο;

Αν και είναι γνωστό ότι το σελήνιο προστατεύει από τον καρκίνο, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Μια μελέτη του 2018 με τίτλο «Selenium for Preventing Cancer» ανέλυσε δεδομένα από 10 μελέτες που αφορούσαν πάνω από 27.000 άτομα. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα συμπληρώματα σεληνίου μειώνουν την εμφάνιση καρκίνου. Αντίθετα, παρατηρήθηκε ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του προστάτη και διαβήτη τύπου 2 σε άτομα που λάμβαναν συμπληρώματα σεληνίου.

Η «υπερτροφή» με περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά – Ιδανική για προπόνηση και απώλεια βάρους

Βραζιλιάνικα φιστίκια: Ο σωστός τρόπος κατανάλωσης

Εκτός από τα Brazil nuts, το σελήνιο υπάρχει και σε θαλασσινά όπως τόνος και σαρδέλες, αυγά και δημητριακά ολικής άλεσης. Η ένταξη μιας ποικιλίας αυτών των τροφών στη διατροφή με μέτρο υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και την αντιοξειδωτική προστασία.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Exit mobile version