Ο καρπός από τη Βραζιλία που προστατεύει καρδιά θυρεοειδή και εγκέφαλο – Αρκεί μόνο ένας!

Καρπός

Αρκεί ένας μόνο από αυτούς τους θαυματουργούς καρπούς την ημέρα για να αποκομίσουμε τα αμέτρητα οφέλη του.

Οι συγκεκριμένοι καρποί αποτελούν από τις πιο πλούσιες διατροφικές πηγές σεληνίου, ένα απαραίτητο μέταλλο με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή, το μεταβολισμό και την υγεία του ανοσοποιητικού. Ένα μόνος από αυτούς περιέχει 68 έως 91 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου, που σημαίνει ότι μόνο ένας ξηρός καρπός την ημέρα μπορεί να παρέχει την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 55 mcg για ενήλικες. Εκτός από σελήνιο, οι ξηροί καρποί αυτοί περιέχουν άφθονη πρωτεΐνη, απαραίτητα μέταλλα και υγιεινά λιπαρά.

Το βραζιλιάνικο φιστίκι, ο καρπός που προστατεύει την καρδιά

Τα βραζιλιάνικα φιστίκια περιέχουν υγιεινά λιπαρά. Πρόκειται για τα λεγόμενα  πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση  (AHA), η κατανάλωση μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών αντί για κορεσμένα και τρανς λιπαρά βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Οι ξηροί καρποί αυτοί παρέχουν επίσης διαιτητικές ίνες. Η AHA αναφέρει ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2019 έδειξαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση ξηρών καρπών μείωσε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και καρδιακής προσβολής μεταξύ των ατόμων που ζουν με διαβήτη.

Συμβάλλουν στην υγεία του θυρεοειδούς

Η ανεπάρκεια σεληνίου μπορεί να προκαλέσει ορμονικές ανισορροπίες που ίσως να επηρεάσουν αρνητικά τον ύπνο, τη διάθεση, τη συγκέντρωση και το μεταβολισμό.

Το σελήνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ορμονών. Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί σελήνιο για να μετατρέψει την ορμόνη θυροξίνης (Τ4) στην ενεργό της μορφή, την ορμόνη τριιωδοθυρονίνης (Τ3).

Η λήψη επαρκούς ποσότητας σεληνίου από διατροφικές πηγές μπορεί να αποτρέψει ή να βοηθήσει στη ρύθμιση προβλημάτων του θυρεοειδούς, όπως ο υποθυρεοειδισμός.

Ένα μόνος από αυτούς περιέχει 68 έως 91 μικρογραμμάρια (mcg) σεληνίου, που σημαίνει ότι μόνο ένας ξηρός καρπός την ημέρα μπορεί να παρέχει την ημερήσια συνιστώμενη δόση των 55 mcg για ενήλικες.

Διαθέτουν αντιοξειδωτική δράση

Η κατανάλωση του συγκεκριμένου καρπού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες. Το σελήνιο στα φιστίκια Βραζιλίας μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό  σύστημα του σώματος και να αποτρέψει το οξειδωτικό στρες.

Το συκώτι διασπά το σελήνιο σε έναν τύπο πρωτεΐνης που ονομάζεται σεληνοπρωτεΐνη P, η οποία απομακρύνει αποτελεσματικά την περίσσεια των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες και η έρευνα τις έχει συνδέσει με πολλές χρόνιες παθήσεις υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης οι ειδικοί εξέτασαν τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις της κατανάλωσης αυτών των ξηρών καρπών. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 91 άτομα με υπέρταση και υψηλές συγκεντρώσεις λιπιδίων στο αίμα έλαβαν είτε 13 g κοκκοποιημένων, μερικώς απολιπανμένων φιστικών είτε ένα εικονικό φάρμακο κάθε μέρα για 12 εβδομάδες.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα του καρπού Βραζιλίας είχαν υψηλότερα επίπεδα σεληνίου και αυξημένη δραστηριότητα ενός αντιοξειδωτικού ενζύμου που ονομάζεται GPx3. Εμφάνιζαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα οξειδωμένης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), την οποία οι άνθρωποι μερικές φορές αναφέρουν ως «κακή χοληστερόλη».

Βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου

Τα αντιοξειδωτικά αυτών των καρπών βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Διαθέτουν ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα μιας μελέτης του 2014 έδειξαν ότι τα άτομα με νόσο του Αλτσχάιμερ έχουν χαμηλότερα επίπεδα σεληνίου από αυτά που δεν έχουν την πάθηση. Μια δοκιμή μικρής κλίμακας ανέφερε ότι η κατανάλωση ενός βραζιλιάνικου φιστικιού την ημέρα για 6 μήνες είχε θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες γνωστικές λειτουργίες μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων με μικρή γνωστική εξασθένηση (MCI) σε σύγκριση με εκείνους σε μια ομάδα ελέγχου. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ξηροί καρποί αντιστρέφουν την έλλειψη σεληνίου.

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top