Ωμοφαγία: Αυτές τις 8 τροφές δεν πρέπει να τις φάτε ποτέ ωμές

ωμοφαγία

Αν θέλετε να το ρίξετε στην ωμοφαγία μπορείτε να το κάνετε αλλά αποφύγετε τις παρακάτω τροφές.

Για το κρέας και τα αυγά, το γνωρίζατε. Κάποιες από τις παρακάτω τροφές όμως, σίγουρα δεν περιμένατε ότι δεν πρέπει να τις τρώτε ωμές.

Οι 8 τροφές που δεν πρέπει να τρώτε ωμές

  1. Γάλα
  2. Φύτρες
  3. Πατάτες
  4. Λουκάνικα
  5. Νεφροφάσολα
  6. Αλεύρι
  7. Φασόλια Λίμα
  8. Κουκούτσια φρούτων

1. Γάλα

Δεν αναφερόμαστε φυσικά σε εκείνο που περιέχεται στις συσκευασίες, αλλά το φρέσκο γάλα που έρχεται κατευθείαν από την αγελάδα. Χωρίς παστερίωση, αυτό το ρόφημα είναι πολύ πιθανό να περιέχει πολλά επιβλαβή βακτήρια όπως το E. coli και η σαλμονέλα. Σύμφωνα με μελέτες, το γάλα είναι 150 φορές πιο πιθανό να προκαλέσει τροφικές δηλητηριάσεις σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν.

2.Φύτρες

Αν και θεωρούνται ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία, είναι σημαντικό να καταναλώνονται μαγειρεμένες και φρέσκες, καθώς μπορεί να περιέχουν τα βακτήρια σαλμονέλα, λιστέρια και E. Coli. Φροντίστε να τις αγοράζετε φρέσκες από το μάρκετ της γειτονιάς.

3.Πατάτες

Οι πατάτες αποτελούν πολύ θρεπτική τροφή και καλό συνοδευτικό σε πολλά πιάτα, όταν όμως τρώγονται μαγειρεμένες, όχι ωμές. Σύμφωνα με διατροφολόγους, η κατανάλωση ωμής πατάτας μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και ανεπιθύμητα γαστρεντερικά προβλήματα, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε άμυλο, το οποίο χωνεύεται με δυσκολία. Ακόμα χειρότερο θα είναι να καταναλώσετε ωμές πατάτες που βρίσκονταν για πολλές ώρες σε ζεστό και ξηρό μέρος. Αν βρείτε πράσινα σημάδια πάνω στην πατάτα, καλύτερα να μη τη φάτε καθόλου.

4.Λουκάνικα

Τα λουκάνικα μπορεί να μην αποτελούν και την καλύτερη διατροφικά επιλογή που υπάρχει, αλλά το να τα τρώτε ωμά είναι ξεκάθαρα επικίνδυνο. Αποτελεί μια κοινή παρανόηση η αντίληψη ότι, επειδή τα αγοράζουμε προμαγειρεμένα, δεν χρειάζεται να μαγειρευτούν ξανά και μπορούν να καταναλωθούν ωμά. Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς, σύμφωνα με έρευνες, τα μπορούν να μολυνθούν από το βακτήριο λιστέρια, το οποίο μπορεί να εξουδετερωθεί μόνο αν ξαναψηθούν τα λουκάνικα.

5.Νεφροφάσολα

Τα κόκκινα νεφροφάσολα είναι ακόμα μια υγιεινή τροφή που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνη αν δεν καταναλωθεί σωστά. Αυτά τα φασόλια αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ίνες και αντιοξειδωτικά, επομένως η κατανάλωσή τους σε ωμή μορφή θα είναι βαριά για το στομάχι σας.

Τα αμαγείρευτα κόκκινα νεφροφάσολα περιέχουν την τοξίνη phytohemagglutinin, η οποία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στο στομάχι σας με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της τροφικής δηλητήριασης. Γι’ αυτό, να είστε σίγουροι να τα έχετε βράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά, πριν τα φάτε.

6.Αλεύρι

Πρόσφατα ορισμένες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ωμό αλεύρι αποτελεί έναν πιθανός κίνδυνος για την υγεία. Στο ταξίδι του από τις αποθήκες παραγωγής μέχρι τα ράφια του σουπερμάρκετ, το αλεύρι μπορεί να έρθει σε επαφή με πολλά παθογόνα όπως το E.coli, που όπως προαναφέραμε, σκοτώνεται μόνο με το μαγείρεμα.

7.Φασόλια Λίμα

Όπως και τα κόκκινα νεφροφάσολα, τα φασόλια της Λίμα που έρχονται από τη Λατινική Αμερική, δεν πρέπει να φαγωθούν ωμά. Περιέχουν υψηλά ποσοστά κυανίου, και η ωμή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε θάνατο.

Κουκούτσια φρούτων

Αν και τα κουκούτσια των φρούτων όπως μήλο, μάνγκο, ροδάκινο, βερίκοκο και αχλάδι, δεν καταναλώνονται συνήθως, καλό είναι να γνωρίζετε ότι περιέχουν ένα χημικό που μπορεί να μετατραπεί σε κυάνιο.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top