Το αρχαίο φρούτο που προστατεύει από αλλεργίες, έλκος και ενισχύει το ανοσοποιητικό

φρούτο κυδώνι

Είναι ένα αρχαίο φρούτο που προέρχεται από διάφορα μέρη της Ασίας και της Μεσογείου. Ανακαλύψτε τα απίστευτα οφέλη του.

Η καλλιέργειά του εντοπίζεται στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, όπου χρησίμευε ως σύμβολο αγάπης και γονιμότητας. Είναι συγγενές φρούτο των μήλων και των αχλαδιών.

Έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή ιατρική εδώ και δεκαετίες, αλλά η επιστημονική έρευνα για τα οφέλη του βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια.

Διαβάστε που κάνουν καλό τα κυδώνια και τι ακριβώς υποστηρίζουν οι έρευνες των ειδικών για τα οφέλη τους.

Μπορούν να προστατεύσουν από ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις

Τα κυδώνια μπορεί να ανακουφίσουν διάφορα συμπτώματα αλλεργίας καταστέλλοντας τη δραστηριότητα ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνα για αλλεργικές αντιδράσεις.

Μάλιστα για τον παραπάνω λόγο ένα εμπορικό φάρμακο για την αλλεργία, συνδυάζει χυμό λεμονιού και εκχύλισμα κυδωνιού. Μερικές μικρές μελέτες υποστηρίζουν την ικανότητά του να προλαμβάνει και να θεραπεύει ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως ρινική καταρροή και άσθμα.

Επιπλέον, μελέτες σε ποντίκια σημειώνουν ότι τα εκχυλίσματα φρούτων και σπόρων κυδωνιού μπορούν να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν την αλλεργική δερματίτιδα που προκλήθηκε τεχνητά. Ωστόσο, παραμένει ασαφές εάν θα είχαν την ίδια επίδραση στους ανθρώπους.

Ενώ ορισμένοι ειδικοί εικάζουν ότι τα προϊόντα κυδωνιού μπορεί να είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά φάρμακα για την αλλεργία, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα παλινδρόμησης οξέος

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το σιρόπι κυδωνιού μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠ), που είναι κοινώς γνωστή ως παλινδρόμηση οξέος.

Μια μελέτη 7 εβδομάδων σε 80 παιδιά με παλινδρόμηση οξέος διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων με σιρόπι κυδωνιού ήταν εξίσου αποτελεσματική με το φάρμακο που χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτής της πάθησης.

Σε μια μελέτη σε 137 έγκυες γυναίκες, μια δόση 10 mg σιροπιού κυδωνιού που λαμβάνεται μετά τα γεύματα αποδείχθηκε, επίσης, ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων παλινδρόμησης οξέος.

Επιπλέον, σε μια μελέτη 4 εβδομάδων σε 96 παιδιά με παλινδρόμηση οξέος, η χρήση συμπυκνώματος κυδωνιού μαζί με παραδοσιακή φαρμακευτική αγωγή βελτίωσε τα συμπτώματα – όπως εμετό και κοιλιακό άλγος – σε μεγαλύτερο βαθμό από τη λήψη του φαρμάκου μόνο.

Μπορεί να υποστηρίξει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού

Τα κυδώνια μπορεί να υποστηρίξουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αρκετές μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι διαθέτει αντιβακτηριακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης ορισμένων επιβλαβών βακτηρίων, όπως το E. coli και το S. aureus.

Επιπλέον, ένα μόνο κυδώνι περιέχει το 15% της Ημερήσιας Συνιστώμενης Ποσότητας βιταμίνης C, η οποία είναι απαραίτητη για ένα υγιές, λειτουργικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ένα φρούτο παρέχει επίσης το 6-8% της ημερήσιας σύστασης για φυτικές ίνες. Η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών υποστηρίζει τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σας σύστημα, που συλλήβδην ονομάζονται μικροβίωμα του εντέρου .

Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και να βελτιώσει την αντίσταση στις λοιμώξεις από επιβλαβή βακτήρια στο πεπτικό σας σύστημα.

Μπορεί να θεραπεύσει το έλκος στομάχου

Οι πρώτες έρευνες δείχνουν ότι οι φυτικές ενώσεις που περιέχονται στα κυδώνια μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε δοκιμαστικό σωλήνα, ο χυμός κυδωνιού ανέστειλε την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, ενός βακτηρίου που είναι γνωστό ότι προκαλεί έλκος στομάχου.

Εν τω μεταξύ, μια μελέτη σε αρουραίους διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα κυδωνιού προστατεύει από έλκη στομάχου που προκαλούνται από το αλκοόλ. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, απαιτείται πρόσθετη έρευνα, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top