Οστεοπόρωση: Ποιο είναι το καλύτερο τυρί για την πρόληψή της, σύμφωνα με ειδικό

τυρί για οστεοπόρωση
  • Το ασβέστιο είναι το κλειδί για γερά οστά
  • Η βιταμίνη D βοηθάει το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο και είναι σημαντική για την υγεία των οστών.
  • Για γερά οστά, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Η παρμεζάνα είναι καλή πηγή ασβεστίου, πρωτεΐνης, βιταμίνης Κ και φωσφόρου.
  • Η παρμεζάνα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες.

Η οστεοπόρωση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κατάγματος και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα υγείας. Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των γυναικών και το 5% των ανδρών άνω των 50 ετών έχουν οστεοπόρωση. Όμως, με τη σωστή διατροφή μπορείτε να προλάβετε την οστεοπόρωση. Τι πρέπει να τρώτε, σύμφωνα με έναν ειδικό.

Οι ιατροί αναφέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία των οστών από νεαρή ηλικία, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει προβλήματα αργότερα. Αν και, όπως λένε, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε.

«Είναι σημαντικό για όλους να κατανοήσουν ότι τα ισχυρά, υγιή οστά είναι απαραίτητα για τη συνολική ευημερία» αναφέρει στο Parade ο Δρ James Topilow, ρευματολόγος στο Hackensack University Medical Center.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα οστά παρέχουν δομική στήριξη, προστατεύουν ζωτικά όργανα και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κίνηση και την ισορροπία. Η διατήρηση της υγείας των οστών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καταγμάτων και άλλων προβλημάτων, προάγοντας την κινητικότητα, την ανεξαρτησία και την ποιότητα ζωής».

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα οστά σας; Με έναν πολύ απλό τρόπο: τρώγοντας τυρί.

Το τυρί έχει μία κακή φήμη εν μέρει λόγω του υψηλού αριθμού λιπαρών, θερμίδων και νατρίου. Ωστόσο, όπως τόσες πολλές πτυχές της διατροφής και της υγείας, είναι καλύτερο να μην του δίνουμε μια «καλή» ή «κακή» ταμπέλα.

Στην πραγματικότητα, το τυρί έχει μερικά ζωτικά θρεπτικά συστατικά για την υγεία των οστών. Και ο Δρ Topilow μοιράστηκε το αγαπημένο του τυρί για την υγεία των οστών, λέγοντας πως τα θρεπτικά συστατικά που έχει το αγαπημένο του τυρί βοηθούν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης οστεοπόρωσης, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ποιο είναι το καλύτερο τυρί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης

Σύμφωνα με τον Δρ Topilow, το καλύτερο τυρί για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι η παρμεζάνα.

«Η παρμεζάνα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών» λέει ο Δρ Topilow και προσθέτει ότι «το ασβέστιο συμβάλλει στην οικοδόμηση και τη διατήρηση ισχυρών οστών και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης».

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Αρθρίτιδας και Μυοσκελετικών και Δερματικών Νόσων της Αμερικής, η κατανάλωση ασβεστίου είναι απαραίτητη. Διαφορετικά, ο οργανισμός αποσπά το θρεπτικό συστατικό από τα οστά, αποδυναμώνοντάς τα και αυξάνοντας τις πιθανότητες οστεοπόρωσης (και, επομένως, καταγμάτων).

Περίπου 28 γραμμάρια παρμεζάνας περιέχουν περισσότερα από 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία, σύμφωνα με τον Δρ Topilow, είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και την αποκατάσταση των οστών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle διαπίστωσε σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης ζωϊκής πρωτεΐνης και της οστικής πυκνότητας.

Ο Δρ Topilow επισημαίνει ότι η παρμεζάνα περιέχει επίσης βιταμίνη Κ και φώσφορο, δύο βασικές θρεπτικές ουσίες για την υγεία και τη δύναμη των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τις πιθανότητες κατάγματος σε άτομα με οστεοπόρωση.

Βέβαια, όσο σπουδαία και αν είναι η παρμεζάνα, ο Δρ Topilow δεν συνιστά να την κάνετε μοναδική πηγή διατροφής για την υγεία των οστών σας.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τυρί παρμεζάνα έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, οπότε καταναλώνετε με μέτρο. Θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής» προσθέτει ο ίδιος. Η παρμεζάνα έχει 119 θερμίδες και 7,88 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα.

Σωστή διατροφή για την υγεία των οστών

1. Δώστε προτεραιότητα σε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο

«Το ασβέστιο είναι το πρωταρχικό δομικό στοιχείο των οστών και η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης», λέει ο Δρ Topilow.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιρετικές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως το λάχανο, το πορτοκάλι αλλά και το φυτικό γάλα.

2. Συμπεριλάβετε πηγές βιταμίνης D

Η βιταμίνη D είναι ένα άλλο κρίσιμο συστατικό της υγείας των οστών.

«Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και παίζει ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό των οστών», λέει ο Δρ Topilow. Και προσθέτει ότι «Η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των οστών και αυξημένο κίνδυνο κατάγματος». Η έκθεση στο ηλιακό φως είναι μια φυσική πηγή, αλλά οι διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν λιπαρά ψάρια -τον σολομό και τον τόνο-, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και τα μανιτάρια.

3. Επικεντρωθείτε σε μια ισορροπημένη διατροφή

Το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι δύο θρεπτικά συστατικά πρώτης γραμμής που συνιστούν οι γιατροί που ειδικεύονται στην υγεία των οστών. Αλλά, όπως και το τυρί δεν πρέπει να είναι η μόνη πηγή διατροφής για την υποστήριξη των οστών σας, θα πρέπει να έχετε μία πιο ισορροπημένη διατροφή.

«Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και υγιεινά λίπη» λέει ο Δρ Topilow.

Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και το υπερβολικό αλάτι που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία των οστών. «Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να ασκήσει πρόσθετη πίεση στα οστά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων», εξηγεί ο Δρ Topilow.

Παραπομπές

 

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top