Το «πεύκο των Ινδιάνων» που μειώνει το σάκχαρο, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Το «πεύκο των Ινδιάνων» που μειώνει το σάκχαρο, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Υπάρχει ένα εξωτικό φρούτο, το οποίο, όταν το πρωτοαντίκρυσε ο Κολόμβος στο απάνεμο νησί της Γουαδελούπης το ονόμασε «πεύκο των Ινδιάνων» και το έφερε πίσω μαζί του στην Ευρώπη. Έχει μια ιδιαίτερη, εξαιρετική γεύση και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, χάρη στα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Μπορείτε να φανταστείτε ποιο είναι;

Το τροπικό φρούτο που ανακουφίζει την αρθρίτιδα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

Ποιο είναι το «πεύκο των Ινδιάνων» και ποια τα οφέλη του για την υγεία

Τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη γλυκιά και πικάντικη γεύση μιας φέτας ανανά. Αλλά αυτό που πραγματικά διαφοροποιεί αυτό το υπερφρούτο από τα υπόλοιπα είναι η νόστιμη γεύση του και τα εξίσου εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία. «Όταν εξετάζουμε το διατροφικό του προφίλ, ο ανανάς προσφέρει ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών», σημειώνει η διαιτολόγος Cheryl Mussatto.

«Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 82 θερμίδες, δύο γραμμάρια φυτικών ινών, 169 χιλιοστόγραμμα καλίου, 74 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C και το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας του μαγγανίου». Η διαιτολόγος παραθέτει έξι λόγους για να τρώτε περισσότερους ανανάδες.

  1. Μειώνει την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  2. Βοηθά στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων
  3. Μειώνει το σάκχαρο του αίματος
  4. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα
  5. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς
  6. Βοηθά στην πέψη της πρωτεΐνης

1. Μειώνει την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, ο ανανάς παίζει ζωτικό ρόλο στη μείωση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία επηρεάζει την κεντρική μας όραση. Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι η βιταμίνη C ήταν ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά για την πρόληψη αυτού του τύπου ηλικιακής εκφύλισης, μαζί με άλλες οφθαλμικές παθήσεις. Μόνο ένα φλιτζάνι ανανά είναι αρκετό για να σας κάνει καλό!

Το φρούτο της Κερασούντας που ρίχνει το ουρικό οξύ, βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και τον ύπνο και ωφελεί την καρδιά

2. Βοηθά στην πρόληψη ορισμένων χρόνιων παθήσεων

Για ορισμένες χρόνιες παθήσεις, η υψηλή περιεκτικότητα του ανανά σε β-καροτίνη (μια φυτική χρωστική ουσία που δίνει στον ανανά το κίτρινο χρώμα του) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών παθήσεων λόγω των υψηλών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεών του. Επιπλέον, η β-καροτίνη προάγει τη βελτιωμένη ανοσία, το υγιές δέρμα και την καλή όραση.

3. Μειώνει το σάκχαρο του αίματος

«Η υψηλή περιεκτικότητα του ανανά σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης», τονίζει η Mussatto. Σε πολλές μελέτες, το κάλιο έχει βρεθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και, ως εκ τούτου, τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων.

4. Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα

Ενώ δεν είναι γοητευτικό να παραδεχτούμε ότι η δυσκοιλιότητα επηρεάζει το πεπτικό μας σύστημα κατά καιρούς, η κατανάλωση περισσότερου ανανά μπορεί στην πραγματικότητα να αποτρέψει την πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας. «Λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες και νερό, ο ανανάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, προωθώντας την κανονικότητα και ένα υγιές πεπτικό σύστημα», τονίζει η Mussatto.

5. Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

«Η υγεία της καρδιάς βελτιώνεται λόγω της περιεκτικότητας που έχει ο ανανάς σε φυτικές ίνες, κάλιο και βιταμίνη C», εξηγεί η Mussatto. Εκτός από την ικανότητα του ανανά να μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και να αποτρέπει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ενισχύει επίσης την υγεία της καρδιάς στο σύνολό της. Να είστε σίγουροι ότι η καρδιά σας προστατεύεται με την ημερήσια πρόσληψη ανανά!

Ο οξυφοίνικας της τροπικής Αφρικής που μειώνει τη φλεγμονή και το σάκχαρο και θεραπεύει την παχυσαρκία

6. Βοηθά στην πέψη της πρωτεΐνης

«Υπάρχει ένα ακόμη ιδιαίτερο συστατικό που βρίσκεται στον ανανά και θα θέλετε να μάθετε: η βρομελίνη», αναφέρει η Mussatto και προσθέτει: «Η βρομελίνη βοηθά στην πέψη της πρωτεΐνης και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ανανάς χρησιμοποιείται συχνά για να μαλακώσει το κρέας πριν το μαγείρεμα». Την επόμενη φορά που μαγειρεύετε κρέας, ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε χυμό ανανά ως βάση για μια μαρινάδα.

Πηγές: Real Simple, Antioxidants, BMJ Open, Transactions of the American Clinical and Climatological Association

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top