Το τροπικό φρούτο που ανακουφίζει την αρθρίτιδα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και ρίχνει τη χοληστερόλη

φρούτο ανανάς

Είναι ένα τροπικό φρούτο γνωστό για την γλυκιά γεύση του και τα πλούσια θρεπτικά του συστατικά.

Είναι ένα φρούτο που μπορείτε να το απολαύσετε φρέσκο, κατεψυγμένο, ψητό στη σχάρα ή σε πολλές αγαπημένες συνταγές.

Ο ανανάς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Η έρευνα έχει επιβεβαιώσει αυτά τα εκτεταμένα οφέλη για την υγεία, τονίζοντας την αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση του ανανά και τον ρόλο του στην πέψη και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού.

Τι είναι ο ανανάς

Ο ανανάς (Ananas comosus) είναι ένας τροπικό φρούτο που προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Έχει χαρακτηριστικό γλυκό και ξινό άρωμα και γεύση. Οι περισσότεροι ανανάδες πωλούνται στα καταστήματα όταν είναι ώριμοι και έχουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα. Προέρχεται από ένα ποώδες τροπικό φυτό με πολλαπλούς βρώσιμους καρπούς.

Τα πιθανά οφέλη του ανανά

  1. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό
  2. Επιταχύνει την ανάρρωση
  3. Συμβάλει σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης
  4. Προστατεύει από βλάβες του δέρματος
  5. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της αρθρίτιδας

1. Μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό

Ο ανανάς είναι μια τροφή στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική εδώ και αιώνες. Η περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας, όπως αποδεικνύεται από μια πρόσφατη μελέτη του 2014.

Κατά τη διάρκεια εννέα ημερών, 98 έφηβοι συμμετέχοντες είτε δεν κατανάλωναν καθόλου ανανά, είτε έτρωγαν ένα φλιτζάνι ανανά είτε δύο φλιτζάνια. Όσοι κατανάλωναν ανανά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ενώ οι συμμετέχοντες που έτρωγαν τον περισσότερο ανανά (τα δύο φλιτζάνια) είχαν υψηλότερο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων από τις άλλες ομάδες.

2. Επιταχύνει την ανάρρωση

Ο ανανάς μπορεί να μειώσει τον χρόνο που χρειάζεται για να αναρρώσει κανείς μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση ή να ανακάμψει ο οργανισμός του μετά την άσκηση. Οι υδατάνθρακες στον ανανά μπορούν να βοηθήσουν στην αναπλήρωση της ενέργειας που χάνεται κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και η βρομελίνη που περιέχει το συγκεκριμένο φρούτο μπορεί να προσφέρει αντιφλεγμονώδη οφέλη μετά από επέμβαση.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η βρομελίνη μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, το πρήξιμο, τους μώλωπες και τον πόνο που μπορεί να εμφανιστούν μετά από οδοντικές και δερματικές χειρουργικές επεμβάσεις.

3. Συμβάλει σε υγιή επίπεδα χοληστερόλης

Η υπερχοληστερολαιμία, ή η περίσσεια χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ανανά μπορούν επίσης να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς μέσω των δυνατοτήτων μείωσης των λιπιδίων.

Η έρευνα σε ζώα υποστηρίζει την ιδέα ότι η καθημερινή κατανάλωση ανανά μπορεί να προσφέρει καρδιοπροστατευτικά οφέλη καθώς επιδρά κατά της υπερχοληστερολαιμίας, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό σε ανθρώπους.

4. Προστατεύει από βλάβες του δέρματος

Ένα φλιτζάνι κομμάτια ανανά περιέχει 78,9 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, που είναι 88% και 105% της ημερήσιας αξίας (DV) για ενήλικες άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματος και στη σύνθεση κολλαγόνου. Επιπλέον, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της βλάβης του δέρματος που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο και τη ρύπανση.

5. Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο της αρθρίτιδας

Η βρομελίνη στον ανανά έχει συνδεθεί με αντιαρθριτικές επιδράσεις σε ζώα και σε κλινικές μελέτες. Μόλις απορροφηθεί, η βρομελίνη παραμένει βιολογικά ενεργή στο αίμα και στους ιστούς. Ως αποτέλεσμα, η αντιφλεγμονώδης δράση του μπορεί να προσφέρει ανακούφιση σε όσους εμφανίζουν συμπτώματα αρθρίτιδας.

Όλο Υγεία

Scroll to Top