Πόσο τυρί μπορείτε να φάτε για να έχετε οφέλη στην καρδιά και τον εγκέφαλο; Ποια είναι τα καλύτερα;

τυρί ποσότητα

Αγαπάτε το τυρί αλλά αναρωτιέστε αν κάνει καλό στην υγεία σας; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι η σωστή ποσότητα τυριού μπορεί να προσφέρει οφέλη όχι μόνο στην καρδιά, αλλά και στη λειτουργία του εγκεφάλου. Το μυστικό κρύβεται στην ισορροπία – γιατί όταν το τυρί καταναλώνεται με μέτρο, μπορεί να γίνει σύμμαχος της υγείας σας.

Αρτηριακή πίεση: Τα 4 καλύτερα τυριά που πρέπει να τρώτε

Οφέλη από την κατανάλωση τυριού – Η ιδανική ποσότητα

Το τυρί αποτελεί σημαντική πηγή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και βιοδραστικά πεπτίδια. Οι ώριμες ποικιλίες τυριού είναι απαλλαγμένες από λακτόζη, καθιστώντας τις κατάλληλες για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Επιπλέον, περιέχουν τριπεπτίδια, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με δημοσίευση στο Dairy Science and Technology.

Το τυρί είναι επίσης πλούσιο σε ασβέστιο, το οποίο ενισχύει την υγεία των οστών και των δοντιών, ενώ μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σωματικού βάρους όταν συνδυάζεται με δίαιτες χαμηλής ενέργειας. Παρά την παρουσία κορεσμένων και τρανς λιπαρών, δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις που να συνδέουν την κατανάλωση τυριού με ασθένειες.

Όπως αποδεικνύεται, σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση σχετικά με την υψηλή περιεκτικότητα του τυριού σε κορεσμένα λιπαρά και νάτριο, το τυρί μπορεί στην πραγματικότητα να είναι καλό για την υγεία σας, ακόμα και αν έχετε καρδιολογικές ανησυχίες.

Σύμφωνα με το Harvard Health Publishing, μία ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε το 2023 στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Nutrition, συγκέντρωσε δεδομένα από πολυάριθμες παρατηρητικές μελέτες που εστίαζαν στην επίδραση της κατανάλωσης τυριού στην υγεία.

Η ανασκόπηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση μιας βέλτιστης ποσότητας τυριού, περίπου 42,5 γραμμάρια την ημέρα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιοπάθειας και θανάτου που σχετίζεται με το καρδιαγγειακό σύστημα.

6 τροφές με «πολλές θερμίδες» που όμως πρέπει να τρώτε – Πού ωφελούν;

Η διαδικασία της ζύμωσης προσφέρει ανάλογα οφέλη

Η ανώτερη κλινική διατροφολόγος Emily Gelsomin, από το Massachusetts General Hospital που συνεργάζεται με το Harvard, χαρακτήρισε αυτό ως «ενθαρρυντική είδηση για τους λάτρεις του τυριού».

Εξήγησε ότι η παραγωγή του τυριού περιλαμβάνει ζύμωση, μια διαδικασία που χρησιμοποιεί ωφέλιμους μικροοργανισμούς για να μετασχηματίσει τη λακτόζη και τις πρωτεΐνες, αποδίδοντας μοναδικές γεύσεις.

Η Emily ανέφερε επίσης ότι ορισμένα υποπροϊόντα της ζύμωσης μπορούν να μετριάσουν τις αρνητικές επιδράσεις του νατρίου και των κορεσμένων λιπαρών που περιέχει το τυρί.

Τόνισε ότι τα βακτήρια σε είδη τυριών όπως το Cheddar, το Parmesan και το Asiago δρουν πάνω στις πρωτεΐνες του γάλακτος για να παράγουν ενώσεις παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στα φάρμακα για την πίεση.

Η διαδικασία ζύμωσης παράγει επίσης βιταμίνη K, η οποία σύμφωνα με την Emily, βοηθά στην επιβράδυνση της συσσώρευσης βλαβερών αποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες και στις βαλβίδες της καρδιάς. Τυριά πλούσια σε βιταμίνη K περιλαμβάνουν τα Muenster, Camembert και Edam.

Το Νο1 τυρί για την υγεία της καρδιάς που προστατεύει από υψηλή χοληστερίνη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα καλύτερα τυριά για την υγεία της καρδιάς

Ωστόσο, η Emily σημείωσε ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν κάποιο είδος τυριού είναι ανώτερο από κάποιο άλλο, κυρίως επειδή αυτό το ζήτημα δεν έχει μελετηθεί εκτενώς.

Η Emily επεσήμανε ότι οι μερίδες διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων ειδών τυριού, όπως για παράδειγμα το cottage cheese που έχει μερίδα 110 γρ., ενώ το Cheddar, το Parmesan ή το Swiss cheese έχουν μερίδα 28 γρ.

Ορισμένα τυριά έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά σε σύγκριση με άλλα. Η μοτσαρέλα και το κατσικίσιο τυρί περιέχουν περίπου 4 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών ανά 28 γρ, ενώ 28 γρ. από Swiss, provolone ή cheddar περιέχει περίπου 5 γραμμάρια, όπως και τα μαλακά τυριά τύπου Brie και blue cheese.

Επιπλέον, το blue cheese, η φέτα και το Parmesan έχουν υψηλότερα επίπεδα νατρίου σε σύγκριση με άλλα.

«Δεν θα ήθελα κάποιος να δει έναν πίνακα με τη διατροφική ανάλυση διαφόρων τυριών και να νομίσει ότι πρέπει να αποφεύγει συγκεκριμένες ποικιλίες. Εκείνα που έχουν ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα νατρίου ή κορεσμένων λιπαρών, όπως το Parmesan, μπορεί να περιέχουν και μεγαλύτερες ποσότητες ευεργετικών παραγόμενων προϊόντων ζύμωσης».

Τέλος, προτείνει να αποφεύγετε το επεξεργασμένο τυρί, καθώς περιέχει πρόσθετα συστατικά όπως χρωστικές και συντηρητικά. Αν και δεν είναι εγγενώς βλαβερό, δεν προσφέρει τα πιθανά οφέλη για την υγεία που συνδέονται με το φυσικό τυρί.

Τα 5 καλύτερα τυριά για απώλεια βάρους, σύμφωνα με ειδικούς

Η Emily τόνισε επίσης ότι αυτό ισχύει και για τα μη γαλακτοκομικά ή φυτικής προέλευσης «τυριά», τα οποία συχνά περιέχουν λάδι καρύδας, μια πηγή υψηλών κορεσμένων λιπαρών.

Αλέξανδρος Παντελάκης

O Αλέξανδρος Παντελάκης έχει συνεργαστεί με blog, εφημερίδες και περιοδικά ποικίλης θεματολογίας αποκτώντας σφαιρική εμπειρία σε διάφορα είδη δημοσιογραφικής γραφής. Πιστεύει ότι σήμερα, με την πληθώρα πληροφοριών που μας κατακλύζει, η ανάγκη για αξιόπιστη και τεκμηριωμένη ενημέρωση από έμπιστα Μέσα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Το άρθρο συνοπτικά

  • Η μέτρια κατανάλωση τυριού (περίπου 42,5 γρ. την ημέρα) μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού και καρδιαγγειακής θνησιμότητας.
  • Το τυρί είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιοδραστικά πεπτίδια, ενώ ορισμένες ποικιλίες βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
  • Η ζύμωση ενισχύει τη διατροφική αξία, δημιουργώντας ενώσεις με οφέλη για την καρδιά και βιταμίνη Κ που προστατεύει τις αρτηρίες.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα και φυτικά «τυριά», καθώς υστερούν σε θρεπτικά οφέλη και περιέχουν λιγότερο ωφέλιμα λιπαρά.
Scroll to Top