Βιταμίνη Κ: 7 σημάδια ότι έχετε ανεπάρκεια – Πώς να την αναπληρώσετε

βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Όταν έχετε ανεπάρκεια αυτής της βιταμίνης στο σώμα σας, μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Από τις διάφορες εκδηλώσεις της ανεπάρκειας στη βιταμίνη Κ, υπάρχουν επτά χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να προσέξει κάποιος προκειμένου να αντιμετωπίσει άμεσα και αποτελεσματικά την έλλειψη αυτή. Ποια είναι;

Ας ξεκινήσουμε με το γεγονός ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ εμφανίζεται όταν το σώμα στερείται της κατάλληλης ποσότητας αυτής της βιταμίνης. Πρόκειται για μια ομάδα λιποδιαλυτών βιταμινών που βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης των οστών, της πήξης και της καρδιαγγειακής υγείας.

Χρειάζεστε λοιπόν 1 μικρογραμμάριο βιταμίνης Κ την ημέρα για κάθε κιλό του σωματικού σας βάρους. Για παράδειγμα, εάν το σωματικό σας βάρος είναι 45 κιλά, τότε χρειάζεστε 45 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ την ημέρα.

Τα 7 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια στη βιταμίνη Κ

 1. Μελανιάζετε εύκολα
 2. Αιμορραγείτε υπερβολικά
 3. Έχετε βαριά και επώδυνη έμμηνο ρύση
 4. Έχετε αυξημένα προβλήματα στον γαστρεντερικό σωλήνα
 5. Έχετε κακή οστική υγεία
 6. Έχετε ήπια ζητήματα με την καρδιά σας
 7. Έχετε σκούρα κόπρανα

1. Μελανιάζετε εύκολα

Εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, μπορείτε εύκολα να αποκτήσετε μώλωπες στο σώμα ή στο δέρμα σας. Μερικές φορές, ένα μικρό καρούμπαλο μπορεί να εκδηλωθεί ως μεγάλος μώλωπας που δεν επουλώνεται γρήγορα.

2. Παραουσιάζετε αιμορραγία

Εάν η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, το σώμα σας μπορεί να υποφέρει από ακραία αιμορραγικά περιστατικά από τραύματα, ενέσεις και μέρη του σώματος, ειδικά από τα ούλα ή τη μύτη.

3. Έχετε βαριά και επώδυνη έμμηνος ρύση

Η βαριά και επώδυνη έμμηνος ρύση μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι χαμηλών επιπέδων βιταμίνης Κ στον οργανισμό. Εάν είστε γυναίκα και υποφέρετε από ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, μπορεί να έχετε επώδυνη και βαριά έμμηνο ρύση. Αυτή η κατάσταση στις γυναίκες ονομάζεται μηνορραγία.

4. Υπάρχει υψηλός κίνδυνος αιμορραγίας στο έντερο

Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα γαστρεντερικής αιμορραγίας, που θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως αίμα στα ούρα και στα κόπρανα.

5. Μπορεί να έχετε κατάγματα στα οστά

Η βιταμίνη Κ είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της υγείας και της ανάπτυξης των οστών. Εάν υποφέρετε από ανεπάρκεια βιταμίνης Κ, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε κατάγματα και πόνο στις αρθρώσεις ή στα οστά.

6. Επηρεάζει την υγεία της καρδιάς σας

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Κ προάγει την αποτελεσματική καρδιακή λειτουργία. Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης οδηγεί σε ασβεστοποίηση των αρτηριών επειδή κατευθύνει το ασβέστιο μακριά από τις αρτηρίες για να αποτρέψει την ανάπτυξη πλάκας. Εάν έχετε καρδιακά προβλήματα, βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε έλλειψη βιταμίνης Κ. Να ενημερώνεστε συχνά για διάφορες καρδιακές παθήσεις.

7. Τα κόπρανα σας είναι σκούρα

Η έλλειψη βιταμίνης Κ στο σώμα σας μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή κοπράνων που φαίνονται σκούρα ή μαύρα (σχεδόν σαν πίσσα) και περιέχουν λίγο αίμα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την ανεπάρκεια βιταμίνης Κ;

Μια υγιεινή μέθοδος για να βεβαιωθείτε ότι το σώμα έχει άφθονη ποσότητα βιταμίνης Κ είναι να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά και άλλες πηγές. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το γιαούρτι και το ωμό τυρί είναι όλα υγιεινές επιλογές. Εάν σας συμβουλέψει σχετικά ο γιατρός σας, μπορείτε να επιλέξετε να πάρετε και συμπληρώματα.

Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη Κ φυσικά από τα τρόφιμα;

Βεβαίως, οι καλές φυσικές πηγές βιταμίνης Κ περιλαμβάνουν:

  • Λαχανικά όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια και το μπρόκολο
  • Όσπρια όπως η σόγια

Επίσης, μπορείτε  να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας με τροφές που έχουν μικρότερες ποσότητες βιταμίνης Κ, όπως:

 

 • Αυγά
 • Φράουλες
 • Συκώτι

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top