Πρωτεΐνη: 6 συνέπειες της υπερβολικής πρόσληψης

πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό γεμάτο αμινοξέα που χρειάζεστε για την υγεία των μυών, των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παρόλο η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης μπορεί να είναι ευεργετική σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι πάντα χρήσιμη ενώ μπορεί ακόμη και να οδηγήσει σε παρενέργειες και προβλήματα υγείας.

«Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο όταν πρόκειται για την υποστήριξη της μυϊκής υγείας», είπε η Colleen Rauchut Tewksbury, PhD, RDN, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, στο Verywell. «Αντίθετα, θα πρέπει να εστιάσετε στην ποσότητα και τη συχνότητα. Η έρευνα δείχνει ότι μεγαλύτερη ποσότητα δεν έχει και περισσότερα οφέλη».

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης ποικίλλει ανάλογα με τη γενική υγεία σας και το πόση σωματική δραστηριότητα κάνετε την ημέρα. Το τρέχουσες οδηγίες σε σχέση με την ημερήσια πρόσληψη  (RDA) είναι 46 γραμμάρια για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια πρωτεΐνης για τους άνδρες.

Πώς καταλαβαίνετε ότι τρώτε πολύ πρωτεΐνη; Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια.

Τα συμπτώματα

  1. Δυσάρεστη αναπνοή
  2. Αφυδάτωση
  3. Αύξηση βάρους
  4. Συμπτώματα από το γαστρεντερικό
  5. Καρδιακά προβλήματα
  6. Προβλήματα με τα νεφρά και το συκώτι

1. Δυσάρεστη αναπνοή

Η δυσοσμία αναπνοή μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι βρίσκεστε σε κέτωση – όταν το σώμα σας καίει λίπος αντί για γλυκόζη ως κύρια πηγή ενέργειας. Η κέτωση σχετίζεται με δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένης της δίαιτας Κέτο.

Η ακετόνη είναι ένα υποπροϊόν της διάσπασης του λίπους στο σώμα. Τα σωματίδια της είναι μικρά, οπότε τα εκπνέετε εύκολα. Αυτά μπορεί να κάνουν την μυρωδιά της αναπνοής σας να είναι φρουτώδης ή να μυρίζει σαν βερνίκι νυχιών. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι σε υγιείς ανθρώπους, η αναπνοή αυτή μπορεί να είναι δείκτης απώλειας λίπους εάν ακολουθούν μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων όπως η κετο.

2. Αφυδάτωση

Εάν αρχίσετε να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη, πιθανότατα θα αρχίσετε να ουρείτε πιο συχνά επειδή τα νεφρά σας εργάζονται σκληρότερα για να μεταβολίσουν την περίσσεια θρεπτικών συστατικών. Όλη αυτή η ούρηση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, επομένως είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό εάν ακολουθείτε δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες.

3. Αύξηση βάρους

Η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης από όση μπορεί να αντέξει το σώμα σας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους με μερικούς τρόπους που δεν σχετίζονται με την αύξηση των μυών.

Περισσότερη πρωτεΐνη συνήθως σημαίνει περισσότερες θερμίδες και η πηγή πρωτεΐνης που επιλέγετε μπορεί να είναι γεμάτη με κορεσμένα λιπαρά. Επιπλέον, το σώμα σας μετατρέπει την περίσσεια πρωτεΐνης σε ζάχαρη που αποθηκεύεται ως λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους.

4. Συμπτώματα από το γαστρεντερικό

Τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι αρκετά κοινά εάν τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (ιδίως ζωικές πρωτεΐνες) και χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, ναυτία, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

Ορισμένες πηγές πρωτεΐνης, όπως το κρέας, μπορεί να απαιτήσουν περισσότερη δουλειά για να διασπαστούν από το σώμα σας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί, επίσης, να δυσκολεύονται να χωνέψουν ολόκληρους ξηρούς καρπούς, ειδικά αν δεν τους μασούν καλά.

Ίσως είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε παρενέργειες του γαστρεντερικού συστήματος εάν βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε συμπληρώματα πρωτεΐνης, σέικ, σκόνες και μπάρες, και εάν περιέχουν συστατικά. όπως αλκοόλες ζάχαρης.

5. Καρδιακά προβλήματα

Η πρωτεΐνη μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σας σύστημα ανάλογα με τους τύπους πρωτεΐνης που καταναλώνετε.

Πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια και τα θαλασσινά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς σας, ενώ οι ζωικές πρωτεΐνες όπως το κόκκινο κρέας, το επεξεργασμένο κρέας και τα τρόφιμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

6. Προβλήματα με τα νεφρά και το συκώτι

Εάν έχετε νεφρική ή ηπατική νόσο, η διαδικασία διάσπασης της περίσσειας πρωτεΐνης μπορεί να είναι δύσκολη δουλειά. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρωτεΐνης εάν έχετε νεφρική νόσο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη νεφρική (νεφρική) ανεπάρκεια.

Ένα άλλο θέμα είναι η αμμωνία, ένα υποπροϊόν της πρωτεΐνης μεταβολισμού που απεκκρίνεται στα ούρα. Εάν έχετε κακή λειτουργία των νεφρών ή του ήπατος, η αμμωνία μπορεί να φτάσει σε τοξικά επίπεδα και να προκαλέσει επικίνδυνες παρενέργειες στο σώμα σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top