Το αφέψημα που απαλύνει τους πόνους περιόδου, το άγχος, την αϋπνία και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Ο πονόκοιλος, η δυσπεψία και οι κράμπες περιόδου είναι μόνο μερικές από τις παθήσεις που μπορεί να ανακουφίσει η κατανάλωση αυτού του αφεψήματος, το οποίο καταπραΰνει το στρες και τους πόνους περιόδου, καταπολεμά τις αϋπνίες και ενισχύει την καρδιακή λειτουργία….

 

Θεωρείται ως ένα από τα πιο βασικά σπιτικά γιατροσόφια για καλύτερο ύπνο. Πιείτε μία κούπα  από αυτό το αφέψημα πριν πέσετε στο κρεβάτι και αμέσως θα νιώσετε μία χαλάρωση και μία γλυκιά νύστα που θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Ανακαλύψτε τα οφέλη του χαμομηλιού που δεν σταματούν σε όσα αναφέραμε. Το χαμομήλι είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται σε ροφήματα και σε καλλυντικά.  Από πολύ παλιά το χαμομήλι χρησιμοποιείται ευρέως για την θεραπεία πολλών παθήσεων πριν από την ανάπτυξη της δυτικής ιατρικής. Ο πονοκέφαλος, ο πόνος στην κοιλιά, το άγχος, οι αϋπνίες και οι παθήσεις του δέρματος είναι μερικές από τις παθήσεις που το χαμομήλι μπορεί να ανακουφίσει. Χρησιμοποιείται επίσης παραδοσιακά ως θεραπεία σε γαστροοισοφαγικές διαταραχές.

Είναι ένα ποώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών. Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες χαμομηλιού, το αγγλικό, το γερμανικό και το ρωμαϊκό. Το αγγλικό και το ρωμαϊκό έχουν παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες, αλλά η εποχικότητα και οι σπόροι τους διαφέρουν. Το χαμομήλι φυτεύεται πολύ εύκολα, ακόμα και σε μια αυλή σπιτιού, ή έξω στη φύση, και αφού γίνεται η συγκομιδή και ξεραθεί τοποθετείται έπειτα στα φακελάκια που βρίσκετε στο super market.

Το αφέψημα χαμομηλιού και τα οφέλη του

 

Ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου

Μία φορά το μήνα οι γυναίκες βιώνουν την όχι τόσο ευχάριστη εμπειρία της περιόδου. Γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, όταν έρχονται αυτές οι επώδυνες κράμπες. Το χαμομήλι, με τις αντισπασμωδικές του ιδιότητες, μπορεί να απαλύνει τον πόνο από τους μυϊκούς σπασμούς και να βελτιώσει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

Βοηθάει την καρδιά

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτελέσουν σύμμαχο ενάντια στις καρδιακές παθήσεις. Τα πιο σημαντικά από αυτά, είναι τα φλαβονοειδή, που είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής ασθένειας στους άντρες μειώνονται λόγω της μεγάλης ποσότητας φλαβονοειδών από το χαμομήλι.

Εγγυάται καλύτερο ύπνο

Το χαμομήλι επίσης έχει συνδεθεί άρρηκτα με την αϋπνία ως μία από τις σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάνετε έναν καλό και ποιοτικό ύπνο. Σε μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2017 στο επιστημονικό περιοδικό  Journal of Education and Health Promotion, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι το χαμομήλι παρουσίαζε χαλαρωτικές ιδιότητες.

Σύμμαχος της πέψης και του στομάχου

Εδώ και πολλούς αιώνες, το τσάι χαμομηλιού καταναλώνεται σαν γιατρικό για το στομάχι ανακουφίζοντας από φούσκωμα ή καούρες. Όπως προαναφέραμε, οι αντισπασμωδικές του ιδιότητες είναι ό,τι πρέπει και για το στομάχι.

Ελαττώνει το άγχος και το στρες

Ένα από τα φυσικά βιοχημικά που περιέχονται στο χαμομήλι, είναι η απιγενίνη, η οποία μπορεί να ενεργοποιήσει τους υποδοχείς του εγκεφάλου για να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στον ύπνο και την καταπολέμηση της νευρικότητας και του στρες. Δεν μπορούμε να πούμε ότι το χαμομήλι μπορεί να αντικαταστήσει την φαρμακευτική σας αγωγή για το άγχος, αλλά σίγουρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος εναντίον του. Το χαμομήλι χαλαρώνει τα νεύρα, έτσι και το στρες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Έχει αποδειχθεί ότι το χαμομήλι μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης λοιμώξεων, γεγονός που σημαίνει ότι έχει άμεση επίδραση στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει και μια εξήγηση στο γιατί το χαμομήλι προτείνεται τόσο συχνά σε περιπτώσεις κρυολογήματος, συναχιού κλπ.

 

Όλο Υγεία

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top