Το αρχαίο φυτό που ρίχνει την πίεση και το σάκχαρο – Προστατεύει από καρδιακές παθήσεις 

φυτό

Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στο προσκήνιο ένα φυτό που το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες ως τροφή και φάρμακο. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου το χαρακτηρίζουν ως «μαγικό φυλαχτό» καθώς πιστεύουν ότι έχει μαγικές ιδιότητες και κάνει θαύματα στην υγεία των ανθρώπων, θεραπεύοντας διάφορες ασθένειες.

Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά, ενώ δεν είναι τυχαία η φήμη που είχε αποκτήσει πριν από χιλιάδες χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, τα αποξηραμένα φύλλα του φυτού περιέχουν επτά φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και εννέα φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το γιαούρτι.

Μαγικό τρόφιμο: Μία κουταλιά την ημέρα προστατεύει από καρδιακή προσβολή, καρκίνο και διαβήτη 

Και δεν είναι μόνο αυτά! Έχουν ακόμη 10 φορές περισσότερη βιταμίνη Α από τα καρότα και 15 φορές το κάλιο της μπανάνας. Έχει βρεθεί επίσης ότι τα φύλλα του φυτού έχουν 17 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και 25 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι.

Το αρχαίο φυτό: Moringa oleifera

Το Moringa oleifera είναι ένα φυτό που έχει επαινεθεί για τα οφέλη του στην υγεία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το δέντρο moringa είναι εγγενές στα νότια των βουνών των Ιμαλαΐων στη βόρεια Ινδία και χρησιμοποιείται ευρέως ως τροφή και φάρμακο.

Σχεδόν όλα τα μέρη του δέντρου τρώγονται ή χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε παραδοσιακά φυτικά φάρμακα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φύλλα και τους λοβούς, τα οποία τρώγονται συνήθως σε μέρη της Ινδίας και της Αφρικής. Στις υπόλοιπες χώρες πωλούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα ή σε μορφή σκόνης.

Το φυτό είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιοδραστικές φυτικές ενώσεις. Περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των πρωτεϊνών, της βιταμίνης Β6, της βιταμίνης C, της ριβοφλαβίνης και του σιδήρου και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Τα οφέλη του φυτού Moringa για την υγεία:

  1. Είναι πολύ θρεπτικό
  2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  3. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  4. Μειώνει τη φλεγμονή
  5. Μειώνει τη χοληστερόλη
  6. Προστατεύει από την τοξικότητα του αρσενικού

1.Είναι πολύ θρεπτικό

Τα φύλλα Moringa αποτελούν εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Περιέχουν πρωτείνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, σίδηρο, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Α και μαγνήσιο.

Σε σύγκριση με τα φύλλα, οι λοβοί έχουν γενικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι φρέσκων, κομμένων λοβών (100 γραμμάρια) περιέχει το 157% των ημερήσιων αναγκών σας.

2. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που δρουν ενάντια στις ελεύθερες ρίζες στο σώμα σας.

Τα υψηλά επίπεδα ελεύθερων ριζών μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, το οποίο σχετίζεται με χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

Στα φύλλα του Moringa oleifera έχουν βρεθεί αρκετές αντιοξειδωτικές φυτικές ενώσεις.

Εκτός από τη βιταμίνη C και το β-καροτένιο, αυτά περιλαμβάνουν:

Κουερσετίνη: Αυτό το ισχυρό αντιοξειδωτικό μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Χλωρογενικό οξύ: Βρίσκεται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στον καφέ, το χλωρογενικό οξύ μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

Μια μελέτη σε γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη 1,5 κουταλιού του γλυκού (7 γραμμάρια) σκόνης φύλλων moringa κάθε μέρα για τρεις μήνες αύξησε σημαντικά τα αντιοξειδωτικά επίπεδα στο αίμα.

Το εκχύλισμα φύλλων Moringa μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συντηρητικό τροφίμων. Αυξάνει τη διάρκεια ζωής του κρέατος μειώνοντας την οξείδωση.

3. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Στην πραγματικότητα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του διαβήτη.

Οι καλύτερες τροφές που μειώνουν το σάκχαρο – Σας προστατεύουν από διαβήτη 

Με την πάροδο του χρόνου, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνουν τον κίνδυνο πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να διατηρείτε το σάκχαρο στο αίμα σας σε υγιή όρια.

Είναι ενδιαφέρον ότι αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι το Moringa oleifera μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη σε 30 γυναίκες έδειξε ότι η λήψη 1,5 κουταλιού του γλυκού (7 γραμμάρια) σκόνης φύλλων moringa κάθε μέρα για τρεις μήνες μείωσε τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα κατά 13,5%, κατά μέσο όρο.

4. Μειώνει τη φλεγμονή

Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση ή τον τραυματισμό.

Είναι ένας απαραίτητος προστατευτικός μηχανισμός, αλλά μπορεί να γίνει μείζον θέμα υγείας αν συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Στην πραγματικότητα, η συνεχιζόμενη φλεγμονή συνδέεται με πολλά χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα περισσότερα ολόκληρα φρούτα, λαχανικά, βότανα και μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο μπορούν να βοηθήσουν εξαρτάται από τους τύπους και τις ποσότητες των αντιφλεγμονωδών ενώσεων που περιέχουν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ισοθειοκυανικές ενώσεις είναι οι κύριες αντιφλεγμονώδεις ενώσεις στα φύλλα, τους λοβούς και τους σπόρους του moringa.

5. Μειώνει τη χοληστερόλη

Η ύπαρξη υψηλής χοληστερόλης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ευτυχώς, πολλές φυτικές τροφές μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τη χοληστερόλη. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο λιναρόσπορος, η βρώμη και τα αμύγδαλα. Μελέτες έχουν δείξει ότι και το φυτό Moringa oleifera μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα στη μείωση της χοληστερόλης, προστατεύοντας έτσι από καρδιακές παθήσεις.

6. Προστατεύει από την τοξικότητα του αρσενικού

Η μόλυνση των τροφίμων και του νερού με αρσενικό αποτελεί πρόβλημα σε πολλά μέρη του κόσμου. Ορισμένοι τύποι ρυζιού μπορεί να περιέχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλά επίπεδα αρσενικού μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι τα φύλλα και οι σπόροι του Moringa oleifera μπορεί να προστατεύουν από ορισμένες από τις επιπτώσεις της τοξικότητας του αρσενικού.

Το Moringa oleifera είναι ένα ινδικό δέντρο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόνο μερικά από τα πολλά φημισμένα οφέλη του για την υγεία έχουν μελετηθεί επιστημονικά.

Μέχρι σήμερα, οι μελέτες δείχνουν ότι το Moringa oleifera μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Μπορεί επίσης να έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις και να προστατεύει από την τοξικότητα του αρσενικού.

Τα φύλλα Moringa είναι επίσης εξαιρετικά θρεπτικά και είναι ευεργετικά για τους ανθρώπους που έχουν έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top