Το αρωματικό μπαχαρικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και την αρτηριακή πίεση

μπαχαρικό

Αυτό που αγαπούν οι περισσότεροι τον χειμώνα είναι να μπορούν να απολαμβάνουν ένα ωραίο ζεστό ρόφημα ενώ βρίσκονται κάτω από την κουβέρτα τους, αλλά ξέρατε ότι αν προσθέσετε το συγκεκριμένο μπαχαρικό στο ποτό σας έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία;

Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι καλύτερες επιλογές για ένα ζεστό ρόφημα είναι μια ζεστή σοκολάτα, λάτε με μπαχαρικά, ζεστό μηλίτη ή ζεστό κρασί. Η κανέλα είναι συνώνυμη του χειμώνα και ταιριάζει τέλεια με ροφήματα διαφορετικών γεύσεων. Πέρα από αυτό, η έρευνα έχει δείξει ότι αν προσθέτετε το καρύκευμα αυτό στα πρωινό σας ή στα ροφήματα σας μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας.

Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ενώσεις, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου υπέρτασης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε κοινά προβλήματα υγείας που αποτελούν απόρροια της γήρανσης, αναφέρει η Wales Online. Συχνά αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή μπορεί να μην έχει συμπτώματα, επομένως είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας εάν έχετε ανησυχίες.

Σύμφωνα με το NHS, όταν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου είναι πολύ υψηλή, επιβαρύνει επιπλέον τα αιμοφόρα αγγεία, την καρδιά και άλλα όργανα, όπως τον εγκέφαλο, τα νεφρά και τα μάτια. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή, άνοια και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ευτυχώς, η κανέλα είναι φθηνή και μπορεί να αγοραστεί εύκολα στα περισσότερα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Μια ανασκόπηση μελετών έδειξε ότι η λήψη τουλάχιστον 1,5 γραμμαρίου, περίπου 3/4 του κουταλιού του γλυκού κανέλα ημερησίως μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια, τη συνολική χοληστερόλη, την LDL (κακή) χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με μεταβολική νόσο.

Περαιτέρω ανάλυση 13 μελετών έδειξε ότι η κανέλα πράγματι μείωσε τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της ολικής χοληστερόλης, και των δύο γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Ενώ η κανέλα μπορεί να καταπολεμήσει την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία του εντέρου και την οδοντική υγιεινή και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το NHS, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη:

  • Μειώστε το αλκοόλ
  • Χάστε βάρος εάν είστε υπέρβαροι
  • Ασκήσου τακτικά
  • Μειώστε την καφεΐνη
  • Σταμάτα να πίνεις

Ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση είναι να κάνετε μια εξέταση. Αυτό μπορεί να γίνει στα περισσότερα φαρμακεία ή στο γιατρό σας. Για τον διαβήτη, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορείτε να προσέξετε – όπως αίσθημα πολύ δίψας, ούρηση περισσότερο από το συνηθισμένο, αίσθημα πολύ κούρασης, απώλεια βάρους και θολή όραση. Εάν εμφανίσετε κάποιο από αυτά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top