Εγκέφαλος: 7 πρωινές κινήσεις για να τον δυναμώσετε

Εγκέφαλος

Προσθέστε αυτές τις απλές εγκεφαλικές ασκήσεις στην πρωινή σας ρουτίνα για να δυναμώσετε το μυαλό σας.

Οι ασκήσεις για τον εγκέφαλο πριν πάτε στη δουλειά, θα σας βοηθήσουν να περάσετε τη μέρα με περισσότερη όρεξη και διαύγεια. Η εξάσκηση διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας, συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στο πόσο γρήγορα και εύκολα πραγματοποιείτε απλές σκέψεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην παραγωγικότητά σας στο γραφείο, καθώς και στη λήψη αποφάσεων.

 

 Οι 7 πρωινές… ασκήσεις

  1. Χαλαρώστε με ένα καλό βιβλίο
  2. Κάντε γυμναστική
  3. Δοκιμάστε διαλογισμό
  4. Ακούστε κλασική μουσική
  5. Λύστε κάποιο σταυρόλεξο, ή Sudoku
  6. Κάντε χαρούμενες σκέψεις
  7. Ξυπνήστε ξεκούραστοι

εγκέφαλος

1. Χαλαρώστε με ένα καλό βιβλίο

Στη σημερινή εποχή της πληροφορίας, της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης, των smartphones και των social media, είναι δύσκολο να πάρετε την απόφαση να διαβάσετε μερικές σελίδες ενός βιβλίου, αντί να σκρολάρετε στο Instagram. Αλλά αν την πάρετε, θα ανταμειφθείτε και με το παραπάνω. Το βιβλίο αποτελεί μία από τις καλύτερες δραστηριότητες που ενισχύουν τον εγκέφαλο και εμπλουτίζουν το μυαλό με νέες πληροφορίες, σύμφωνα με νευρολόγους.

Ένα σπουδαίο βιβλίο, εκτός από εξαιρετικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ηρεμία, αποτελεί επίσης ένα εργαλείο να οργανώσετε το μυαλό σας, τις υποχρεώσεις και τις προτεραιότητές σας που θα αναλάβετε μέσα στη μέρα.

2. Κάντε γυμναστική

Σίγουρα γνωρίζετε τον σπουδαίο ρόλο που παίζει η τακτική γυμναστική στην υγεία και τη διάθεσή σας. Γνωρίζατε όμως, ότι η άσκηση κατά τις πρωινές ώρες, μπορεί να λειτουργήσει και σαν καύσιμο για τον εγκέφαλό σας; Η άσκηση στην ουσία αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου, και ταυτόχρονα δρα και ως αντικαταθλιπτικό . Δίνει το σήμα για την απελευθέρωση πολλών σημαντικών νευροδιαβιβαστών, κάποιοι από τους οποίους παίζουν ζωτικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, κατά το πέρασμα του χρόνου. Η γυμναστική επίσης βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου προς τον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει περισσότερο εγρήγορση, καλύτερη κρίση, λήψη αποφάσεων και μνήμη.

3. Δοκιμάστε διαλογισμό

Έρευνες έχουν δείξει ότι στην αμυγδαλή, το τμήμα του εγκεφάλου που αναλαμβάνει τις ενστικτώδεις λειτουργίες και σχετίζεται με τα συναισθήματα, ειδικά με τον φόβο, μειώνεται η συγκέντρωση εγκεφαλικών κυττάρων, όταν έχετε κάνετε  διαλογισμό. Τα πλεονεκτήματα του μακροχρόνιου διαλογισμού άλλωστε, είναι γνωστά, καθώς βοηθάει να έχετε συναίσθηση του τι συμβαίνει γύρω σας, να μην παίρνετε εν θερμώ αποφάσεις και να είστε λιγότερο επικριτικοί με τους συνανθρώπους σας.

Επίσης, όσοι διαλογίζονται παρουσιάζει μια αυξημένη ικανότητα στο να θυμούνται πράγματα από το παρελθόν, γεγονός που δίνει το συμπέρασμα στους ερευνητές ότι, το να μπορεί κάποιος να απομονώνει τη “φασαρία” του εγκεφάλου του (τις σκέψεις του), τον βοηθάει να βρίσκει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά, την πληροφορία που ψάχνει.

4. Ακούστε κλασική μουσική

Άλλος ένας τρόπος να ξεκινήσετε ιδανικά τη μέρα σας, να ηρεμήσετε και να καθαρίσετε το μυαλό από τις σκέψεις σας, είναι η ακρόαση κλασικής μουσικής. Οι συνθέσεις των Μότσαρτ, Μπετόβεν, Σοπέν και πολλών άλλων σπουδαίων μουσικών της κλασικής μουσικής, έχουν αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ευεργετικές για την εγκεφαλική δραστηριότητα και την παραγωγικότητα γενικότερα. Βάλτε λίγη κλασική μουσική όσο ντύνεστε ή κάνετε γυμναστική το πρωί και θα διαπιστώσετε ότι κατά τη διάρκεια της μέρας θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε πολύ πιο εύκολα.

5. Λύστε κάποιο σταυρόλεξο, ή Sudoku

Η δια βίου μάθηση αποδεδειγμένα ευνοεί την καλή υγεία του εγκεφάλου και δημιουργεί νέες νευρικές συνδέσεις. Ακόμα κι αν παιδευτείτε για λίγο με ένα σταυρόλεξο, ή Sudoku, ή αν λύσετε κάποιο online quiz, θα συμβάλετε στη βελτίωση της μνήμης και της γνωστικής σας ικανότητας. Όταν γίνετε πολύ καλοί σε ένα παιχνίδι, πρέπει να ανεβάζετε επίπεδο, ή να παίζετε κάτι άλλο, έτσι ώστε να κρατάτε το μυαλό σας σε διαρκή εγρήγορση.

6. Κάντε χαρούμενες σκέψεις

Όταν κάνετε χαρούμενες σκέψεις ή όταν φέρνετε στο μυαλό σας ευτυχισμένες αναμνήσεις, το μυαλό σας λειτουργεί καλύτερα, ενώ αντίστοιχα, όταν σκέφτεστε κάτι άσχημο, τότε ο εγκέφαλός σας γεμίζει με αρνητικές σκέψεις.

7. Ξυπνήστε ξεκούραστοι

Και απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να έχετε πρώτα κοιμηθείτε καλά. Μπορεί να σας φαίνεται προφανές, αλλά ένας καλός και πλήρης ύπνος αποδεδειγμένα βοηθάει στην καλή υγεία του εγκεφάλου, καθώς και βελτιώνει τη συμπεριφορά και τη γνωστική ικανότητα.

Loading Poll…
Όλο Υγεία

Scroll to Top