Το αρωματικό τσάι που μειώνει την κακοσμία του στόματος και τον κίνδυνο άνοιας, προστατεύει την καρδιά

αρωματικό τσάι δυόσμος

Αυτό το αρωματικό τσάι προέρχεται από ένα ποώδες φυτό με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντισπασμωδικές, αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες.

Το αρωματικό τσάι είναι μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας καθώς μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος και να σας προστατέψει από την άνοια και τις καρδιακές παθήσεις.

Δείτε ποιο είναι αυτό και απολαύστε το.

Το αρωματικό τσάι δυόσμου: γεμάτο θρεπτικά συστατικά για την υγεία

O δυόσμος, ή Mentha spicata όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, είναι ένα είδος μέντας με ευχάριστο άρωμα. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πέψης, την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και τη βοήθεια στη μνήμη.

Ο δυόσμος είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών, ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.

Ο δυόσμος είναι πλούσιος στις ουσίες λιμονένιο, διυδροκαρβόνη και κινεόλη.

Το αρωματικό τσάι δυόσμου μπορεί να μειώσει την κακοσμία

Οι τσίχλες με γεύση δυόσμου είναι μερικά από τα πρώτα πράγματα στα οποία οι άνθρωποι προσπαθούν να αποτρέψουν ή να απαλλαγούν από την κακοσμία του στόματος.

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα μπορούν να καλύψουν την κακοσμία για μερικές ώρες. Ωστόσο, καλύπτουν μόνο την κακή αναπνοή και δεν μειώνουν τα βακτήρια ή άλλες ενώσεις που προκαλούν κακή αναπνοή εξαρχής.

Όμως η κατανάλωση τσαγιού δυόσμου και το μάσημα φρέσκων φύλλων μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, καθώς μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες έχουν επισημάνει τις αντιβακτηριακές επιδράσεις του ελαίου δυόσμου.

Μπορεί να βελτιώσει το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου  είναι μια κοινή διαταραχή του πεπτικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται από πεπτικά συμπτώματα όπως πόνος στο στομάχι, αέρια, φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Αν και η θεραπεία του συχνά περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές και λήψη φαρμάκων, η έρευνα δείχνει ότι η λήψη ελαίου δυόσμου, ως φυτικό φάρμακο, μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη. Το έλαιό του πιστεύεται ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου μέσω των χαλαρωτικών επιδράσεών του στους μυς του πεπτικού συστήματος.

Τα οφέλη του

Οι ιδιότητες που έχει το τσάι δυόσμου αλλά και ο δυόσμος γενικά, του προσδίδουν πολλά οφέλη για την υγεία, όπως:

  • Αντιοξειδωτική δράση: Ο δυόσμος περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες από ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η νόσος του Alzheimer.
  • Αντισπασμωδική δράση: Ο δυόσμος έχει αντισπασμωδικές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών και στην ανακούφιση από σπασμοί και κράμπες. Αυτές οι ιδιότητες του δυόσμου μπορούν να είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση διαταραχών όπως η δυσπεψία, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και οι ημικρανίες.
  • Αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες: Ο δυόσμος έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων και των μυκήτων. Αυτές οι ιδιότητες του δυόσμου μπορούν να είναι χρήσιμες για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του στόματος, του αναπνευστικού συστήματος και του δέρματος.

Τα άτομα με αλλεργία στη μέντα μπορεί να εμφανίσουν μια ήπια αντίδραση, όπως δερματικό εξάνθημα, ερεθισμό του λαιμού, πονοκέφαλο ή ζάλη.

Όλο Υγεία

Scroll to Top