Το ελληνικό τρόφιμο που δυναμώνει τα οστά, μειώνει το σωματικό λίπος και μας χορταίνει

τρόφιμο φέτα

Αυτό το τρόφιμο είναι ελληνικό και πολύ θρεπτικό. Δείτε που και μας ωφελεί και ανακαλύψτε 5 λόγους για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Προέρχεται από τη χώρα μας και είναι ένα προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Πάει πολύ με τα λαδερά και ταιριάζει με όλα τα φαγητά της μεσογειακής κουζίνας.

Τι είναι η φέτα;

Η φέτα είναι ένα λευκό, αλμυρό ελληνικό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα. Ταξινομημένο ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης), κάθε τυρί που πωλείται ως φέτα πρέπει να πληροί ορισμένες προυποθέσεις, όπως τουλάχιστον 70 τοις εκατό πρόβειου γάλακτος που πρέπει να προέρχεται από τοπικές φυλές προβάτων ή αιγών, οι οποίες εκτρέφονται παραδοσιακά σε τοπικούς βοσκότοπους και από καθορισμένα μέρη της Ελλάδας.

Η φέτα δεν πρέπει να περιέχει πρόσθετα ή συντηρητικά. Όταν αγοράζετε φέτα, αναζητήστε μια σφραγίδα ή μια διατύπωση που να υποδεικνύει ότι είναι εγκεκριμένη ΠΟΠ και ότι φέρει σαφή ένδειξη «ελληνική φέτα» και όχι τυρί τύπου φέτας.

Το τυρί που παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα θα προέρχεται από το εξωτερικό και θα πρέπει να επισημαίνεται ως τυρί τύπου «φέτας».

Τα οφέλη της φέτας στην υγεία

  1. Πηγή ασβεστίου για τα οστά
  2. Χρήσιμη πηγή πρωτεΐνης
  3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου
  4. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα
  5. Μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο

1. Πηγή ασβεστίου για τα οστά

Η φέτα, όπως και άλλα γαλακτοκομικά, είναι πλούσια σε ασβέστιο, ένα μέταλλο που χρειαζόμαστε για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων καθώς και για γερά υγιή οστά και δόντια.

Μια μερίδα του τυριού παρέχει μια χρήσιμη ποσότητα για την κάλυψη των καθημερινών μας αναγκών σε ασβέστιο, κάτι που είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια της ζωής μας.

Η φέτα είναι, επίσης, μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών φιλικών προς τα οστά, συμπεριλαμβανομένου του φωσφόρου και της πρωτεΐνης, που μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας.

2. Χρήσιμη πηγή πρωτεΐνης

Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η φέτα αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική επιλογή, ειδικά για όσους ακολουθούν γαλακτο-χορτοφαγική διατροφή. Αν και πρέπει να γνωρίζετε ότι η παραδοσιακή φέτα δεν είναι αυστηρά φιλική προς τους χορτοφάγους, επειδή παράγεται με πυτιά που προέρχεται από ζώα.

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο συστατικό για την καλή λειτουργία του μυϊκού συστήματος, την υγεία του δέρματος και το αίμα. Όλα σχηματίζονται από αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό και χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες στη διατροφή μας για να αναπτυχθούν και να αναδομηθούν τα κύτταρα και οι ιστοί.

3. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Το τυρί αυτό περιέχει ωφέλιμα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων ζυμομυκήτων και βακτηρίων, όπως ο Lactobacillus plantarum, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου.

4. Περιέχει ωφέλιμα λιπαρά οξέα

Η φέτα περιέχει καλές ποσότητες ενός λιπαρού οξέος που ονομάζεται συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτό το λιπαρό οξύ φαίνεται να βελτιώνει τη σύνθεση του σώματος μειώνοντας το σωματικό λίπος και αυξάνοντας την άλιπη μάζα. Το τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα έχει υψηλότερα επίπεδα CLA.

5. Μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο

Επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά με έντονη γεύση, το τυρί αυτό μπορεί να μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτι που μας βοηθάει να διατηρήσουμε το βάρος μας φυσιολογικό.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top