Πορτοκάλι: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

πορτοκάλι

Το φρούτο αυτό είναι αγαπημένο λόγω της φυσικής του γλυκύτητας.

Τι είναι το πορτοκάλι

Το πορτοκάλι είναι ένα φρούτο που καρπίζει από το δέντρο πορτοκαλιά. Ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φρούτα στον κόσμο. Η φλούδα του είναι χοντρή και μπορεί να καταναλωθεί, αν και οι περισσότεροι άνθρωποι την αφαιρούν. Η σάρκα του είναι ζουμερή και γλυκιά, με υπόξινη γεύση. Περιέχει πολλά κουκούτσια, τα οποία μπορούν να φυτευτούν για να δημιουργήσουν νέα δέντρα πορτοκαλιάς.

Πορτοκάλι: Διατροφική αξία

100 γραμμάρια πορτοκαλιού περιέχουν:

  • Θερμίδες: 49
  • Λιπαρά: 0,2 g
  • Πρωτεΐνες: 0,9 g
  • Υδατάνθρακες: 13 g
  • Φυτικές ίνες: 2,2 g

Πορτοκάλι: Τα σημαντικότερα οφέλη του για την υγεία

  1. Ενισχύει την υγεία του δέρματος
  2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  3. Προλαμβάνει τις παθήσεις

1. Ενισχύει την υγεία του δέρματος

Η κατανάλωση αρκετής βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει την υγεία του δέρματος.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου. Το κολλαγόνο υποστηρίζει το δέρμα, προάγει την επούλωση των πληγών και βελτιώνει την όψη του δέρματος.

Τα αποτελέσματα μιας ανασκόπησης του 2015 δείχνουν ότι η βιταμίνη C από τη διατροφή βελτίωσε τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονταν την υγεία του δέρματος τους και πόσο υγιές ήταν στην πραγματικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης, των ρυτίδων, και της ελαστικότητας.

2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη C που περιέχει τονώνει τον οργανισμό, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά και αυξάνει τα επίπεδα της ιντερφερόνης –ουσίας του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμά τους ιούς και τα μικρόβια. Επιπλέον, το πορτοκάλι –όπως και τα άλλα εσπεριδοειδή– διεγείρει τα τριχοειδή αγγεία στα εσωτερικά τοιχώματα των πνευμόνων, συμβάλλοντας στην αποβολή των τοξινών και άλλων ουσιών που ερεθίζουν τους πνεύμονες και το λαιμό.

3. Προλαμβάνει τις παθήσεις

Ένα πορτοκάλι την μέρα μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του φάρυγγα, του οισοφάγου και του στομάχου κατά 50%, σύμφωνα με τον οργανισμό National Cancer Institute.

Προλαμβάνει τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και το διαβήτη, τον καταρράκτη, την αρθρίτιδα, την παχυσαρκία και τον εκφύλιση ωχράς κηλίδος, που αποτελεί τη πιο συχνή αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως, πίνοντας τρία φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού την ημέρα, μέσα σε τρεις βδομάδες αυξάνονται τα επίπεδα HDL (καλής χοληστερόλης) κατά 21%.

Σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών ερευνητών του 2005, η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιού τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορεί να το προστατέψει από τον κίνδυνο λευχαιμίας. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα παιδιά που έτρωγαν πορτοκάλια 4 έως 6 φορές την εβδομάδα είχαν περίπου 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία πριν από την ηλικία των 14, σε αντίθεση με τα παιδιά των οποίων η διατροφή δεν ήταν πλούσια στα συγκεκριμένα φρούτα.

Πώς να το καταναλώσετε

  • Το πορτοκάλι μπορεί να καταναλωθεί ωμό, ως χυμός, ή σε διάφορες συνταγές, όπως γλυκά, σάλτσες και σαλάτες.
  • Η φλούδα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξουμε ζεστό ρόφημα ή γλυκό του κουταλιού.
  • Το αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) μπορεί να παρουσιάσουν αύξηση των συμπτωμάτων, όπως καούρα, όταν καταναλώνουν εσπεριδοειδή φρούτα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε οξέα.

Όλο Υγεία

Scroll to Top