Μανταρίνι: Το φρούτο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, προλαμβάνει τον καρκίνο και βοηθάει στο αδυνάτισμα

φρούτο, μανταρίνι

Το φρούτο αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια γευστική απόλαυση. Μας παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Η ιστορία του ξεκινάει από την αρχαία Κίνα. Από που ο άνθρωπος ξεκίνησε να το καταναλώνει έγινε ένα δημοφιλές, αγαπητό φρούτο. Σήμερα είναι αρκετά διαδεδομένο και το καταναλώνουμε για τα πολλά οφέλη που έχει για την υγεία μας, αλλά και τη γεύση του.

Τι είναι το μανταρίνι

Είναι ένα φρούτο που ανήκει στα εσπεριδοειδή και που είναι μικρότερο από το πορτοκάλι αλλά με πλούσια γεύση. Έχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και την υγεία του δέρματος, μειώνουν τη χοληστερόλη, ρυθμίζουν το σωματικό βάρος και αποτρέπουν τον κίνδυνο καρκίνου.

  1. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου
  2. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C
  3. Μπορεί να βοηθήσει με προβλήματα χοληστερόλης
  4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
  5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους

1. Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα μανταρίνια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Συγκεκριμένα, τα καροτενοειδή που υπάρχουν στα μανταρίνια έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Ο χυμός μανταρίνι που χορηγήθηκε στο πλαίσιο μελέτης σε ασθενείς με ηπατίτιδα C τους εμπόδισε να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βήτα-κρυπτοξανθίνη. Το μανταρίνι έχει υψηλό επίπεδο λιμονενίου το οποίο έχει αντικαρκινική δράση και επίσης βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

2. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C

Τα μανταρίνια περιέχουν υψηλό επίπεδο βιταμίνης C που παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Η βιταμίνη C βοηθά στην καταπολέμηση των ασταθών μορίων στο σώμα μας γνωστά ως ελεύθερες ρίζες μέσω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες και καρκίνο. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα μανταρίνια αφοπλίζουν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη.

3. Μπορεί να βοηθήσει με προβλήματα χοληστερόλης

Τα μανταρίνια παράγουν συνεφρίνη που περιορίζει την παραγωγή χοληστερόλης στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στο Μανταρίνι βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερόλης και ενισχύουν την καλή χοληστερόλη.

Τα μανταρίνια καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που οξειδώνουν τη χοληστερόλη (η οξείδωση την κάνει να κολλάει στα τοιχώματα των αρτηριών). Επιπλέον, περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως ημικυτταρίνη και πηκτίνη που εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο.

4. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση

Τα μανταρίνια βοηθούν επίσης στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης. Αποτελούνται από θρεπτικά συστατικά και μέταλλα, όπως το κάλιο που είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση. Τα μανταρίνια διασφαλίζουν έτσι την ομαλή ροή του αίματος μέσω των αρτηριών, γεγονός που διατηρεί την αρτηριακή πίεση φυσιολογική.

5. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους

Τα μανταρίνια είναι μια σημαντική πηγή φυτικών ινών. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες διατηρούν το στομάχι γεμάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μειώνουν την επιθυμία ή την ανάγκη να φάτε περισσότερο φαγητό, βοηθώντας στην απώλεια βάρους. Ακόμη, οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μανταρινιών συμβάλλει τη μείωση της ινσουλίνης και στη μείωση του λίπους.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top