Το φυτικό ρόφημα που μειώνει το έλκος του στομάχου, σκοτώνει τα μικρόβια και δυναμώνει την καρδιά

ρόφημα

Το φυτικό αυτό ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οτιδήποτε βρώσιμο, από συνταγές μέχρι smoothies. Δείτε πόσο είναι υγιεινό και τι μπορεί να σας προσφέρει.

Το συγκεκριμένο ρόφημα αποτελεί ένα παραδοσιακό συστατικό τροφίμων που χρησιμοποιείται στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ωκεανία, τη Νότια Ασία και την Ανατολική Αφρική. Χρησιμοποιείται επίσης για μαγείρεμα στην Καραϊβική, την τροπική Λατινική Αμερική και τη Δυτική Αφρική, όπου οι καρποί από τους οποίους παράγεται εισήχθησαν κατά την εποχή της αποικιοκρατίας. Δείτε που και πώς μπορεί να σας ωφελήσει.

 

Τι είναι το γάλα καρύδας;

Η καρύδα (Cocos nucifera) ανήκει στην οικογένεια των φοινίκων (Arecaceae) και αναπτύσσεται σε αφθονία σε όλη τη Μαλαισία, την Πολυνησία και τη νότια Ασία. Αν και συχνά θεωρούνται ξηροί καρποί, οι καρύδες στην πραγματικότητα ταξινομούνται ως φρούτο, συγκεκριμένα ως μονόσπορο.

Σχεδόν όλα τα μέρη της καρύδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, συμπεριλαμβανομένου του νερού, του γάλακτος, της σάρκας, της ζάχαρης και του λαδιού. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε αντίθεση με το νερό καρύδας, το γάλα δεν προκύπτει φυσικά και παράγεται με την ανάμειξη της σάρκας της καρύδας με το νερό.

Τα πιθανά οφέλη από το γάλα καρύδας

  1. Περιέχει λιπαρά οξέα
  2. Χωρίς λακτόζη
  3. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες
  4. Μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία
  5. Μπορεί να μειώσει τα έλκη στομάχου

1. Περιέχει λιπαρά οξέα

Οι καρύδες περιέχουν σημαντικές ποσότητες λίπους, αλλά σε αντίθεση με άλλους ξηρούς καρπούς, παρέχουν λίπος που είναι ως επί το πλείστον με τη μορφή λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας (MCFAs). Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνουμε μια ποικιλία λιπαρών οξέων, το σώμα μπορεί να αφομοιώσει τα συγκεκριμένα λιπαρά πολύ πιο γρήγορα και να τα μετατρέψει σε μια έτοιμη πηγή ενέργειας.

2. Χωρίς λακτόζη

Το γάλα καρύδας είναι φυσικά χωρίς λακτόζη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο γάλακτος για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Η λακτόζη είναι ο κύριος τύπος υδατανθράκων που βρίσκεται στο γάλα όλων των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου, της αγελάδας, της κατσίκας και του προβάτου. Αποτελείται από δύο σάκχαρα και το σώμα σας χρειάζεται ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση για να το αφομοιώσει επαρκώς. Αυτό το ένζυμο λείπει σε άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

3. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Περίπου το 50% των λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας στο λάδι καρύδας είναι ένας τύπος που ονομάζεται λαυρικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό σε μια εξαιρετικά ευεργετική ένωση που ονομάζεται μονολαυρίνη. Με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, αυτή η ένωση έχει την ιδιότητα να καταστρέφει μια μεγάλη ποικιλία οργανισμών που προκαλούν ασθένειες.

Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι η κατανάλωση γάλακτος καρύδας και άλλων τροφών που προέρχονται από την καρύδα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και ιούς.

4. Μπορεί να υποστηρίξει την καρδιαγγειακή υγεία

Τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας μεταβολίζονται γρήγορα σε ενέργεια στο ήπαρ. Εξαιτίας αυτού, σε αντίθεση με άλλα κορεσμένα λίπη, τα MCFA χρησιμοποιούνται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και είναι λιγότερο πιθανό να αποθηκευτούν ως λίπος.

Η έρευνα είναι ανάμεικτη, αλλά ορισμένες πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι τα λιπαρά από την καρύδα μπορεί να μην έχουν τόσο επιζήμια επίδραση στα λιπίδια του αίματος, στην ισορροπία της χοληστερόλης και στην καρδιαγγειακή υγεία, όπως πιστεύαμε κάποτε.

5. Μπορεί να μειώσει τα έλκη στομάχου

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι το γάλα καρύδας μείωσε το μέγεθος του έλκους του στομάχου σε ποσοστό ίδιο με φάρμακο που χορηγείται κατά του έλκους. Περαιτέρω μελέτες επιβεβαιώνουν τον μηχανισμό πίσω από αυτή τη δράση και εξήγησαν ότι οφείλεται εν μέρει στις ενώσεις του γάλακτος καρύδας (και του νερού καρύδας) που φαίνεται να καταστέλλουν τη φλεγμονή. Αυτές οι ενώσεις μπορεί επίσης να έχουν θετική επίδραση στην ανάπτυξη του βλεννογόνου του στομάχου.

Όλο Υγεία

Scroll to Top