Το μπαχαρικό που δυναμώνει την καρδιά, ανακουφίζει από την αρθρίτιδα και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

μπαχαρικό κουρκουμάς

Το μπαχαρικό αυτό έχει αποδειχτεί πως είναι ίσως από τα πιο ωφέλιμα είδη διατροφής που υπάρχουν. Δείτε ποιο είναι ποιο είναι και πως μας ωφελεί.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι έχει σημαντικά οφέλη για το σώμα και τον εγκέφαλο. Πολλά από αυτά τα οφέλη προέρχονται από το πιο δραστικό συστατικό του.

Τι είναι κουρκουμάς και κουρκουμίνη;

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του. Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ως φαρμακευτικό βότανο.

Πρόσφατα, η επιστήμη άρχισε να υποστηρίζει τους ισχυρισμούς ότι ο κουρκουμάς περιέχει πράγματι συστατικά με φαρμακευτικές ιδιότητες .

Η κουρκουμίνη είναι το πιο δραστικό συστατικό του κουρκουμά. Διαθέτει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και είναι πολύ ισχυρό ως αντιοξειδωτικό.

Παρακάτω ακολουθούν τα κυριότερα οφέλη που προσφέρει ο κουρκουμάς και η κουρκουμίνη στην υγεία μας.

Τα πιθανά οφέλη

  1. Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
  2. Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου
  3. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα δείχνουν σημάδια βελτίωσης
  4. Η κουρκουμίνη έχει οφέλη κατά της κατάθλιψης

1.Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου στον κόσμο, ενώ στον ιατρικό κόσμο παρά τις μελέτες, παραμένουν ιδιαίτερα περίπλοκες ως προς τις αιτίες τους.

Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς. Επιπλέον, σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι είναι εξίσου αποτελεσματική με την άσκηση σε γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξείδωσης, τα οποία μπορεί να παίξουν ρόλο στις καρδιακές παθήσεις.

2. Ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου που φαίνεται να επηρεάζονται από τα συμπληρώματα κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί ως ευεργετικό συστατικό στη θεραπεία του καρκίνου, αφού σύμφωνα με μελέτες πιθανώς να συμβάλλει:

  • στο θάνατο των καρκινικών κυττάρων
  • στη μείωση της αγγειογένεσης (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε όγκους)
  • στη μείωση της μετάστασης (εξάπλωση του καρκίνου)

3. Οι ασθενείς με αρθρίτιδα δείχνουν σημάδια βελτίωσης

Η αρθρίτιδα είναι ένα κοινό πρόβλημα υγείας στις δυτικές χώρες. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, οι περισσότεροι από τους οποίους περιλαμβάνουν φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες, είναι φυσικό επόμενο ότι μπορεί να βοηθήσει στην αρθρίτιδα. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η κουρκουμίνη φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική από ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.

4. Η κουρκουμίνη έχει οφέλη κατά της κατάθλιψης

Σε μια ελεγχόμενη δοκιμή, 60 άτομα με κατάθλιψη χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Μια ομάδα πήρε Prozac, μια άλλη ομάδα πήρε 1 γραμμάριο κουρκουμίνης και η τρίτη ομάδα έλαβε τόσο Prozac όσο και κουρκουμίνη.

Μετά από 6 εβδομάδες, η κουρκουμίνη είχε οδηγήσει σε βελτιώσεις παρόμοιες με αυτές του Prozac, ενώ η ομάδα που πήρε τόσο το Prozac όσο και την κουρκουμίνη απέδωσε καλύτερα.

Σύμφωνα με αυτή τη μικρή μελέτη, η κουρκουμίνη φάνηκε σε ορισμένες περιπτώσεις να δρα εξίσου αποτελεσματικά με ένα αντικαταθλιπτικό.

Όλο Υγεία

Scroll to Top