Το Νο1 λαχανικό που ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα – Το προτείνουν και οι διαιτολόγοι

Λαχανικό σάκχαρο

Είναι από παλιά γνωστό για τα οφέλη του στην υγεία λόγω των αντικαρκινικών του ιδιοτήτων και τα θρεπτικά συστατικά που διαθέτει, τα οποία ενισχύουν την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

Το σταυρανθές αυτό λαχανικό είναι, επίσης, γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, C, K, φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες και κάλιο, τα οποία χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργεί ομαλά.

Ωστόσο, αυτό το μη αμυλούχο σταυρανθές λαχανικό έχει πολλά περισσότερα οφέλη να προσφέρει, ιδιαίτερα όσον αφορά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συνεχίστε να διαβάζετε για να ανακαλύψετε γιατί το μπρόκολο είναι η κορυφαία επιλογή των διαιτολόγων για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Πως το μπρόκολο ρυθμίζει το σάκχαρο :

Προσφέρει φυτικές ίνες

Ως μη αμυλούχο λαχανικό, το μπρόκολο είναι ιδανικό για να συμπεριληφθεί σε ισορροπημένα γεύματα και σνακ σύμφωνα με το eatingwell. Περιέχει λιγότερα από 6 γραμμάρια υδατανθράκων ανά 1 φλιτζάνι ωμής μερίδας, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Ο συνδυασμός της χαμηλής περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που επιβραδύνουν την πέψη, σημαίνει ότι η κατανάλωση μπρόκολου θα έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Επιπλέον, η κατανάλωση μπρόκολου και άλλων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες προάγει την πληρότητα. Η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα με προδιαβήτη και διαβήτη να γεμίζουν το μισό πιάτο με μη αμυλούχα λαχανικά – ένα από αυτά είναι και το μπρόκολο.

Ο συνδυασμός της χαμηλής περιεκτικότητας του σε υδατάνθρακες και φυτικών ινών, που επιβραδύνουν την πέψη, σημαίνει ότι η κατανάλωση μπρόκολου θα έχει πολύ ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Περιέχει σουλφοραφάνη

Έρευνες δείχνουν ότι το μπρόκολο μπορεί μακροπρόθεσμα να συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, όταν καταναλώνεται τακτικά. Η σουλφοραφάνη, μια ένωση που περιέχει θείο και υπάρχει στα σταυρανθή λαχανικά δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό άρωμα και την πικρίλα τους, θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στη διαχείριση του υψηλού σακχάρου στο αίμα και της αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς συμβάλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες, το οποίο είναι υπεύθυνο για ορισμένες από τις καρδιακές επιπλοκές του διαβήτη, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2023 στο Phytomedicine Plus.

Σας βοηθά να ενυδατωθείτε

Η κατανάλωση μπρόκολου είναι ένας άλλος τρόπος για τα άτομα με αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να παραμείνουν ενυδατωμένα, λέει η Angelina Bañuelos-Gonzalez, M.S., RDN, πιστοποιημένη ειδικός στη φροντίδα του διαβήτη στο Nudj Health. Η αφυδάτωση αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων γλυκόζης, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top