Μαρούλι: Το φυλλώδες λαχανικό που προστατεύει από χρόνιες παθήσεις, βοηθάει στην απώλεια βάρους και δυναμώνει τον εγκέφαλο

λαχανικό, μαρούλι

Πρόκειται για ένα σούπερ λαχανικό που οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά υποτιμούν τη θρεπτική αξία του. Ωστόσο, μπορεί να κάνει πολλά για την υγεία σας.

Είναι εξίσου καλό για εσάς όσο το λάχανο ή το σπανάκι. Και επειδή συνήθως τρώγεται ωμό, λαμβάνετε τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά του, καθώς τα ωμά λαχανικά διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα μαγειρεμένα.

Τα σημαντικότερα οφέλη του

  1. Προστατεύει από χρόνιες παθήσεις
  2. Βοηθά στην απώλεια βάρους
  3. Χτίζει γερά οστά και ενισχύει τον εγκέφαλο
  4. Σας κρατάει ενυδατωμένους

1. Προστατεύει από χρόνιες παθήσεις

Το μαρούλι είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά. Αυτές οι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα σας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούν φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσουν σε οφθαλμικές παθήσεις, διαβήτη και άλλες χρόνιες παθήσεις, σύμφωνα με την clevelandclinic.org.

Το μαρούλι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε:

  • Ανθοκυανίνες: Αυτό το φλαβονοειδές καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στο κόκκινο μαρούλι. Είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα φύλλα το κόκκινο χρώμα τους.
  • Καροτενοειδή: Τα καροτενοειδή περιλαμβάνουν λουτεΐνη και βήτα-καροτίνη. Το σώμα σας μετατρέπει τη βήτα-καροτίνη σε βιταμίνη Α, την οποία χρειάζεστε για καλή όραση και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Λουτεΐνη: Λέγεται η «βιταμίνη των ματιών» επειδή προστατεύει τα μάτια σας από τη φθορά του ήλιου. Μπορεί επίσης να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια ασθένεια των ματιών που προκαλεί απώλεια όρασης.

2. Βοηθά στην απώλεια βάρους

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μιας μικρής σαλάτας πριν από το κύριο πιάτο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο χορτάτοι. Ως αποτέλεσμα, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματός σας. Τα ευρήματα δείχνουν ότι το να ξεκινήσετε το γεύμα σας με σαλάτα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους ή να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

3. Χτίζει γερά οστά και ενισχύει τον εγκέφαλο

Οι περισσότερες ποικιλίες μαρουλιού είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Κ. Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη Κ για να χτίσει γερά οστά και να πήξει το αίμα σας.

Μια μερίδα δηλαδή ένα φλιτζάνι μαρούλι έχει περισσότερο από το 20% της ημερήσιας ποσότητας που συνιστάται για ενήλικες.
Το μαρούλι Iceberg παρέχει το 10% έως 19% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης Κ.

Η βιταμίνη Κ, μαζί με τη λουτεΐνη και το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας μνήμης. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι μια καθημερινή μερίδα πράσινα φυλλώδη λαχανικά βελτίωσε τη μνήμη στους ανθρώπους καθώς γερνούσαν.

4. Σας κρατάει ενυδατωμένους

Το 95% του βάρους του μαρουλιού προέρχεται από νερό. Έτσι, όταν τρώτε μαρούλι, ξεδιψάτε επίσης. Και η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό σας χορταίνει γρηγορότερα, συμβάλλοντας στον περιορισμό της πείνας και στην πρόληψη της υπερφαγίας.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top