Διαβήτης: Φρουτώδης αναπνοή, σκούρο δέρμα στον λαιμό και άλλα 9 ασυνήθιστα συμπτώματα

διαβήτης

Ο διαβήτης επηρεάζει περίπου 1 εκατομμύριο Έλληνες, ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν την πάθηση χωρίς να έχουν διαγνωστεί, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στα πιο ασυνήθιστα συμπτώματα που οι άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν.

Η χρόνια ασθένεια, που καθιστά το σώμα ανίκανο να παράγει αρκετή ινσουλίνη ή να δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη, έχει ως αποτέλεσμα εξαιρετικά υψηλές ποσότητες γλυκόζης στο αίμα. Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μάθει πώς να αντιμετωπίζουν την πάθηση, κάποιοι άλλοι μπορεί να περάσουν πιο δύσκολα προσπαθώντας να διατηρήσουν ένα υγιές επίπεδο σακχάρου στο αίμα.

Σύμφωνα με το Diabetes UK, περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαβήτη, ενώ 850.000 άνθρωποι ζουν εν αγνοία τους με την πάθηση. Υπάρχουν 11 σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένης της μάλλον ευδιάκριτης μυρωδιάς της αναπνοής, όπως αυτή των φρούτων. Άλλοι δείκτες μπορεί να περιλαμβάνουν εναλλαγές διάθεσης και αλλαγή στις σεξουαλικές συνήθειες. Παρακάτω εξερευνούμε αυτά τα μοναδικά συμπτώματα.

11 ασυνήθιστα σημάδια του διαβήτη

 1. Σκουρότερο δέρμα στο λαιμό
 2. Φρουτώδης αναπνοή
 3. Ζαλάδα
 4. Σεξουαλική δυσλειτουργία
 5. Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις
 6. Αλλαγές στην όραση
 7. Αλλαγές στη διάθεση
 8. Κνησμός
 9. Επώδυνα άκρα
 10. Ξηροστομία
 11. Απώλεια βάρους

1. Σκουρότερο δέρμα στο λαιμό

Το πιο σκούρο δέρμα μπορεί να είναι ένας πιθανός δείκτης, αλλά ιδιαίτερα ένα διαφορετικό τονισμένο σημάδι στο λαιμό σας, μπορεί να είναι αποκαλυπτικό. Η πάθηση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως acanthosis nigricans, μπορεί επίσης να εντοπιστεί στη βουβωνική χώρα και τις μασχάλες.

2. Φρουτώδης αναπνοή

Αυτό το σύμπτωμα είναι μάλλον ασυνήθιστο αλλά είναι συγκεκριμένα γνωστό ως διαβητική κετοξέωση. Οι γιατροί σάς έχουν συμβουλεύσει να ελέγξετε για ένα φρουτώδες άρωμα στην αναπνοή σας. Η κατάσταση λέγεται ότι είναι μια σοβαρή παρενέργεια και οι πάσχοντες καλούνται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Η περίσσεια κετόνης στην κυκλοφορία του αίματος συνήθως εξέρχεται από το σώμα μέσω των ούρων. Αλλά όταν το σώμα αρχίζει να διασπά τα λιπώδη κύτταρα για ενέργεια ως αντικατάσταση της αδυναμίας χρήσης ινσουλίνης, μπορεί να οδηγήσει σε μια φρουτώδη αναπνοή.

3. Ζαλάδα

Ένα άλλο σύμπτωμα έχει καταγραφεί ως ζαλάδα καθώς ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει ναυτία και ζάλη του λόγω υψηλού σακχάρου στο αίμα. Η αύξηση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης μπορεί να προκαλέσει συνεχή ούρηση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Εάν αφυδατωθείτε, αυτό μπορεί επίσης να εμποδίσει τη μνήμη σας.

4. Σεξουαλική δυσλειτουργία

Οι άνδρες με διαβήτη τύπου 2 έχουν προειδοποιηθεί ότι μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσουν στύση. Δυστυχώς, η στυτική δυσλειτουργία έχει ονομαστεί ως σύμπτωμα διαβήτη λόγω του υψηλού σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να διαταράξει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία που ωθούν το αίμα στο πέος. Αν και εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες, οι γυναίκες που επηρεάζονται από υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεαστούν από τη χαμηλή διέγερση και την έλλειψη λίπανσης.

5. Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Δυστυχώς, ο διαβήτης μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, γεγονός που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων όπως μύκητες ή λοιμώξεις του δέρματος. Άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν κολπικές λοιμώξεις, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και λοιμώξεις του δέρματος.

6. Αλλαγές στην όραση

Οι ειδικοί τόνισαν επίσης ότι οι αλλαγές στην όρασή σας μπορούν επίσης να υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχετε διαβήτη. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα υγρών στα μάτια σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, δυσκολία εστίασης σε αντικείμενα ή πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας.

7. Αλλαγές στη διάθεση

Ένα άλλο σημάδι αδιάγνωστου διαβήτη μπορεί να είναι μια αλλαγή στη διάθεσή σας, όπως το να αισθάνεστε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο. Οι εναλλαγές της διάθεσης μπορεί να είναι αποτέλεσμα ξαφνικών αλλαγών στο σάκχαρο του αίματος, το οποίο μπορεί να ισχύει και με χαμηλά ή πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, το συναίσθημα ευερεθιστότητας λέγεται ότι είναι μόνο προσωρινό, με τα συναισθήματα να αναμένεται να αποκατασταθούν μόλις τα επίπεδά σας γίνουν πιο σταθερά.

8. Κνησμός

Ένας άλλος δείκτης ότι μπορεί να έχετε διαβήτη είναι μια ξαφνική αίσθηση κνησμού ή ξεφλούδισμα του δέρματος, ειδικά στα χέρια και στα πόδια σας. Οι ασθενείς που παραμένουν αδιάγνωστοι μπορεί να έχουν κατεστραμμένες νευρικές ίνες που οδηγεί σε κνησμό. Επιπλέον, θα μπορούσε να υπάρξει εξασθενημένη κυκλοφορία στα άκρα σας εάν εμφανίσετε βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία.

9. Επώδυνα άκρα

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα. Εάν λάβει χώρα αυτή η αντίδραση, μπορεί να υποφέρετε από πόνο ή κράμπες. Έχει αναφερθεί ότι ο πόνος εμφανίζεται στα πόδια. Εναλλακτικά, μπορεί να παρατηρήσετε μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αίσθημα καύσου στα άκρα σας.

10. Ξηροστομία

Αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να υποφέρουν από ξηροστομία κατά καιρούς, έχει επίσης χαρακτηριστεί ως βασικό σημάδι του διαβήτη. Αυτό οφείλεται στο υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει ξηροστομία, αλλά τείνει να επηρεάζει άτομα με διαβήτη, επειδή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μειώνει τη ροή του σάλιου.

Το πολύ λίγο σάλιο στο στόμα είναι πρόδρομος για την τερηδόνα και την ασθένεια των ούλων. Παραδόξως, η ξηροστομία μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και μετά από διάγνωση διαβήτη. Η ξηροστομία είναι μια παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη.

11. Απώλεια βάρους

Μπορεί να παρατηρήσετε ξαφνική πτώση του σωματικού βάρους όταν το σώμα δυσκολεύεται να δημιουργήσει ή να χρησιμοποιήσει σωστά την ινσουλίνη. Όταν συμβεί αυτό, τα κύτταρα σας δεν μπορούν να πάρουν τη σωστή ποσότητα γλυκόζης για να χρησιμοποιήσουν για ενέργεια. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους, καθώς το σώμα αναγκάζεται να κάψει λίπος και μυϊκή μάζα για ενέργεια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top