Το σούπερ ρόφημα που αυξάνει το μεταβολισμό, ρυθμίζει το σάκχαρο και ενισχύει την υγεία του εντέρου

ρόφημα, κουρκουμας

Μπορείτε να παρασκευάσετε αυτό το ρόφημα από μια κίτρινη ρίζα που φημίζεται για τα πολυάριθμα οφέλη της στην υγεία, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των πολλών χρήσεων του, το ρόφημα αυτό συχνά προβάλλεται ως ένας φυσικός τρόπος για την τόνωση του μεταβολισμού. Δείτε μερικούς από τους πιο σημαντικούς λόγους για τους οποίους θεωρείται καλό για την υγεία και πως ενισχύει και βελτιώνει τον μεταβολισμό.

Τα οφέλη του ροφήματος

  1. Τονώνει τον μεταβολισμό
  2. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
  3. Θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη
  4. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  5. Ελέγχει την όρεξη
  6. Αυξημένη καύση λίπους

 

1. Τονώνει τον μεταβολισμό

Ο ακατέργαστος κουρκουμάς είναι πλούσιος σε κουρκουμίνη, μια βιοδραστική ένωση γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. Η κουρκουμίνη έχει συνδεθεί με αυξημένο μεταβολισμό ενισχύοντας δυνητικά την καύση λίπους και συμβάλλοντας στη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να εμποδίσει τις μεταβολικές διεργασίες.

Ο κουρκουμάς είναι γνωστό ότι έχει θερμογόνο επίδραση στο σώμα, που σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή θερμότητας. Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, επιταχύνοντας την καύση θερμίδων και συμβάλλοντας στη διαχείριση του βάρους.

2. Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, βοηθώντας τον οργανισμό να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη πιο αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιή μεταβολισμό.

3. Θεωρείται ότι βοηθά στην πέψη

Με την ενίσχυση της παραγωγής χολής, ο κουρκουμάς υποστηρίζει τη διάσπαση των λιπών στο πεπτικό σύστημα, διευκολύνοντας δυνητικά την καλύτερη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τον μεταβολισμό.

Μια υγιής μικροχλωρίδα του εντέρου αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως παράγοντας που επηρεάζει το μεταβολισμό. Ο κουρκουμάς έχει μελετηθεί για τις πιθανές πρεβιοτικές του επιδράσεις, προάγοντας την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο και συμβάλλοντας στη συνολική υγεία του εντέρου.

4. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η χρόνια φλεγμονή σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της κουρκουμίνης στον ακατέργαστο κουρκουμά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής, δημιουργώντας ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για τη βέλτιστη μεταβολική λειτουργία.

5. Ελέγχει την όρεξη

Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξης, δυνητικά επηρεάζοντας παράγοντες όπως ο έλεγχος της ποσότητας του φαγητού και των σνακ. Αυτό μπορεί να υποστηρίξει έμμεσα τη διαχείριση βάρους και έναν υγιή μεταβολισμό.

6. Αυξημένη καύση λίπους

Η κουρκουμίνη έχει συνδεθεί με αυξημένη καύση λίπους ενισχύοντας τη δραστηριότητα ορισμένων ενζύμων καύσης λίπους. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει σε έναν πιο αποτελεσματικό μεταβολισμό, ιδιαίτερα όσον αφορά στη χρησιμοποίηση του αποθηκευμένου λίπους για ενέργεια.

Ο κουρκουμάς έχει αποδείξει την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Τα σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν στη διατήρηση της ενέργειας και αποτρέπουν τις αυξομειώσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λιγούρες και υπερφαγία.

Ο κουρκουμάς παρουσιάζει προσαρμογόνες ιδιότητες, βοηθώντας το σώμα να προσαρμοστεί σε στρεσογόνους παράγοντες. Μετριάζοντας τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα, ο κουρκουμάς υποστηρίζει τη συνολική ευεξία, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει θετικά τη μεταβολική μας υγεία.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top