Μύρτιλα: Η υπερτροφή που δυναμώνει την καρδιά, ενισχύει τη μνήμη και βελτιώνει την υγεία του εντέρου

υπερτροφή, μύρτιλα

Είναι μια υπερτροφή που μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι γεμάτη με θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγγάνιο. Περιέχει επίσης  αντιοξειδωτικά που μπορεί να αποτρέψουν πολλές παθήσεις.

Το μικρό αυτό φρούτο, αποτελεί μια υπετροφή, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την υγεία της καρδιάς, προστατεύει από τον καρκίνο, βελτιώνει τη μνήμη και προσφέρει πολλά  οφέλη για την υγεία.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, τα σημαντικότερα οφέλη της κατανάλωσης μύρτιλων και δείτε γιατί αξίζει να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Τι είναι τα μύρτιλα

Το μύρτιλο είναι ένα από τα διάφορα είδη φυτών χαμηλής ανάπτυξης της οικογένειας των ερεικοειδών, και  ανήκει στα μυρτοειδή.

Τα 5 σημαντικότερα οφέλη

  1. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
  2. Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου
  3. Βελτιώνουν τη μνήμη
  4. Βοηθούν στην υγεία του εντέρου
  5. Δυναμώνουν τα οστά

 

1. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα μύρτιλα περιέχουν ένα είδος φλαβονοειδούς που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες μπορεί να προστατεύσει την καρδιά σας. Σε μια μελέτη φάνηκε ότι, οι γυναίκες που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες, όπως βατόμουρα και φράουλες, τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 32%.

Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες των μύρτιλων μπορεί επίσης να προσφέρει οφέλη για την καρδιά. Μελέτες έχουν βρει ότι η υψηλή πρόσληψη διαιτητικών ινών μπορεί να μειώσει τα ποσοστά εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτου λόγω αυτών.

2. Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου

Τα μύρτιλα διαθέτουν από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών που καταπολεμούν τις ασθένειες, που μπορεί να προστατεύουν και από τον καρκίνο. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα του εν λόγω φρούτου μπορεί να βοηθήσει ώστε τα καρκινικά κύτταρα να καταστούν πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της θεραπείας με ακτινοβολία.

Τα αντιοξειδωτικά στα μύρτιλα μπορεί επίσης να μειώσουν την ανώμαλη κυτταρική ανάπτυξη, η οποία τροφοδοτεί τον καρκίνο.

3. Βελτιώνουν τη μνήμη

Η κατανάλωση μύρτιλων μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των λειτουργιών ανάκλησης της μνήμης σας. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα του φρούτου είναι υπεύθυνα για την ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης διαπίστωσε ότι η ένταξη τουλάχιστον μίας μερίδας μύρτιλων την εβδομάδα στη διατροφή ηλικιωμένων γυναικών επιβράδυνε τη φθορά των γνωστικών τους λειτουργιών κατά 2,5 χρόνια.

4. Βοηθούν στην υγεία του εντέρου

Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στα μύρτιλα θα μπορούσε να βελτιώσει την πεπτική σας υγεία. Επιπλέον, τα μύρτιλα είναι πλούσια σε ενώσεις που δρουν σαν πρεβιοτικά, τα οποία προάγουν υγιή βακτήρια στο έντερο.

5. Δυναμώνουν τα οστά

Τα βατόμουρα είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της αντοχής των οστών. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top