Βαλεριάνα: Το σούπερ βότανο που ανακουφίζει από στρες, πόνους περιόδου και πονοκέφαλο

βότανο

Αυτό το βότανο είναι γνωστό ότι καταπολεμά την αϋπνία. Σε αυτό το άρθρο, ωστόσο, θα εξετάσουμε 4 άγνωστα οφέλη του.

Δεν μπορείτε να κλείσετε μάτι; Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες αυτό το βότανο θα σας βοηθήσει καθώς θα το βρείτε και σε συμπληρώματα για την καταπολέμηση της αϋπνίας. Δείτε, όμως, τι άλλο μπορεί να κάνει για σας.

Τι είναι η βαλεριάνα;

Η ρίζα της βαλεριάνας είναι μέρος του φυτού της βαλεριάνας. Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) είναι ένα βότανο εγγενές στην Ευρώπη και την Ασία που τώρα αναπτύσσεται σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.

Μέρη του φυτού βαλεριάνας, συμπεριλαμβανομένων των ριζών της, έχουν φαρμακευτικές ιδιότητες και έτσι χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα.

Πιθανά οφέλη της βαλεριάνας

  1. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης
  2. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης
  3. Μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο της περιόδου
  4. Μπορεί να είναι χρήσιμο για πονοκεφάλους τύπου έντασης

1. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης

Λόγω των ηρεμιστικών ιδιοτήτων του, οι άνθρωποι μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα ρίζας βαλεριάνας για να μειώσουν το άγχος.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 300 mg εκχυλίσματος ρίζας βαλεριάνας την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες οδήγησε σε σημαντική μείωση στις εγκεφαλικές δραστηριότητες που σχετίζονται με το άγχος σε άτομα που βίωναν έντονο ψυχολογικό στρες.

Άλλα ευρήματα μελέτης υποδηλώνουν ότι η λήψη ρίζας βαλεριάνας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους που σχετίζονται με την έλλειψη ύπνου και ορισμένες παθήσεις, όπως η νεφρική νόσος.

Παρόλο που η ρίζα της βαλεριάνας φαίνεται να έχει ιδιότητες κατά του άγχους, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση της βαλεριάνας για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή.

2. Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Μια μικρή μελέτη του 2021 σε 39 άτομα έδειξε ότι η ρίζα βαλεριάνας μπορεί επίσης να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μεταξύ των ατόμων που υποβλήθηκαν σε αιμοκάθαρση (μια θεραπεία που απαιτείται όταν οι νεφροί σας δεν λειτουργούν σωστά), εκείνοι που έπαιρναν ένα συμπλήρωμα ρίζας βαλεριάνας κάθε μέρα για ένα μήνα είχαν σημαντική βελτίωση σε συμπτώματα που σχετίζονταν με την κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

3. Μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο της περιόδου

Εάν αισθάνεστε πόνο πριν ή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να σας βοηθήσει να απαλύνετε τα συμπτώματά σας. Αυτό συμβαίνει επειδή η ρίζα βαλεριάνας μπορεί να καταστείλει τους μυϊκούς σπασμούς και να ανακουφίσει τον πόνο.

Σε μια μελέτη, 100 φοιτήτριες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS), που αποτελεί ένα σύνολο συμπτωμάτων, όπως κόπωση και ευερεθιστότητα που εμφανίζονται συνήθως μία έως δύο εβδομάδες πριν από την έμμηνο ρύση, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η ομάδα θεραπείας λάμβανε δύο κάψουλες που περιείχαν ρίζα βαλεριάνας καθημερινά κατά τις τελευταίες επτά ημέρες του εμμηνορροϊκού τους κύκλου για τρεις μήνες. Η άλλη ομάδα λάμβανε εικονικό φάρμακο.

Η ομάδα με λάμβανε βαλεριάνα ανέφερε λιγότερο σοβαρά σωματικά συμπτώματα του PMS, όπως μυϊκό πόνο και ευαισθησία στο στήθος, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το πώς τα συμπληρώματα βαλεριάνας επηρεάζουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την περίοδο.

4. Μπορεί να είναι χρήσιμη για πονοκεφάλους τάσης

Οι πονοκέφαλοι τύπου τάσης είναι το πιο κοινό είδος πονοκεφάλου. Μπορούν να αναπτυχθούν όταν οι μύες του κεφαλιού και του λαιμού συστέλλονται ως απάντηση στο στρες, τη σωματική εργασία, τους τραυματισμούς ή την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή η βαλεριάνα έχει αναλγητικά και ηρεμιστικά αποτελέσματα, το βότανο θα μπορούσε να είναι μια σημαντική φυσική θεραπεία για άτομα που έχουν πονοκεφάλους τέτοιου τύπου.

Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα άτομα με πονοκεφάλους τύπου τάσης που έλαβαν θεραπεία με 530 mg εκχυλίσματος ρίζας βαλεριάνας την ημέρα για ένα μήνα παρουσίασαν σημαντικές μειώσεις στη σοβαρότητα του πονοκεφάλου σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top