Το θρεπτικό όσπριο που προστατεύει την καρδιά και αδυνατίζει

κόκκινες φακές όσπριο

Αυτό το όσπριο, εκτός από πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, έχει αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και γευστικό, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για τη διατροφή μας.

Αυτή η υπερτροφή – όσπριο έχει λίγες θερμίδες και είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στο λευκό αλεύρι που έχει μηδενικά θρεπτικά συστατικά. Ποιο είναι;

Λούπινο: Τι είναι και πώς ρίχνει χοληστερίνη, σάκχαρο και πίεση – Πού θα το βρείτε

Κόκκινες φακές: Ποια είναι τα διατροφικά στοιχεία

Εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης: 1 μπολ (περίπου 50 g) μαγειρεμένης κόκκινης φακής περιέχει 12 g πρωτεΐνης που ουσιαστικά μεταφράζεται στο 30% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης. Καθιστώντας το έτσι μια καταπληκτική πηγή φυτικής πρωτεΐνης για vegans και vegetarians.

  • Καλή πηγή φυτικών ινών: Οι κόκκινες φακές είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κόκκινη φακή περιέχει 15 γραμμάρια φυτικών ινών που μεταφράζεται σε περίπου 45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.
  • Υψηλή σε βασικά μέταλλα: Οι κόκκινες φακές είναι καλή πηγή σιδήρου και μαγνησίου.
  • Χαμηλές σε θερμίδες: Οι κόκκινες φακές είναι ιδανικές για όσους προσέχουν τις θερμίδες τους. Ένα μπολ μαγειρεμένες φακές περιέχει μόνο 168 θερμίδες.
  • Πλούσιες σε βιταμίνες: Οι κόκκινες φακές χρησιμεύουν ως καλή πηγή βιταμινών, ιδιαίτερα φυλλικού οξέος που είναι ένας τύπος βιταμίνης του συμπλέγματος Β.

Κόκκινες φακές και 6 οφέλη

  1. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς
  2. Βοηθούν στη διαχείριση βάρους
  3. Συμβάλλου στην υγεία της εγκυμοσύνης
  4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
  5. Σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
  6. Παρέχουν ενέργεια

1. Ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ. Οι κόκκινες φακές βοηθούν στην υποστήριξη μιας υγιούς καρδιάς. Το μαγνήσιο βελτιώνει τη ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα. Το φυλλικό οξύ βοηθά στην πρόληψη της βλάβης στα τοιχώματα των αρτηριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες στις κόκκινες φακές βοηθά στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.

2. Βοηθούν στη διαχείριση βάρους

Οι κόκκινες φακές βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση του βάρους αφού έχουν χαμηλή θερμιδική αξία εκτός από το ότι είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Λόγω αυτών των δύο θρεπτικών συστατικών, τείνουμε να νιώθουμε χορτάτοι πιο γρήγορα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας έτσι την επιθυμία να καταναλώνουμε ανθυγιεινά σνακ μεταξύ των γευμάτων. Μας βοηθά επίσης να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής και τελικά μας βοηθά να αποτρέψουμε τη συσσώρευση περιττού βάρους.

3. Συμβάλλουν στην υγεία της εγκυμοσύνης

Είναι ωφέλιμο να συμπεριλάβετε τις κόκκινες φακές στη διατροφή σαν εάν είστε έγκυος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, η κόκκινη φακή είναι μια καλή πηγή φυλλικού οξέος, το οποίο είναι εξαιρετικά απαραίτητο για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών.

4. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό

Η αφθονία των απαραίτητων βιταμινών, αντιοξειδωτικών και μετάλλων στις κόκκινες φακές ενισχύει το ανοσοποιητικό. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν επίσης στην καταστροφή των ελεύθερων ριζών και μειώνουν τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στα κύτταρα και τους ιστούς, χρησιμεύοντας έτσι ως αντιγηραντικός παράγοντας που προάγει το υγιές δέρμα.

5. Σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι κόκκινες φακές έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πλούσιες σε διαιτητικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων διασφαλίζει την πρόληψη ξαφνικών αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα. Υποστηρίζοντας έτσι σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για τους διαβητικούς.

6. Παρέχουν ενέργεια

Η κόκκινη φακή παρέχει σύνθετους υδατάνθρακες αργής καύσης που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να διασπαστούν, παρέχοντας έτσι περισσότερη ενέργεια στο σώμα. Εκτός από αυτό, οι κόκκινες φακές είναι μια καλή πηγή σιδήρου που παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα και στην παραγωγή ενέργειας.

Δεδομένου ότι η ανεπάρκεια σιδήρου είναι μία από τις κύριες αιτίες της κόπωσης, οι κόκκινες φακές θα ήταν μια καλή προσθήκη στη διατροφή σας, ειδικά για τις έγκυες γυναίκες και όσες έχουν περίοδο, τα παιδιά και τους εφήβους που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου.

Scroll to Top