Kiwano: Διατροφική αξία, οφέλη και παρενέργειες – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

φρούτο Kiwano

Γνωρίστε ένα τροπικό φρούτο που αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.

Αν και δεν είναι ένα φρούτο που θα βρείτε πολύ εύκολα στο μανάβικο  της γειτονιάς σας, η συμπερίληψή του στη διατροφή σας μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμη για τον οργανισμό σας.

Τι είναι το Kiwano;

Το κιβάνο (Kiwano ) είναι ένα τροπικό φρούτο που προέρχεται από την Αφρική, την Αυστραλία και κάποια νησιά στον Ειρηνικό. Είναι μέλος της οικογένειας των αγγουριών. Όταν είναι ώριμο, η φλούδα του είναι πορτοκαλί και καλύπτεται από αιχμηρά αγκαθάκια. Το εσωτερικό του καρπού περιέχει πολτό σαν ζελέ και βρώσιμους σπόρους.

Kiwano: Διατροφική αξία

Ένα kiwano περιέχει:

  • Θερμίδες: 103
  • Λίπη: 2.9 g
  • Νάτριο: 4.7 mg
  • Υδατάνθρακες: 17.6 g
  • Πρωτεΐνες: 4.1 g

Kiwano: Οφέλη

  1. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση
  2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
  3. Βοηθάει να έχουμε υγιές δέρμα
  4. Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς
  5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

φρούτο

1. Μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση

Το Kiwano περιέχει μαγνήσιο και ψευδάργυρο – δύο μέταλλα που σχετίζονται στενά με την ψυχική υγεία και τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου.

Τόσο το μαγνήσιο όσο και ο ψευδάργυρος εμπλέκονται στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν τη διάθεση και η έλλειψή τους συνδέεται με ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με τη διάθεση, όπως η κατάθλιψη και το άγχος.

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης αξιολογήθηκε η χρήση μαγνησίου για τη θεραπεία ήπιας κατάθλιψης και αγχώδεις διαταραχές σε 126 άτομα. Όσοι έλαβαν μαγνήσιο ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματά τους.

Συνολικά, ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την καλύτερη κατανόηση του ρόλου του μαγνησίου και του ψευδαργύρου στη βελτίωση της διάθεσης ή στην πρόληψη και θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά η κατανάλωση άφθονων τροφών πλούσιων σε μεταλλικά στοιχεία όπως το kiwano σίγουρα δεν μπορεί να βλάψει.

2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το συγκεκριμένο φρούτο παρέχει θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την αναδόμηση των οστών και συμβάλλουν τη διατήρηση της αντοχής τους, όπως το μαγνήσιο, η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος.

3. Βοηθάει να έχουμε υγιές δέρμα

Η βιταμίνη C και που περιέχει το  kiwano μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή κολλαγόνου, να επιταχύνει την επούλωση πληγών, ενώ μας παρέχει  προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

4. Θωρακίζει την υγεία της καρδιάς

Το Kiwano  αποτελεί μια πλούσια πηγή μαγνησίου και καλίου. Αυτά τα μέταλλα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή στον οργανισμό μας, ενώ αποτρέπουν τη συσσώρευση αρτηριακής πλάκας και βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

5. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το συγκεκριμένο φρούτο μας προσφέρει επίσης πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του ψευδάργυρου, του σιδήρου και του μαγνησίου.

Πώς να το καταναλώσετε

Το kiwano μπορεί να καταναλωθεί με πολλούς τρόπους. Μπορείτε είτε να το φάτε σκέτο ως σνακ είτε να συνδυάσετε τη σάρκα του με άλλα φρούτα, για να φτιάξετε ένα απολαυστικό ρόφημα.

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Όντας μέλος της οικογένειας των κολοκυνθοειδών, το kiwano μπορεί να περιέχουν τριτερπενοειδή, ιδιαίτερα την κουκουρβιτακίνη-Β. Αυτό μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές όπως στομαχόπονο, εμετό και διάρροια.

Όλο Υγεία

Scroll to Top