Υπάρχει μια τροφή που φαίνεται να προστατεύει αποτελεσματικά την υγεία των οστών σε κάθε ηλικία και δεν είναι το γάλα. Η θρεπτική της δράση έχει τραβήξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση του σκελετού.
10 πράγματα που βλάπτουν τα οστά σας – Πώς να τα διατηρήσετε γερά και δυνατά
Η τροφή που ενισχύει τα οστά καλύτερα και από το γάλα
Η κατευθυντήριες οδηγίες για προστατεύσουμε τα οστά μας μεγαλώνοντας περιλαμβάνουν απλές καθημερινές συνήθειες όπως το να τρώμε συχνά τροφές πλούσιες σε ασβέστιο π.χ. τυρί, γάλα, γιαούρτι ή πράσινα λαχανικά (ή μεταλλικό νερό καθημερινά), να παίρνουμε βιταμίνη D τρώγοντας αυγά, τυρί ή λιπαρά ψάρια τακτικά, να είμαστε έξω τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα για ήλιο, να πίνουμε το πολύ μια φορά την εβδομάδα αλκοόλ, να κάνουμε ασκήσεις όπως πεζοπορία, γυμναστική ή χορό τουλάχιστον 2 ώρες την εβδομάδα και να περπατάμε συνολικά 150 λεπτά την εβδομάδα.
Σύμφωνα με το National Council on Aging, οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν οστική πυκνότητα πιο γρήγορα μετά τα 50, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση. Το Bone Health and Osteoporosis Foundation σημειώνει ότι οι γυναίκες, ειδικά, υφίστανται σημαντική οστική απώλεια στα χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, με την πυκνότητα να μειώνεται έως και κατά 20%.
Όπως βλέπετε η διατροφή διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της οστικής μάζας. Υπάρχει, όμως, ένα τρόφιμο που ξεχωρίζει και δεν περιλαμβάνεται στην παραπάνω λίστα.
Καθώς οι ανησυχίες για την υγεία των οστών αυξάνονται με την ηλικία, οι διατροφολόγοι στρέφουν την προσοχή σε ένα ταπεινό γαλακτοκομικό προϊόν, που ίσως είναι πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι φαίνεται.
Τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα οστά σας
Η διαπιστευμένη διαιτολόγος Amy Davis δήλωσε στο Prevention ότι οι διατροφές που ενισχύουν την υγεία των οστών βασίζονται σε αρκετά βασικά θρεπτικά συστατικά. Αυτά περιλαμβάνουν ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, όλα συνεργάζονται για να διατηρούν τον σχηματισμό των οστών, τη δύναμη και τη μυϊκή μάζα.
Ανάμεσα στις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτά τα απαραίτητα στοιχεία, μία ξεχωρίζει για τα συγκεντρωμένα οφέλη της: το cottage cheese.
Τα οφέλη από το τυρί cottage
Το cottage cheese μπορεί να μη φαίνεται εντυπωσιακό, αλλά είναι από τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να καταναλώσετε για να διατηρήσετε τα οστά σας σε καλή κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.
«Το cottage cheese είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου», δήλωσε ο Daniel Wiznia, ειδικός στην ορθοπεδική από την Yale School of Medicine, στο ρεπορτάζ του Prevention. Η Davis πρόσθεσε ότι, ενώ το ασβέστιο παρέχει την πρώτη ύλη για τον οστικό ιστό, η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της υπάρχουσας δομής των οστών.
Το cottage cheese περιέχει επιπλέον θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη υγεία των οστών. Μελέτη από το περιοδικό Molecules υποδεικνύουν ότι το σελήνιο παίζει ρόλο στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, ενώ έρευνες στο Frontiers in Endocrinology δείχνουν ότι το μαγνήσιο υποστηρίζει την ανάπτυξη των οστών και μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της οστεοπόρωσης.
Με το πλούσιο διατροφικό του προφίλ, το cottage cheese αναδεικνύεται ως μία από τις πιο αποτελεσματικές καθημερινές τροφές για την ενίσχυση της υγείας των οστών. Οι ειδικοί λένε πως η ενσωμάτωσή του στα γεύματα προσφέρει έναν πρακτικό και ισχυρό ενισχυτικό παράγοντα σε μια διατροφή που υποστηρίζει την οστική πυκνότητα, ειδικά καθώς αλλάζουν οι ανάγκες του σώματος με την ηλικία.
Η μικρή αλλαγή στο περπάτημα που θα σας αδυνατίσει και θα κάνει πιο γερά τα οστά σας
Τι είναι το cottage cheese;
Σύμφωνα με την ULCA Health, πολλοί άνθρωποι παραλείπουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα ή, με άλλα λόγια, δεν καλύπτουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και αποφεύγετε τα τυριά λόγω ανησυχιών για τις θερμίδες και τα λιπαρά, υπάρχει μια απλή λύση που αξίζει να εξετάσετε: το cottage cheese.
Συχνά παραβλέπεται σε σύγκριση με πιο δημοφιλή γαλακτοκομικά όπως το γιαούρτι, αλλά το cottage cheese αποτελεί στην πραγματικότητα μία από τις πιο έξυπνες επιλογές για άτομα που προσέχουν το βάρος τους, σύμφωνα με την ULCA Health.
Είναι χαμηλό σε θερμίδες, χορταστικό και γεμάτο με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά τα οφέλη του δεν σταματούν εκεί. Παρασκευάζεται από πηγμένο γάλα όταν προστίθεται οξύ σε παστεριωμένο αγελαδινό γάλα, και έχει χαρακτηριστική απαλή, «κοκκώδη» υφή, είτε με μικρούς είτε με μεγάλους κόκκους. Κυκλοφορεί σε άπαχη, χαμηλών λιπαρών και πλήρη εκδοχή, καθεμιά με διαφορετικό διατροφικό προφίλ.
Το cottage cheese χαρακτηρίζεται ως «τροφή ενίσχυσης της διατροφής» επειδή προσφέρει πλούσια θρεπτική αξία χωρίς τα πρόσθετα σάκχαρα και τα κορεσμένα λιπαρά που υπάρχουν σε πολλά άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το μεγαλύτερό του πλεονέκτημα είναι η πρωτεΐνη: μία μόνο μερίδα περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά ή το γιαούρτι, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για μυϊκή ανάπτυξη, υποστήριξη του μεταβολισμού και παρατεταμένο κορεσμό.
