Το ρόφημα που αντιμετωπίζει τις φλεγμονές, δυναμώνει τις αρθρώσεις και ισορροπεί τις ορμόνες σύμφωνα με ειδικό του Κλίβελαντ

ρόφημα

Το συγκεκριμένο ρόφημα είναι φυσικά χωρίς ζάχαρη και δεν περιέχει καφεΐνη. Μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε υγιείς χάρη στα πολύτιμα συστατικά του.

Το συγκεκριμένο ρόφημα έχει πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό μας από την βλαβερή επίδραση των ελευθέρων ριζών. Ωστόσο τα οφέλη του δεν σταματούν εκεί.

Ο φρέσκος δυόσμος περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, αλλά μόνο σε μικρές ποσότητες – θα ήταν δύσκολο να λάβετε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα μόνο από το τσάι (έγχυμα)  δυόσμου. Όμως, το περιέχει αντιοξειδωτικά , τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που οφείλονται στις ελεύθερες ρίζες .

«Το μαύρο τσάι είναι γνωστό ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Αλλά αν δεν σας αρέσει η γεύση του μαύρου τσαγιού, το τσάι δυόσμου είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση και έχει συγκρίσιμο αριθμό αντιοξειδωτικών», λέει η διαιτολόγος Natalie Romito, RDN, LD . «Και όλα τα τσάγια βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου πολλών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου , του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων ».

Διαβάστε ακόμη: Γλυκαντικά: O σημαντικός ρόλος τους στην απώλεια βάρους

Που μπορεί να βοηθήσει το τσάι δυόσμου:

Βελτιώνει την ορμονική ανισορροπία

Έως και 5 εκατομμύρια γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες ζουν με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) — μια πάθηση  που χαρακτηρίζεται από σοβαρή ορμονική ανισορροπία. Τα άτομα με PCOS συνήθως έχουν:

  • Υψηλά επίπεδα ανδρογόνων, μια ομάδα ανδρικών ορμονών του φύλου που περιλαμβάνει τεστοστερόνη.
  • Χαμηλά επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) και ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), των ορμονών που είναι υπεύθυνες για τη σεξουαλική λειτουργία

Σε σχετική μελέτη μια μελέτη , φάνηκε ότι άτομα με PCOS που έπιναν τσάι μέντας δύο φορές την ημέρα μετά από ένα μήνα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης και υψηλότερα επίπεδα LH και FSH σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που έπιναν τσάι εικονικού φαρμάκου.

«Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι δυόσμου μπορεί να ωφελήσει», λέει ο Romito. «Βοηθά να επανέλθουν τα επίπεδα τεστοστερόνης στο φυσιολογικό εύρος, το οποίο μπορεί να βελτιώσει ορισμένα από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την υψηλή τεστοστερόνη».

Βελτιώνει την κινητικότητα των αρθρώσεων

Ένα από τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού δυόσμου, το ροσμαρινικό οξύ, παρέχει ισχυρά οφέλη για την αντιμετώπιση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων. Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα που έπιναν τσάι δυόσμου που περιείχε υψηλό επίπεδο ροσμαρινικού οξέος μείωσαν σημαντικά τον πόνο και τη δυσκαμψία των αρθρώσεων.

Αλλά οι αρθρώσεις σας θα ωφεληθούν ακόμα κι αν δεν έχετε πρόσβαση σε τσάι με υψηλή περιεκτικότητα σε ροσμαρινικό οξύ. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη που έπιναν γενικώς τσάι δυόσμου που αγόρασαν στο τοπικό σούπερ μάρκετ διαπίστωσαν ότι η δυσκαμψία των αρθρώσεων τους υποχώρησε σημαντικά.

Άλλα πιθανά οφέλη του δυόσμου

Ενώ υπάρχει περιορισμένη έρευνα για το τσάι δυόσμου, οι ειδικοί έχουν διακρίνει ορισμένα πιθανά οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με το εκχύλισμα και τα αιθέρια έλαια δυόσμου.

« Τα αιθέρια έλαια και τα εκχυλίσματα μπορεί να είναι πιο συμπυκνωμένα, κάτι που μπορεί να ενισχύει την επίδραση που έχουν στο σώμα σας», σημειώνει η Romito.

Η έρευνα για το εκχύλισμα και τα αιθέρια έλαια δυόσμου, η οποία περιλαμβάνει μελέτες τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα,  διαπιστώνει ότι οι ουσίες του μπορεί να βοηθήσουν:

  • Στην καταπολέμηση των βακτηριακών λοιμώξεων.
  • Στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις στομαχικές διαταραχές.
  • Στη βελτίωση της μνήμης.
  • Αντιμετώπιση της υπότασης.
  • Στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, ο δυόσμος μπορεί να προσφέρει μερικά από τα ίδια οφέλη με τη μέντα – και τα δύο μέλη της οικογένειας των φυτών Mentha .

 

Όλο Υγεία

Scroll to Top