Τριχόπτωση: Οι 4 συνήθειες στο μπάνιο πρέπει να κόψετε αμέσως για να την αποτρέψετε

τριχόπτωση

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι άφθονα μαλλιά στο ντους, στο μαξιλάρι ή στη βούρτσα σας, με αποτέλεσμα να αναρωτιέστε αν έχετε υπερβολική τριχόπτωση. Ο μέσος άνθρωπος χάνει 50 έως 100 τρίχες την ημέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αυξάνεται φυσικά καθώς μεγαλώνετε.

Οι ορμόνες, το στρες και η ηλικία είναι οι μεγαλύτεροι παράγοντες που συμβάλλουν στην τριχόπτωση. Ωστόσο, η απώλεια μαλλιών διαφέρει από την τριχόπτωση: Εμφανίζεται όταν κάτι σταματά εντελώς την ανάπτυξη των μαλλιών.

Οι συνήθεις αιτίες της τριχόπτωσης

Οι συνήθεις αιτίες της τριχόπτωσης περιλαμβάνουν την κληρονομική τριχόπτωση, την ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού, ορισμένα φάρμακα και θεραπείες, ορισμένα χτενίσματα και σκληρά προϊόντα μαλλιών.

Οι συνήθειες στο μπάνιο, όμως, είναι σημαντικές για την υγεία των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας, ειδικά αν παρατηρείτε περισσότερη απώλεια ή αραίωση μαλλιών.

Είτε τα μαλλιά σας αραιώνουν κατά μήκος της στεφάνης, του τμήματος ή των κροταφών -είτε αντιμετωπίζετε πλήρη τριχόπτωση- οι λόγοι μπορεί να κυμαίνονται από τη θερμοκρασία του νερού στο λούσιμο μέχρι το σημείο που εφαρμόζετε τα προϊόντα στα μαλλιά σας και αυτά που εφαρμόζετε μετά το ντους, σύμφωνα με τη Mandy Buechner, επαγγελματία τριχόπτωσης και πιστοποιημένη ειδικό σε μαλλιά και τριχωτό της κεφαλής, στο Thairapy Wellness Center.

«Τα μαλλιά σας είναι στην πιο αδύναμη κατάστασή τους όταν είναι βρεγμένα και είναι πιο ευάλωτα σε φθορά, επομένως το να έχετε καλές συνήθειες στο μπάνιο διασφαλίζει την υγεία και την ακεραιότητα των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής σας», είπε η Buechner.

Οι ειδικοί, λοιπόν, μιλούν σχετικά με τις συνήθειες στο μπάνιο που μπορεί να βλάψουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας και τι να κάνετε για να καταπολεμήσετε την τριχόπτωση και την αραίωση.

4 συνήθειες που πρέπει να σταματήσετε για να αποτρέψετε την τριχόπτωση

  1. Ζεστό νερό
  2. Συχνό λούσιμο
  3. Βάζετε σαμπουάν στις άκρες των μαλλιών
  4. Χρησιμοποιείτε βαριά βαμβακερή πετσέτα

1. Ζεστό νερό

Η θερμοκρασία του νερού μπορεί είτε να φτιάξει είτε να χαλάσει τα μαλλιά σας. Ακριβώς όπως η θερμότητα από το πιστολάκι ή το σίδερο, το ζεστό νερό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα μαλλιά σας.

«Η θερμότητα και το νερό διευρύνουν το στρώμα των νεκρών κυττάρων στα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα. Αυτό μπορεί να ανυψώσει ελαφρώς το στρώμα των νεκρών κυττάρων προσωρινά», είπε η Buechner.

Τα μαλλιά σας διαστέλλονται όταν έρχονται σε επαφή με ζεστό νερό, γεγονός που μπορεί να τα κάνει πιο επιρρεπή σε σπάσιμο και φριζάρισμα.

Το ζεστό νερό μπορεί επίσης να βλάψει το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας ξηρότητα και μπορεί να επηρεάσει τους θύλακες των τριχών, δήλωσε ο William Gaunitz, πιστοποιημένος τριχολόγος και ιδρυτής της Advanced Trichology.

«Το τριχωτό της κεφαλής, όπως το δέρμα και το έντερο, έχει μια λεπτή ισορροπία βακτηρίων και μυκήτων. Όταν τα πράγματα δεν βρίσκονται σε ισορροπία, τα ανθυγιεινά βακτήρια και οι μύκητες μπορούν να αναπτυχθούν με υψηλούς ρυθμούς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, πιτυρίδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα και υπερβολικά ξηρό ή λιπαρό τριχωτό της κεφαλής», είπε ο Gaunitz.

Το ντους με χλιαρό ή κρύο νερό μπορεί να αποτρέψει το σπάσιμο της επιδερμίδας της τρίχας και τη βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής. «Το πιο κρύο νερό βοηθά στη στεγανοποίηση του στρώματος των νεκρών κυττάρων προς τα κάτω και αυξάνει τη λάμψη», είπε η Buechner. «Δεν χρειάζεται να λούζεστε με πολύ κρύο νερό, απλά όχι ζεστό».

2. Συχνό λούσιμο

Το σαμπουάν αποτελείται από απορρυπαντικά, πυκνωτικά, συντηρητικά και πρόσθετα που καθαρίζουν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά. Αυτός ο αφρός του σαμπουάν είναι αποτέλεσμα θειικών αλάτων ή απορρυπαντικών που αφαιρούν ή καθαρίζουν τα έλαια στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής. Τα περισσότερα σαμπουάν περιέχουν θειικά άλατα. Ωστόσο, μπορεί να ερεθίσουν ή να καταστρέψουν τους θύλακες των τριχών όταν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά.

Δεδομένου ότι πολλά σαμπουάν περιέχουν θειικά άλατα, αναζητήστε ένα ήπιο ή χωρίς θειικά σαμπουάν, ειδικά εάν τα μαλλιά σας είναι ξηρά.

Η συχνότητα του πλυσίματος των μαλλιών σας πρέπει να βασίζεται στον τύπο και το μήκος τους και υπάρχει πιθανότητα να αφαιρέσετε τα μαλλιά σας από το φυσικό σμήγμα που παράγουν. Ειδικά καθώς μεγαλώνετε, το τριχωτό της κεφαλής σας παράγει λιγότερη λιπαρότητα, επομένως μπορεί να μην χρειάζεται να χρησιμοποιείτε σαμπουάν τόσο συχνά.

«Όταν δεν χάνετε μαλλιά και έχετε υγιές τριχωτό της κεφαλής, το λούσιμο δύο φορές την εβδομάδα είναι σίγουρα αρκετό για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας καθαρά και υγιή. Το συχνότερο λούσιμο μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα, όπως ξηρό ή λιπαρό τριχωτό της κεφαλής ή να προκαλέσει φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αραίωση», είπε ο Gaunitz.

3. Βάζετε σαμπουάν στις άκρες των μαλλιών

Μαζί με το πολύ συχνό λούσιμο, μπορεί να βάζετε σαμπουάν σε λάθος σημεία των μαλλιών. Τα μαλλιά σας παράγουν φυσικά έλαια και σμήγμα στο τριχωτό της κεφαλής, όπου πρέπει να μείνει το σαμπουάν. Η εσφαλμένη χρήση προϊόντων περιποίησης μαλλιών, όπως το σαμπουάν, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην υφή των μαλλιών και ζημιά στον άξονα της τρίχας.

«Το λούσιμο δεν συνιστάται για τις άκρες των μαλλιών, επειδή όταν ξεπλένετε το σαμπουάν από το τριχωτό της κεφαλής, θα ξεπλύνει τον άξονα της τρίχας και θα καθαρίσει επαρκώς. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα μαλλιών όπως τζελ, λακ, κ.λπ., τότε το λούσιμο όλων των μαλλιών είναι καλό για να αφαιρέσετε αυτά τα βαριά προϊόντα από το στέλεχος της τρίχας», είπε η Buechner.

Κατά την εφαρμογή conditioner, ισχύει ο αντίθετος κανόνας. Θα πρέπει να το εφαρμόσετε μόνο στις άκρες των μαλλιών. Τα μαλακτικά προσθέτουν μια ουσία που μοιάζει με σμήγμα στα μαλλιά. Σε αντίθεση με ένα σαμπουάν, ένα conditioner δεν θα αφαιρέσει το σμήγμα, τη βρωμιά ή τα υπολείμματα από τα μαλλιά, επομένως δεν είναι αποτελεσματικό για τον καθαρισμό του τριχωτού της κεφαλής.

Συνοπτικά, εστιάστε το σαμπουάν στην κορυφή του κεφαλιού και του τριχωτού της κεφαλής και, στη συνέχεια, εφαρμόστε το conditioner στις άκρες των μαλλιών. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρέσετε το σμήγμα ενώ καλύπτετε τις άκρες των μαλλιών που τείνουν να ξηραίνονται.

4. Χρησιμοποιείτε βαριά βαμβακερή πετσέτα

Οι περισσότεροι από εμάς τείνουμε να στεγνώνουμε τα μαλλιά μας χρησιμοποιώντας μια βαμβακερή πετσέτα, τρίβοντας τις τρίχες μεταξύ τους για να απορροφηθεί η υγρασία. Ωστόσο, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αποτέλεσμα, ειδικά επειδή τα μαλλιά τείνουν να είναι πιο αδύναμα όταν είναι βρεγμένα.

Επιπλέον, η υφή μιας πετσέτας μπορεί να τραβάει συνεχώς τα μαλλιά με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν τα μαλλιά έχουν λεπτή ή πορώδη υφή, είπε ο Gaunitz.

«Οι βαμβακερές πετσέτες έχουν πολύ μεγάλες βαμβακερές ίνες που τραβούν και ασκούν πίεση στα στρώματα της επιδερμίδας και στους θύλακες της τρίχας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τριβή που οδηγεί σε ζημιά, σπάσιμο και ακόμη και αραίωση», είπε η Buechner.

Οι πετσέτες από μικροΐνες ή ακόμα και τα μπλουζάκια μπορεί να είναι χρήσιμα για την πρόληψη της τριχόπτωσης ή της αραίωσης, όπως και το να μη στεγνώνετε εντελώς τα μαλλιά και αντ’ αυτού να τα αφήνετε να στεγνώσουν ελαφρώς στον αέρα. Εάν χρησιμοποιείτε πετσέτα, είναι σημαντικό να την πλένετε συνεχώς για να προστατεύσετε το τριχωτό της κεφαλής από μυκητιασικές και παρασιτικές λοιμώξεις.

«Οι πετσέτες από μικροΐνες είναι οι καλύτερες για το στέγνωμα των μαλλιών σας και είναι αρκετά φθηνές. Ξεχάστε τις βαμβακερές πετσέτες σώματος», κατέληξε η Buechner.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top